metabolisme
391
0

Metabolisme, stoffskifte, forbrenning -mange ulike uttrykk for den samme fysiologiske prosessen. Her er det du behøver å vite, enkelt og kort oppsummert.

Først som sist, metabolisme, stoffskifte og forbrenning er i grunn det samme, så ikke fortvil om du hører disse begrepene om hverandre. Metabolismen varierer fra person til person og bestemmes i stor grad av kjønn, alder, genetikk, kroppssammensetning, muskelmasse, aktivitetsnivå og genteel fysisk helsetilstand. Å forstå hvordan metabolismen kan jobbe med deg istedenfor mot deg, er det første steget mot et sunnere liv.

 

Metabolisme – kort forklart

Metabolismen er prosessen som skjer når kroppen konverterer/omdanner kaloriene i det du spiser til energi. Sunne spisevaner, regelmessig mosjon, søvn og stressnivå, kan være med på å påvirke hvordan kroppen din omdanner kalorier til energi.

Alles hvilemetabolisme (RMR) er forskjellig. Dette er viktig å vite ettersom RMR utgjør opptil 70% av kaloriene du forbrenner i løpet av en dag, og påvirkes av faktorer som kroppsstørrelse, muskelmasse, alder, kjønn og tidligere kosthold. Selv under fullstendig hvile vil en større person forbrenne mer enn en liten person. På samme måte vil en person med mye muskelmasse forbrenne mer enn en person med mindre muskelmasse. Yngre mennesker har stort sett høyere forbrenning enn eldre, og menn forbrenner som regel mer enn kvinner. Til slutt vil tidligere diett og spisevaner være med å påvirke RHR. Dersom du i lengre perioder har hatt et kosthold som er mye “av og på” med begrensede mengder kalorier, vil kroppens naturlige metabolisme kunne være redusert.

Som du skjønner er det mange faktorer som påvirker den totale hvilemetabolismen din, og dette er forbrenningen helt utenom den som i tillegg skjer når du er i aktivitet! Dersom du ønsker å skru opp forbrenningen din er det flere måter du kan gjøre dette på. Her er 5 gode tips til hvordan du kan gi metabolismen en boost:

 

5 tips for å booste forbrenningen!

1. Trening

For hver eneste treningsøkt du gjennomfører, gir du metabolismen et ekstra kick! Trener du jevnlig styrke vil du i tillegg øke RHR gjennom å øke muskelmassen. En annen effekt ved å trene er at det øker EPOC, mengden oksygen kroppen forbruker i perioden etter en treningsøkt. Jo større oksygenforbruk, desto høyere forbrenning.

2. Øk inntaket av råvarer

Spis mindre sterkt prosesserte matvarer, og spis mer produkter som er så mye som mulig i sin naturlige form. Ha fokus på sunne proteiner og fiberrik mat. Begge disse matvarene kan bidra til å øke den termiske effekten til maten, som igjen sørger for høyere forbrenning. Prosessert mat inneholder som regel mindre næringsstoffer og metter i tillegg mindre.

metabolisme
Spis sunne råvarer.

3. Spis regelmessig å innta smarte mellommåltider

Sørg for å gi kroppen tilstrekkelig med næring slik at den har energi til å gjennomføre treningsøkten. Kroppen forbruker energi når den må fordøye maten, og det vil være bedre å spise flere små måltider enn færre store måltider.

4. Drikk mye vann!

Kroppen din består av 70% vann! Du behøver ikke å hete Einstein for å forstå at den da trenger rikelig med påfyll av væske gjennom dagen, spesielt dersom du er mye i aktivitet. Vannet bidrar også til å transportere næringsstoffene rundt i kroppen, fyller opp magen, og kan være med på å øke forbrenningen.

5. Hvil nok

Mangel på søvn og nok hvile kan føre til at RHR blir forstyrret. I tillegg vil det kunne forårsake hormonell ubalanse og en forhøyet produksjon av stresshormonet kortisol, som blant annet kan føre til at du lettere legger på deg.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilde
8fit.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer