myter om mat
271
0

Myte eller fakta? Hva du velger å tro på kan koste føre til at du legger på deg selv om du forsøker å gå ned i vekt. Her avliver vi fem vanlige myter.

 

Myte 1: Lavkarbo dietter er usunne

Lavkarbo diettene står støtt i slankemiljøet, mens mostanderne hevder på sin side at lavkarbo dietter er usunne. Dette er ikke nødvendigvis sant. Siden 2002 har over 20 tilfeldige kontrollstudier konkludert med at lavkarbo dietter øker fettreduksjonen og reduserer risikoen for en rekke sykdommer. Enkle grep for å starte med en lavkarbo diett vil være å kutte ut ris, pasta og brød fra kostholdet. Ønsker du gå all-in på lavkarbo bølgen, anbefaler vi deg å følge vårt komplette kostholdsprogram med oppskrifter og fremgangsmetode for keto-dietten.

myter om mat
Eksempel på matvarer du kan spise i en lavkarbo diett. Disse kan ikke akkurat kalles usunne…

Myte 2: Lavfett produkter er sunnere

Til tross for at det høres riktig ut, så er dette som regel en vanlig “felle” for de som ønsker seg ned i vekt og starter å bytte ut vanlige produkter med lavfett produkter. Mange tradisjonelle matvarer som yoghurt, hummus, majones, etc., har blitt kraftig prosessert for å redusere mengden fett. Fett er en kilde til god smak, og uten fett mister maten mye av smaken. Mange av produsentene kompenserer for dette med å tilsette sukker til tross for at dette er verre for helsen din enn det opprinnelige fettet.

 

Myte 3: Mettet fett er dårlig for hjertet

Helsemyndighetene har kjempet mot mettet fett i alle år, men nyere studier- inkludert en metastudie utført ved American Journal of Clinical Nutrition, har avkreftet sammenhengen mellom mettet fett og kardiovaskulære sykdommer. Hvis det i det hele tatt er noen sammenheng, så tyder alt på at mettet fett faktisk kan være bra for helsen din, spesielt den typen som finnes i melk og meieriprodukter. I små mengder vil det styrke immunforsvaret, vedlikeholde cellene å boostetestosteronet.

myter om mat
Mettet fett er bra i små mengder, spesielt de du finner i produkter som yoghurt og meieriprodukter.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Myte 4: Egg øker kolesterolet

All logikk tilsier at matvarer med et høyt innhold av kolesterol også vil føre til et høyere kolesterolnivå for de som spiser de. Men logikk viser seg ikke alltid å stemme. Nyere studier viser at det faktisk er raffinert sukker og prosesserte karbohydrater- gjerne den man finner i godterier, kaker og hurtigmat- som øker det dårlige LDL kolesterolet i blodet, som igjen øker risikoen for slag og hjertesykdommer. Egg er rike på proteiner og inneholder en rekke viktige næringsstoffer. Du kan til og med kjøpe omega-3 berikede egg som øker nivået av det gode HDL kolesterol som motvirker de negative effektene av LDL

  • Les også: Denne måten å spise egget på øker prosessen bak muskelvekst med 45%!

 

Myte 5: Rødt kjøtt gir deg kreft

Rødt kjøtt har lenge vært forbundet med en rekke negative tilstander som blant annet kreft. Nyere forskning viser derimot at den virkelige risikoen kommer fra billig prosessert mat eller kjøtt som har blitt overkokt, noe som danner skadelige virkestoffer i maten. I virkeligheten er rødt kjøtt- spesielt det som er organisk og kommer fra gressfórede dyr- svært næringsrikt! Det inneholder store mengder muskeloppbyggende proteiner og kreatin, pluss energigivende vitamin B12.

Kilde
(2018). The food myths costing you abs.Mensfitnessmagazine.com.au

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer