manneinfluensa
312
0

Er du mann har du sikkert kjent det, er du kvinne har du sikkert irritert deg over det. Manneinfluensa er et begrep vi ikke kommer utenom. En influensa tilstand som er langt verre enn det kvinner flest vil oppleve. Det høres kanskje dumt ut, men sannheten er noe annet.

Uttrykket “manneinfluensa” kommer av at man lenge har ment at menn sutrer og klager ekstra mye over en sykdomstilstand enn sitt motsatte kjønn. “Manneinfluensa” har faktisk blitt et så utbredt begrep at “man flu” står oppført i de anerkjente ordbøkene Oxford dictionaries og Cambridge dictionaries. For alle menn som har følt seg ekstra pjusk i perioder med kraftig forkjølelse, kan de nå slå seg på brystet å hevde sin rett. I en fersk artikkel publisert i British Medical Journal, presenteres resultater som forklarer at menn faktisk blir hardere rammet enn kvinner. Dette er ikke den første studien som tar for seg temaet, men føyer seg inn i rekken av flere studier som tyder på det samme.

 

Kjønnshormoner påvirker immunforsvaret

På bakgrunn av flere studier har forskere gjort funn som tyder på at det mannlige kjønnshormonet testosteron kan redusere immunforsvarets effekt på influensa, mens det kvinnelige kjønnshormonet østrogen har motsatt effekt og vil styrke det. Forskere ved Universitetet i Durham gjorde for noen år siden et funn som viste at menn har ekstra temperatur-mottakere i hjernen som er med på å forsterke symptomene av influensa. Temperatur-mottakerne påvirkes av hormonet testosteron, og det er derfor menn vil kjenne kraftigere symptomer enn kvinner. Tidligere studier ved Johns Hopkins University i USA har gjort funn som tyder på at østrogen ikke bare beskytter mot influensavirus, men også mot virus som hiv, hepatitt C og ebola.

Enkelte forskningsrapporten hevder også at menn har større risiko for å dø av influensa, eller ende opp på sykehus, enn kvinner i tilsvarende aldersgruppe.

manneinfluensa
Hvem har det verst? Alt tyder på at menn faktisk har grunn til å føle seg litt ekstra pjusk når de blir utsatt for influensa.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Evolusjonen er forklaringen på sutringen

Selv om det er store forskjeller på hvor godt vi mennesker har det her i verden, så har det aldri vært lettere for oss å leve enn nå. I steinalderen handler det stort sett kun om to ting for mennesket, å spise for å overleve, og å ha nok sex for å få videreført genene gjennom flest mulig avkom. Det var mange tøffe kamper mellom menn, og ikke minst var menn svært utsatt for rovdyr ettersom det var stort sett menn som jaktet. Et høyere testosteronnivå gav gjerne menn fordeler i konkurransen med andre menn, og ved tilfeller der de bar på et influensavirus i kroppen og ble “tvunget” til å avstå fra jakt og andre aktiviteter, ble de samtidig mindre utsatt for å bli drept i kamp med rovdyr.

Neste gang du hører en mann si at han føler seg elendig og har pådratt seg manneinfluensa, bør du kanskje være litt ekstra medvillig og tålmodig.

 

Kilde
1.The science behind “man flu”. Bmj.com
2.Kirkebæk, Karine. (2016). Østrogen beskytter kvinner mot influensa. Illvit.no

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer