ripped slank
1395
0

Dagens sosiale medier oversvømmes med bilder av syltynne personer i bikini og trange tights- personer som ikke nødvendigvis er veldig sterke, bare tynn. Skulle ønske du tilhørte denne gjengen? Da må du være villig til å ofre.

Det er ingen tvil om at sosiale medier har bidratt til å inspirere flere mennesker til å komme seg i opp av sofaen og til å starte med trening og sunnere matvaner, men dessverre er det også de som mister kontrollen og lar det bli en besettelse å skulle bli så tynn som modellene på bildene. “Ett bilde sier mer enn 1000 ord” kunne ikke passet bedre, for ytterst få vet hva som ligger bak bildene som pøses ut i sosiale kanaler.

 

Forskjellen på slank og “ripped”

Før vi forteller deg hva du må være klar for å ofre er det viktig at du forstår forskjellen på “slank” og “ripped”. Å være slank vil for menn bety mellom 8-12% kroppsfett, mens det for kvinner betyr 18-24% kroppsfett. Kroppsbyggerne og modellene i ulike fitness-magasiner og supermodeller som poserer på Instagram-bilder, er ikke bare slank, men som regel “ripped”. Ripped er du først når du som mann har 4-6% kroppsfett og kvinne ligger på 12-16% kroppsfett. Når du er i denne tilstanden er kroppen presset til sitt ytterste og er mer utsatt for skader, infeksjoner og andre bivirkninger. Det er fullt mulig å opprettholde over en kortere periode på noen dager eller en ukes tid, for eksempel før en konkurranse eller photoshoot for en modell, men det vil ikke være sunt å opprettholde denne tilstanden over tid. Å være “ripped” er heller ikke noe mannen eller kvinnen i gata burde strebe etter. Sett bort i fra et par dommere i en konkurranse for kroppsfitness, hvem bryr seg om du har 5% eller 10% kroppsfett?

 

Dette må du tåle å ofre

1.Vær klar for å fryse. MYE!

Fett isolerer. Du har sikkert sett endene som svømmer rundt på nesten islagte fjorder og innsjøer om vinteren. Hvordan tror du de holder varmen? Under fjærene er de dekket av et tykt fettlag. Det samme gjelder for oss mennesker. Jo mer underhudsfett, desto mer isolasjon. Undertegnede har vært nede i 3% kroppsfett å opplevd og fryse to uker strekk til tross for 35 varmegrader på de greske øyer. En slik situasjon stjeler energi fra kroppen, og det fører til mindre overskudd til trening og hverdagslige gjøremål. At kroppen reagerer med å fryse skyldes i hovedsak tre ting:

  1. Det åpenbare; mindre kroppsfett gir mindre isolasjon.
  2. For å bli, og opprettholde, en så tynn kropp må du innta færre kalorier.
  3. Du har mindre kroppsfett som kan forbrennes å avgi energi.

Underhudsfettet fungerer altså som et isolerende lag, spesielt i tilfeller der omgivelsestemperaturen faller under 37 grader celsius som tilsvarer kroppstemperaturen. Kroppsfett fungerer også som en kilde til kroppsvarme ettersom det avgis varme fra de metabolske prosessene i kroppen når fett forbrennes og det produseres energi.

Med mindre du trener for en spesiell konkurranse som for eksempel bikini fitness der du “trenger” å være ripped over kun noen få dager, er et ingen hensikt å strebe etter denne tilstanden.

 

2.Du kommer til å sove dårligere

Til tross for at det ikke finnes noen vitenskapelige studier som kan dokumentere dette, tyder tilbakemeldinger fra miljøet på at en tilstand der du er ripped vil føre til betydelig redusert søvnkvalitet. Studier som har sett på andre sammenhengende faktorer, som blant annet kaloriinntak, har observert dårligere søvnkvalitet hos deltakerne som inntok færre kalorier. Når vi vet hvor viktig tilstrekkelig mengder søvn er for restitusjonen og muskelveksten, bør du vurdere nøye om det å være ripped faktisk vil være en fordel mer enn et hinder for deg.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

3.Forbered deg på å være stiv og støl

Du har sikkert kjent på følelsen av vond og tung muskulatur dagen etter en heftig runde i benken eller noen saftige tunge knebøy? Denne tilstanden, DOMS (delayed onset muscle soreness), må du bare vende deg til dersom ønsket er å være ripped. Det er en nemlig en kjent sak at personer med ekstremt lite underhudsfett vil oppleve DOMS tilstanden i langt større grad enn person arm mer underhudsfett. Dette skyldes hovedsakelig at råmaterialet (noe så enkelt som næringen) du trenger for å reparere muskelvevet å lindre smerten, ikke er tilstede. Du har rett oss slett ikke nok kalorier tilgjengelig til å bygge opp igjen det du har brutt ned. Trener du hardt vil dette raskt utvikle seg til et problem og du vil ikke klare å opprettholde den samme treningsmengden og treningsfrekvensen. For at kroppen skal restituere 100% kan det gå så mye som 6-7 dager.

 

4.Ta farvel med sexlysten

Det er godt dokumentert gjennom vitenskapelige studier at ekstreme dietter som fører til svært lite kroppsfett, reduserer testosteronnivået og minsker sexlysten. I tillegg ser det ut til at den seksuelle prestasjonen reduseres. Med andre ord, dersom målet ditt er å bli syltynn og “ripped” for å få mer definerte muskler å bli mer attraktiv, så går vinningen opp i spinningen.

 

Konklusjon

Å være slank er som nevnt helt ok å og vil ikke medføre noen negative konsekvenser, men å være ripped krever mer enn folk tror. Hvis du ønsker å redusere kroppsfettet så mye at du havner i denne kategorien, må du være klar for å ofre mye. Forbered deg på en hverdag der du fryser nærmest konstant, har lite overskudd og energi til trening, er mer utsatt for sykdom og skader, og muligens tap av muskelmasse og muskelstyrke.

Til slutt; hvis du forsøker å opprettholde en slik tilstand over lengre tid, vil det påvirke sexlivet ditt, og du kan påføre kroppen varige skader som du absolutt ønsker å unngå. Å være slank kan være sunt, men være ripped vil for de fleste frarøve mer enn det gir.

 

Kilde
Schlueter, Phillip. 4 sacrifices you have to make to get ripped. Muscleandstrength.com

 

Kommentarer