Liten godbit etter trening er lov
480
0

Kroppens rewardsystem: Har du opplevd å dra deg selv avgårde på gymmen en dag du egentlig ikke har lyst, bare for å miste gymgleden hele påfølgende uke? Til tross for at gymmen egentlig er et sted du liker deg, kan det ha negative konsekvenser å tvinge seg selv til yte på en dag du virkelig ikke føler for det. Årsaken er at dopamin – det naturlige stoffet som produseres i hjernen når du gjør noe du liker – ikke produseres med mindre du gleder deg til treningsøkta.

Hvis du derimot drar på gymmen når du gleder deg til det, vil du få en mer effektiv treningsøkt fordi dopamin oppstår i hjernen. Nettopp fordi du gleder deg vil dopaminet, som er et av kroppens naturlige russtoffer, drive deg den til å yte litt ekstra.

Kroppens naturlige belønningssystem er et godt utgangspunkt for å yte mer på det nye året. Ved å belønne deg selv vil kroppen på naturligvis frigjøre mer dopamin – belønningen kan fungere som en motivator og treningsøkten i seg selv blir forbedret. Det gjelder å finne en motivator som gjør at du gleder deg til å trene.

 

Gjør det spennende:

Finn noe nytt å gjøre eller oppleve etter nyttår. Treningssenteret er ikke det eneste stedet du får mosjon. Kanskje det høres morsommere ut å ta en løpetur på den dagen treningssenteret ikke frister, eller rett å slett ta en langtur i marka eller bakkeøvelser i Holmenkollen.

Nå som vinteren er i fremmarsj nærmer også muligheten for en langrennstur seg. Ta en dag i slalombakken eller på skøyteisen når januartidene nærmer seg. Det er også lov å prøve seg på de ulike treningstimene gymmen tilbyr på januarsalg. Ta med venner og bekjente og gjør litt ut av det.

Dersom du ikke er utetypen finnes det alltids nye og morsomme treningsmetoder å prøve ut: sett deg ned en dag og finn frem nye øvelser du kan integrere i treningsprogrammet. Det kan bli tungt å ta den samme runden på gymmen for n’te gang. NTNU, for eksempel, har et stort utvalg treningsprogrammer tilgjengelige på sine nettsider.

Oppdater treningsmusikken: selv temasangen fra Rocky har ikke samme effekt etter å ha blitt spilt av i ukesvis. Den samme sangen som får deg ut på dansegulvet på nyttårsaften har samme effekt på treningssenteret.

Finn noe som gjør deg skikkelig gira. Tone Damli avslørte at poker på nett gir henne adrenalinet hun trenger igjennom treningsøkta. Det er viktig å ha balanse i livet, så et  ukonvensjonelt adrenalinkick er noe man må få lov til å unne seg i ny og ne. Forskning.no har i sitt intervju med sosiolog Knut T. Reinås utdypet hvordan dataspill og pengespill har effekten av å utløser dopamin, hvilket holder hjernen aktiv og stimulert. Reinås understreker videre at dette er veldig viktige kjemiske stoffer for hjernens belønnnings- og motivasjonsystemer. Som med alt, er moderasjon viktig, men det kan være en ide å se ann tilbudet til norskelodd.com for å utforkse om dette kan være et alternativ «noe nytt» fra nyttårsforsettet.

 

Belønn deg selv:

Å gå til innkjøp av nytt treningsutstyr og tøy under januarsalget kan også fungere som en god motivator. Vi ser nok alle best ut utenfor treningssenteret, men det kan hjelpe å føle seg litt fin. Dessuten må jo tøyet brukes når det først er kjøpt.

Det trenger ikke være usunt å unne seg litt ekstra. Bland proteinpulver i forskjellige gelesmaker, lag gele av Funlight saft, eller sleng litt mørk sjokolade og blåbær i fullkornscones. Det ble nylig publisert mange gode oppskrifter på sunt godis som kan fungere som belønning etter trening på Nettavisen.no.

DEL

Annonse

André Hefner startet opp Hardworkout i 2013 under sine Personlig trener studier hos Actvie Education. Han begynte å trene vekter allerede som 15 åring og har vært stamgjest på treningsstudioet siden den gang. I tilegg til PT utdannelsen har han også kostholdsveiledningsstudier bak seg. André har et glødende engasjasment for trening og ønsker å kunne videre formidle sin kunnskap til andre.
Kommentarer