fullkorn sunt
323
0

At fullkorn er godt deg bør ikke komme som noen overraskelse, men at fullkorn faktisk viser seg å beskytte hjertet, er kanskje nytt for de fleste.

Når du står opp i morgen og skal lage deg frokost, sørg for å inkludere matvarer med et høyt innhold av fullkorn. En studie gjennomført ved University of Eastern Finland har nemlig kommet frem til at fullkorn inneholder virkestoffer som øker glukose metabolismen, prosessen der glukose omdannes til energi for cellene, som kan motvirke sykdom, inkludert hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.

I studien deltok 123 personer med økt risiko for hjerte problemer. Deltakerne spiste enten en diett rik på fullkorn, eller en diett lav på fullkorn. Gruppen som spiste rikelig med fullkorn hadde en større mengde betain i blodet enn de som spiste lav-fullkorn. Betaen er en aminosyre som har mye av den samme effekten som en rekke hjertemedisiner har.

fullkorn sunt
Øk inntaket av fullkorn i kosten, og beskytt hjerte mot en rekke potensielle hjertesykdommer.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Mer fullkorn – mindre piller

Å innta mer fullkorn i form av grovt brød, fullkorns pasta/ris, grønnsaker etc., er mye bedre enn å tygge seg gjennom en hvilken som helst pille. I tillegg til at betain har den positive virkningen på hjertet som det har, har studier vist at betain faktisk kan øke prestasjonen gjennom å forbedre den kardiovaskulære funksjonen og kroppens evne til å beholde normal kroppstemperatur. Andre studier viser til at betain kan øke konsentrasjonen av kreatin i skjelletmuskulaturen, noe som igjen kan føre til økt styrke og eksplosivitet.

 

Kilde
1.Savacool, Julia. Eating more whole grains is the easiest way to protect your heart. www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Hoffman et al (2009). Effect of betaine supplementation on power performance and fatigue. www.ncbi.nlm.nih.gov

Kommentarer