magnesium
402
0
For en velfungerende og sterk kropp er vi helt avhengig av tilstrekkelige mengder testosteron, spesielt menn. Da er det greit å vite hvordan du best mulig kan oppnå optimale verdier.

Magnesium-krisen

Forhåpentligvis er tallene noe lavere blant oss nordmenn, men hele 85% av alle amerikanerne har mangel på magnesium. Blant aktive mennesker er risikoen for magnesium mangel enda større ettersom kroppen bruker mer magnesium når stoffskiftet øker og du i tillegg vil tape mye gjennom svette. Dette kan føre til en rekke betydningsfulle konsekvenser ettersom mineralet inngår i mer enn 300 biokjemiske reaksjoner i kroppen. Blant de viktigste prosessene finner vi energiproduksjon, proteinsyntesen og insulin sensitiviteten og energiomsetningen.
Ved mangel på magnesium vil du kunne oppleve mye kamper, redusert restitusjons- og  prestasjonsevne, og generelt mangel på energi. Mangel på magnesium gjør det også vanskeligere å miste fett. Alle disse symptomene kan enkelt unngås ved å ta magnesium tilskudd, og i følge noen tyrkiske forskere kan magnesium tilskudd gi deg noen ekstra fordeler.

 

Mer magnesium- økt testosteron!

Forskerne gjennomførte en undersøkelse der de rekrutterte 30 unge menn i alderen 18-22 år. Ti av mennene satt på rumpa gjennom hele testperioden, mens de 20 resterende deltakerne gjennomførte intensive taekwondo økter mellom 90-120 minutter fem dager i uken.
Deltakerne i den “late” gruppen tok 10mg magnesium per kilo kroppsvekt per dag i fire uker. Det samme gjorde halvparten av de aktive deltakerne. De siste ti aktive deltakerne tok ingenting.

Positive funn

Forskerne kunne glede seg over passive funn etter at testperioden var over. Det ekstra magnesium tilskuddet økte både det frie- og det totale testosteronnivået hos samtlige deltakere som benyttet magnesium tilskudd. Det mest overraskende var at magnesiumet førte til en 15% økning i testosteronnivået til deltakerne som ikke trente i det hele tatt. Deltakerne som trente taekwondo den dager i uken opplevde hele 24% økning.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Dette betyr det for deg 

Ettersom magnesium inngår i så mange forskjellige biokjemiske reaksjoner, er det ikke overraskende at det har betydning for produksjonen av testosteron i kroppen. Det ser også ut til at magnesium frigjør mer testosteron ved å binde seg til ulike proteiner, og dermed øker nivåene av fritt testosteron.
Uansett, å benytte et godt magnesium tilskudd kan være en god idé. De generelle anbefalingene råder oss til 4mg magnesium per kilo kroppsvekt per dag, men personer som er svært aktive og driver med mye trening, kan med fordel innta mer enn dette. Doseringen som ble brukt i studien var 10mg magnesium per kilo kroppsvekt per dag, og det er heller ikke veldig mye.
magnesium
Typiske magnesium rike matvarer.

Du kan få i deg magnesium gjennom maten du spiser, men det vil kreve at du spiser store mengder av disse matvarene. En annen faktor som spiller inn er bio vitaliteten til disse matvarene, hvor lett kroppen klarer å nyttiggjøre seg næringsstoffene fra disse, og hvor mye den tar opp. For mange av disse matvarene vil bio vitaliteten være relativt lav.

Magnesium rike matvarer inkluderer blant annet:
  • Avokado
  • Banan
  • Grønne salater
  • Spinat
  • Nøtter
  • Tang
For best mulig forutsetning for tilstrekkelig inntak av magnesium, kan det være lurt å bruke et godt og kvalitetssikret kosttilskudd. ZMA er kanskje det beste alternativet ettersom det inneholder både magnesium OG sink som også har vist seg å ha en stor betydning for testosteron produksjonen.
Du kan også ha svært god effekt av å bruke en kraftig testobooster. Sjekk for eksempel Alphaman som topper vår oversikt over Best i test Testobooster 2019.
Kilde
Luoma, TC.. (2017). Tip: Take this to increase testosterone by 24%. T-Nation.com
Kommentarer