pasta sunt
380
0

Stikk i strid med de vi alltid har trodd! Pasta kan faktisk bidra til å slankere. Nye forskning viser at pasta ikke nødvendigvis gjør deg tykkere likevel, og faktisk kan det ha motsatt effekt på vekten.

Pasta og ris er to matvarer som har fått et dårligere rykte enn fortjent. Hva dette skyldes trenger vi ikke å diskutere, men kanskje er det i sammenheng med at begge disse matvarene er hvite, og hvitt brød og sukker har lenge vært avskydd blant de som følger en diett. Raske karbohydrater er nemlig fettforbrenningens verste fiende, og både pasta og ris er fulle av karbohydrater.

Les også: Ketoguiden- fremgangsmetode og matplan for å oppnå ketose

 

Pasta er pasta. Legg bort “toppingen”

Pasta serveres sjelden alene, og mange bruker feite produkter som olje og smeltet ost på toppen. Hadde man sammenlignet kaloriinnholdet for selve pastaen og oljen eller osten, ville man raskt sett at tilbehøret sannsynligvis inneholder like mye kalorier som selve pastaen. Pasta i seg selv har faktisk en lav glykemisk indeks (en rangering som angir i hvor stor grad en matvare påvirker blodsukkernivået), så pasta skulle i utgangspunktet bidra til en jevn og god energibalanse på samme måte som de “gode” karbohydratkildene som fullkorn og fiber. Så fortjener egentlig pastaen sitt dårlige rykte?

pasta med ost
Pasta med ost er godt, men dropp osten om du ønsker at retten skal være sunn.

Friskmelder pastaen

En gruppe forskerne ønsket å se hvordan inntak av pasta påvirket midjemålet. Ved å ta for seg over 30 tilfeldige kontrollforsøk som omfattet over 2500 deltakere der samtlige ble bedt om å erstatte karbohydrater i dietten med pasta tre ganger ukentlig i 12 uker. Resultatene viste at de som spiste pasta tre ganger i uken, ikke la på seg fett, og tvert i mot så reduserte de fettmengden på kroppen. I gjennomsnitt gikk deltakerne ned 0,64kg

 

Dette betyr det for deg

Selv om pasta i seg selv er “friskmeldt”, betyr det ikke at du skal løpe ut på kjøkkenet å koke en gryte med pasta, rive 100g ost å finne fram en delikat olje. Husk det er pasta i sin rene form som er friskmeldt, og forskerne definerte en porsjon pasta som “en halv kopp med kokt pasta”. Hvis du lurer på hvilket næringsinnhold dette tilsvarer, er det følgende:

Totale kalorier: 110kcal
Karbohydrater: 21,48g
Proteiner:            4g
Fett:                     6g

Dette er antageligvis langt mindre enn det de fleste av oss ville kokt til middag, men det positive er at det gir plass til enda mer grønnsaker! Pasta i moderate mengder kan altså fungere som et sunt måltid, og velger du fullkornspasta vil du gjøre et enda bedre valg.

 

5 middager under 400 kcal

 

Gjør pasta-retten enda sunnere

Til tross for at pasta tilhører gruppen av “hvite og uønskede matvarer”, så har den ikke samme påvirkningen på kroppen som blant annet hvitt brød eller sukker. Pasta er faktisk ganske spesiell fordi stivelsesmolekylene er beskyttet av et nettverk av gluten, noe som gjør det vanskeligere for kroppen å gjøre om karbohydratene til glukose. I tillegg kan du gjøre pasta-retten enda sunnere ved å tilberede den riktig. Jo lengre du koker den, desto lettere vil kroppen absorbere karbohydratene. Med andre ord, sørg for å koke pastaen “al dente” (fremdeles litt hard), og i hvert fall ikke for lenge. Et annet alternativ for å gjøre det vanskeligere for kroppen å ta opp karbohydrater fra maten, er å avkjøle pastaen umiddelbart etter tilberedning. Ved å gjøre dette vil pastaen få tilnærmet samme egenskaper som fiber. Selv etter at du varmer den opp igjen senere vil pastaen være mindre absorberbar i kroppen.

pasta fersk
Bruk pasta som den er uten ekstra ost eller dressing. Avkjøler du den får du enda en helsegevinst.

 

Kokosolje kan gjøre pasta ENDA sunnere

En gruppe indiske forskerne har tidligere vist at en teskje med kokosolje tilsatt i vannet når man koker ris, vil gjøre noen av polysakkaridene mer motstandsdyktige, altså vanskeligere for kroppen å ta opp, noe som fører til et redusert kaloriinntak. Ettersom pasta inneholder de samme polysakkaridene, er det ingen grunn til å tro at det ikke skulle fungere på pasta heller.

Ved å bruke disse tre metodene; kok pastaen riktig, avkjøl før du spiser og tilsett en teskje kokosolje, kan du mer fordel spise pasta tre ganger i uken uten å bekymre deg for vektoppgang. Bare dropp den osten og oljen…

 

Kilder
1.Luoma, TC. (2018). Tip: Eating pasta without getting fat. T-Nation.com
2.
Pasta can be part of a health diet without packing on the pounds. Sciencedaily.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer