musearm
331
0

Musearm er et begrep som har kommet i tråd med at det moderne samfunnet har utviklet seg. Flere og flere utfører jobben sin sittende og med hånden over en datamus. Musearm er en smertefull tilstand som gjør mange sykemeldt og reduserer livskvaliteten. Dette kan forebygges med enkle øvelser og små tiltak.

 

Hva er musearm?

Musearm er også kjent som tennisalbue og golfalbue. På fagspråket heter det epikondylitt. Enten lateral eller medial epikondylitt etter hvilken side av underarmen som er rammet. Ordet epikondylitt betyr betennelse i epikondyl (de benete fremspringene i albuen). Tilstanden oppstår på grunn av overbelastning over tid og gir smerter i senefestene på epikondylen (albuen) og i underarmen. Det vanligste er tennisalbue/lateral epikondylitt.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Hvem får musearm?

Av begrepet skjønner man at man kan pådra seg musearm ved mye bruk av datamus. Som sagt er også tilstanden kalt tennis- eller golfalbue fordi disse idrettene gir økt risiko. Alle som bruker hånden i et ensformig mønster hyppig over lengre tid har økt risiko, for eksempel håndverkere og trommeslagere.

Forebyggende å variere med tøyninger og bevegelser av håndleddet under arbeidsøkten.

 

Skadeforebyggende tiltak

Det er mange teorier og mange forskjellige typer datamuser, musematter og kontorpulter. Det er enighet i at det er optimalt å ha en datamus eller musematte som gjør at du holder håndleddet i nøytral stilling. Sørg for å ha god støtte av underarmen. Hyppige pauser og variasjon i sittestilling er viktig. Opp og stå eller gå litt helst hver time, det er også forebyggende mot andre kontorplager.

Dersom du allerede har vært så uheldig å få musearm, kan du lese om rehabilitering av musearm her.

 

Skadeforebyggende trening mot musearm

Det er mye enklere å forebygge enn det er å rehabilitere, utfør disse øvelsene daglig og ha en smertefri fremtid.

Last ned som PDF her – du kan også se video av øvelsene

Hvis skaden allerede har skjedd så kan du lese om rehabilitering av musearm og få gratis treningsprogram i neste artikkel

DEL

Advertisement

Annonse

Kaisa er utdannet fysioterapeut fra Oslomet - storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) hvor hun har fått bred kunnskap og erfaring innen forskjellig type trening, både av "friske" og "syke". Hun gikk danselinjen på VGS og har mange års erfaring med styrketrening, både med egen kroppsvekt og frivekter. Hennes personlige erfaring og utdanning gjør henne til en svært kunnskapsrik person innen trening, kosthold og helse, med fagkunnskap innen fysioterapi.
Kommentarer