megareksi styrketrening
447
0

I de siste årene har det blitt et økt fokus på sunnhet og trening. Flere ønsker en muskuløs kropp, både kvinner og menn. I takt med at dette fokuset har økt, har sunnhets- og treningsmaniske lidelser som ortoreksi og megareksi kommet på dagsordenen og er et tema både i faglige miljøer og for mannen på gata. Disse tilstandene er ikke klassifisert som egne diagnoser, men er innunder diagnosen atypiske/uspesifiserte spiseforstyrrelser og har mange av symptomene til de definerte og mer kjente diagnosene som anoreksi, bulimi og overspisning.

Ortoreksi kjennetegnes ved et overdrevent fokus på et sunt kosthold som går så langt at det ikke lengre er sunt. Les mer om ortoreksi her

 

Hva er megareksi?

Megareksi (mega=stor, reksi=apetitt) regnes som sagt som en atypisk/uspesifisert spiseforstyrrelse. Megareksi kan også gå innunder den psykiatriske lidelsen dysmorfobi (dys=annerledes, morfe=bilde, fobi=skrekk). Megareksi kjennetegnes ved overdrevent fokus på kroppsbygging og et ønske om å øke muskelmasse som går utover egen helse.Personer med megareksi har en kroppsbildeforstyrrelse, de opplever sin egen kropp som for lite muskuløs og tynnere enn den faktisk er, i motsetning til ved anoreksi da man vil oppleve sin kropp som typisk for tykk.

 

Hvem rammes av megareksi?

Lidelsen har faktisk “mannoreksi” som et tidligere kallenavn og gjenspeiler at den er mest utbredt blant menn, men man må ikke glemme at også kvinner kan rammes. Lidelsen har høyest forekomst i kroppsbyggermiljøet, men alle kan i grunn bli rammet. Megareksi starter gjerne som noe positivt, man begynner å trene for å bli sterk og sunn, men så bikker det over i dominerende for hvordan dagen skal være eller hvordan man skal føle seg. Det kan også begynne som en overlevelsesstrategi for å kontrollere vanskelige følelser og/eller endre fokus fra vanskelige opplevelser.

 

Tegn på megareksi

  • Tankene omhandler stort sett kun trening og kosthold
  • Trener flere timer daglig, gjerne flere økter daglig (styrketrening som treningsform)
  • Avlyser eller avstår fra sosiale situasjoner fordi man må trene
  • Presterer dårligere på jobb eller studier
  • Får dårlig samvittighet hvis man ikke får trent
  • Forvrengt kroppsbilde da man anser seg mindre enn man er og blir aldri fornøyd med sin kroppsstørrelse eller muskelstyrke
  • Bruk av anabole steroider (som igjen kan gi en rekke symptomer)

 

Konsekvenser av megareksi

Man kan kanskje tenke at det ikke høres så ille ut å trene så mye og ha et vrengt kroppsbilde, men det har konsekvenser. Overdreven trening over lengre tid kan gi muskel- og skjelettplager. Prioritering av trening over familie og venner, samt jobb eller studier gjør at man ikke lengre fungerer i hverdagen og får dårligere livskvalitet. Man kan få angst og følelse av å miste kontroll hvis man ikke får trent. Man får lav selvfølelse og kan gå inn i depresjon fordi man aldri blir fornøyd med seg selv, ingenting en gjør oppleves godt nok. Anabole steroider kan være en fristelse for rask vektøkning, og anabole steroider kan ha farlige konsekvenser for helsen og er et ulovlig stoff.

 

Hva kan man gjøre hvis man mistenker megareksi hos seg selv eller kjente?

Hvis du er bekymret for noen, la de vite det. Støtte av familie og venner er viktig. Ta kontakt med fastlegen din, han/henne kan henvise til psykolog. All helsepersonell har taushetsplikt, ikke nøl med å ta kontakt! Dopingkontakten tar gjerne en prat med deg om doping, trening og mestring, de har også taushetsplikt og du kan velge å være anonym. Du kan også kontakte ROS – rådgivning om spiseforstyrrelser, både på chat, epost og tlf.

 

Kilder:

ROS – rådgivning om spiseforstyrrelser. nettros.no/fa-kunnskap/megareksi/

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser & selvskade. lmsos.dk/viden/megareksi/

Rådet for psykisk helse. psykiskhelse.no/spiseforstyrrelser

Kommentarer