535
0

Har du opplevd å sette deg ambisiøse nyttårsforsetter som du ikke klarer å gjennomføre? Har du kjent på skuffelsen som oppstår når du innser at du bryter løftet du gav deg selv? Hva med å sette realistiske mål for 2018, og heller kjenne gleden av å oppnå det du ønsker?

En undersøkelse gjort ved University of Scranton viser at om lag halvparten av amerikanere har nyttårsforsetter, og så mye som 71% klarer å holde dem i årets to første uker. Deretter er det kun 46% som holder løftene de neste seks månedene. De som er best til å holde forsettene er personer i aldersgruppen 20-29.

En viktig forutsetning for å klare og holde på nyttårsforsettene er at det er en indre lyst til å oppnå en endring. Vær realistisk med deg selv og sett mål etter dine egne ambisjoner, ikke andres. Det er forskjell på å ha en sunn og god livsstil, og å være topptrent. En topptrent konkurranseutøver trenger ikke nødvendigvis å være sunnere enn en vanlig mosjonist som trener tre ganger i uken og som spiser sunt. For å hjelpe deg med å oppnå målene dine i 2018, trekker vi fram følgende tips til nyttårsforsetter

 

GÅ 45 minutter daglig!

Å gå er kanskje verdens mest undervurderte aktivitet. Helsegevinsten ved å gå er faktisk enormt stor, og det krever lite utstyr og kan gjøres hvor som helst. For deg som ikke elsker å løpe og å trene så svetteperlene triller, er det å gå et glimrende alternativ. Klarer du å pushe deg litt ekstra i motbakkene, eller øke tempoet slik at du kjenner at du blir andpusten, er helsegevinsten desto større. Følgende helsefordeler kan du glede deg over:

 • 15 minutter daglig gange i raskt tempo kan forlenge livet med 3 år!
 • Strammere kropp, sterkere bein og skjellet.
 • Stryker kjernemuskulaturen.
 • Bidrar til vektreduksjon/vektkontroll.
 • SUPER enkelt! Å gå kan gjøres hvor som helst og når som helst.
 • Sosialt og ikke minst hjelper det mot depresjon.
 • Gir bedre søvnkontroll.
 • Senker blodtrykk og kolesterolnivået.

Spis 5 frukt og grønt om dagen!

Dette er tidenes kjipeste råd, men sannsynligvis er det kjipest nettopp fordi du har hørt det 1000 ganger allerede. Grunnen til at det gjentas til stadighet er at det er et utrolig effektivt og virkningsfullt tiltak. Klarer du å innta minst fem porsjoner frukt og grønt daglig, og gjerne mer, så oppnår du helsegevinster som kan gi deg mer energi i hverdagen og et lengre liv. Dokumenterte helsefordeler av å spise frukt og grønt er blant annet:

 • Redusert risiko for hjerte og karsykdommer.
 • Redusert risiko for en rekke ulike kreftformer.
 • Redusert risiko for type 2-diabetes.
 • Redusert risiko for overvekt og fedme.
 • Bedre mage- og tarmfunksjon.

 

20 push-ups daglig!

Beina trenes hver dag. Om du følger råd nr. 1, så sørger du for å gi beina trening gjennom å gå ettersom beina hele tiden må bære kroppsvekten din. Armene derimot får liten trening i hverdagen med mindre vi går målrettet inn for å trene de. Dersom du ikke har noe ønske om å bruke tiden på et treningssenter eller sette opp et detaljert hjemmetreningsprogram slik vi har gjort HER, så hjelper det likevel å gjøre noe. 20 push-ups daglig er overkommelig for de fleste. Push-ups er en øvelse som gjerne er tung i starten, men som raskt blir lettere å utføre. De første dagene og kanskje ukene, kan du utføre push-ups med knærne i bakken slik at belastningen blir mindre. Jo lengre avstanden er mellom knærne og armene, desto større er belastningen. Prøv deg frem og tilpass øvelsen etter hvert som du blir sterkere. Ta gjerne flere push-ups etter hvert som tiden går. I det mars er over så klarer du garantert mange flere repetisjoner enn du trodde var mulig!

 

30 sit-ups daglig!

Akkurat som nevnt over. Noen sit-ups er bedre enn ingen. De første dagene kan du gjerne dele det opp i to runder med 15 repetisjoner hver gang. En sterkere kjernemuskulatur gir super helsegevinst i hverdagen, reduserer risikoen for skader og gjør det rett og slett enklere å utføre daglige gjøremål som tunge løft etc.. Som med push-ups kan du øke antallet etter hvert som du kjenner at du blir sterkere.

 

Reduser inntaket av sukker!

Selv om sukker smaker søtt, så er det kilde til mye vondt. Sukker er en av de største årsakene til den økende fedmetrenden vi ser i dagens samfunn, og det tilfører ingen vitaminer eller andre mineraler. Dersom du klarer å redusere sukkerinntaket vil det raskt gi utslag på vekten, og ikke minst gi en helsegevinst i form av økt energinivå (jevnere blodsukker) og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Begynn med de viktigste tingene. Drikker du jevnlig brus, bør du bytte ut denne med et sukkerfritt alternativ, og aller helst erstatte det med vann. Forsøk å holde deg til søtsaker kun på lørdager, og er du avhengig av å ha noe søtt til kaffen, så ta heller en´ sjokoladerute til kaffekoppen istedenfor å sette fram en hel skål. Visste du forresten at sukker er like avhengighetsskapende som kokain?

 

Hvil nok!

Samfunnet vårt har endret seg radikalt på kort tid, og alt skjer i et svært hurtig tempo. Når alt går i ett rundt deg, påvirkes også stressnivået negativt ved at det øker. Bruk derfor tid på å roe helt ned. Om du tror du ikke har tid, så sørg for å sette av tid i kalenderen. Det kan høres flåsete ut, men det er faktisk viktigere enn du tror. Stress utløser stresshormoner, eksempelvis adrenalin og kortisol. Adrenalinet gir hjertebank og hodepine, og stresshormonene fører til økt blodsukker. I små doser kan stress være bra, men i større doser kan det faktisk virke muskel nedbrytende. I tillegg kan stress føre til at man lagrer mer fett, og det fører lett til trøstespising og overspising.

 

Valget er ditt

Hva du velger å sette deg som nyttårsforsett er opp til deg og hvilke ambisjoner du har. Velger du ett eller flere, eller kanskje alle, av tipsene over, er du i hvert fall garantert en bedre helse. Klarer du å gjennomføre de, kan du være stolt når du neste nyttårsaften reflekterer over året som har gått. Og det må vel være en bedre følelse enn å føle at du har mislyktes?

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer