fitnessmyter
1274
0

Du har helt sikkert hørt en myte eller to om styrketrening, særlig dersom du har innrømmet ovenfor en eller annen person som selv har tatt i en vekt i løpet av livet, at du rett og slett ikke har den store kunnskapen om emnet. Det florerer av både sanne og usanne rykter om styrketrening – vi har avlivet mytene for deg.

 

Myte 1: Du blir stor av styrketrening

Bodybuilder

Myte: Busted!

Å aldri løfte noe tyngre enn en hårbørste eller en bunke salatblader er ikke særlig lurt. For nei, du blir ikke «stor av å løfte vekter» slik myten sier. Det er som regel kvinner som har denne oppfatningen og som derfor vegrer seg mot de tunge løftene, men også menn som ønsker å gå ned i vekt deler denne irrasjonelle frykten. Sannheten er at det tar lang tid å bygge store muskler, og du vil derfor kunne forme kroppen din etter det du selv ønsker. Du våkner nemlig ikke opp med svære muskler og ti kilo ekstra på vekta. Styrketrening vil få deg bedre trent og gir dermed et mer veltrent utseende. Ønsker du å bli «svær» skal det mer til enn å løfte tungt. Husk også at kvinner har 15-20 ganger lavere testosteroninnhold i kroppen, så for dem vil det kreve langt mer – og ofte være svært vanskelig – å se ut som en muskelbunt.

 

Myte 2: Du forbrenner langt mer ved å trene kondisjon, enn styrketrening

belly-fat-burning-foodss

Myte: Busted, med et poeng

Jo mer muskelmasse du har, jo mer energi går med på å bare leve. Med andre ord; styrketrening bidrar absolutt til fettforbrenning, og er svært effektivt ved ønsket vektnedgang. Likevel er det styrketrening kombinert med kondisjonstrening som er den beste måten å komme i best mulig form på. Styrketrening øker mengden kalorier du forbrenner hver dag, selv de dagene du ikke trener. Muskelmassen er aktiv også i hvile, noe som gjør at du forbrenner en del energi også utenom trening og aktivitet.

 

Myte 3: Du må trene på et treningssenter for å trene optimal styrketrening

home-workout

Myte: Busted!

Hjemmebaserte treningsøvelser er langt mer effektivt enn å ikke trene i det hele tatt – det sier nok seg selv, men; visste du også at hjemmetrening kan være nøyaktig like effektivt som trening på et studio? Les gjerne: Hjemmetreningen som får deg i toppform

 

Myte 4: Du ser resultatene med det samme

lose-weight-man-848x478

Myte: Busted!

Selv om styrketrening er den mest effektive måten å forme kropp og muskulatur på, gjelder regelen «gode ting skjer sjelden over natten» også her. Du vil nemlig ikke våkne opp med en topptrent kropp en morgen; ting tar tid. Hold deg til et godt styrketreningsprogram over tid, og du vil se resultater etter rundt 6-8 uker. Det er det vel verdt!

 

Myte 5: Muskler blir om til fett når du slutter å trene

maxresdefault (2)

Myte: Busted!

Har du også hørt at muskler blir om til fett med det samme du slutter å trene? Vel, det er helt feil. Muskelvev er muskelvev, fettvev er fettvev. De to vil aldri kunne omdannes til det motsatte av hverandre.

 

Myte 6: Kostholdet har alt å si for fremgangen

eat

Myte: Fact

En ny studie publisert i New England Journal of Medicine viser at det utvilsomt er best å kombinere et sunt kosthold med trening. Forskningspersonene ble delt i tre grupper; en til å trene, en til å gå på diett og en gruppe som kombinerte diett og trening. Gruppen som både trente og spiste annerledes fikk helt klart de beste resultatene; et vekttap på ti kilo etter et år, et generelt forbedret fysisk tilstand, sterkere fysikk, høyere oksygenopptak og sterkere knokler.

– På forskjellige Internettfora har jeg støtt på holdningen om at kosthold er uviktig så lenge man trener nok. Jeg gikk inn i diskusjonen og det var som å diskutere med Jehovas vitner. Jeg er ikke ute etter å erklære krig mot noen, men det er bekymringsfullt når noen har en holdning som går stikk imot vitenskapen, sier instituttleder Arne Astrup som forsker på overvekt og kosthold ved LIFE Københavns Universitet i Danmark, til Forskning.no.

DEL

Advertisement

Annonse

Lizbeth Osnes er utdannet journalist og har skrevet utallige artikler for en rekke ulike magasiner, nettsider og aviser. I tillegg til å være en aktiv treningsentusiast med en forkjærlighet for alternativ trening og friluftsliv i en hektisk småbarns-tilværelse, er hun brennende opptatt av å levere gode tekster med givende innhold for ethvert konsept. Lizbeth er opptatt av at alle skal kunne få til en god rutine på trening og et sunt og givende kosthold, selv om døgnet i de fleste tilfeller inneholder et par timer for lite for de fleste av oss. Hun er også en spirende forfatter og er aktuell med barneboken "Den ulykkelige Smokkefeen" i 2018, i tillegg til flere andre prosjekter på siden av journalistikk- og forfatterskap. 
Kommentarer