Best i test løpesko 2020 – Løpesko for terreng

best i test terrengløpesko
4770
0

Vi gir deg oversikten over markedets beste løpesko for terreng 2020. Her finner du din neste terrengsko!

Hvis du går inn i en sportsbutikk og vil kjøpe et par løpesko, er det lett å bli forvirret. Løpesko finnes i flere ulike kategorien, med ulikt dropp, pronasjon, demping og svært forskjellig passform. For en person som løper flere dager i uken, er skoene det viktigste verktøyet man har. En god sko skal sørge for å gi støtte og avlastning der du trenger det, tilstrekkelig demping under hæl og forfot, og samtidig innby på en god løpsfølelse.

Under finner du test av flere av de mest populære modellene med ulike egenskaper, og nederst i artikkelen finner du en omfattende forklaring av ulike begrep som brukes om sko, og ikke minst tips til hva du bør se etter.

Er du på jakt etter løpesko/joggesko for asfalt eller mølle? Les vår “Best i test løpesko 2020- Løpesko for asfalt/mølle” her!

NB: Prisene er oppdatert mars 2020, men det er stadig tilbud i butikkene og prisene kan derfor variere.

 

Best i test løpesko 2020 – Løpesko for terreng

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen bidrar du til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler, og vi setter derfor stor pris på om du gjør dette. Prisene oppdateres regelmessig og reflekterer de beste prisene på markedet. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere i 2019.

SORTER ETTER:

løpesko test Nike Pegasus 36 trail
#1 Nike Pegasus 36 Trail

Da Nike lanserte klassikeren Nike Pegasus 36, ble den raskt en av favorittene blant løpefolket. Så hvorfor ikke lage en terreng-versjon av samme modell?

Og jepp. Nike har klart det. Nike Pegasus 36 Trail er en sko du bare må prøve for å forstå hvor god den er å løpe i, i hvert fall så lenge du ikke løper de mest tekniske stiene. Det er lett å kjenne igjen den samme gode passformen, dempingen og responsen som du finner i "asfalt-modellen" Nike Pegasus 36, men Trail-utgaven er ikke overraskende en mye bedre sko i terrenget. For det første er materialet langt kraftigere, og støtten er bedre. Tåboksen er noe romsligere og gir god plass til havne tær etter en lang løpetur. Sålen er relativ grovmønstret og sikrer godt grep på både tørt og vått underlag, og ikke minst er den slitesterk!

Nike Pegasus 36 Trail er en av de skoene som inspirer til å løpe mye og langt. Du får følelsen av å fly bortover landskapet, og det skal godt gjøres å bli sliten under fotsålen selv på hardt underlag som asfalt og tettpakkede grusveier. Om skoen har noen svakheter, så må det i så fall være i de aller mest tekniske partiene. Her blir rett og slett droppet litt for høyt, og det er lettere å føle seg trygg med en sko som Salomon S/Lab Sense 7. Likevel, det er en helt annen type sko, og det finnes ikke samme komforten som på Nike Pegasus 36 Trail dersom du skal løpe langt.

Nike Pegasus 36 er normale i størrelsen, men på grunn av en litt romsligere tåboks så kjennes de større enn den originale Pegasus 36. Hælen er medium bred, det samme er mellomfoten, mens forfoten er medium til smal.

Dette er skoen for deg som ønsker en allsidig terrengsko, og som vet at du ofte kombinerer asfalt, grus og terreng i samme løpetur. Skoen egner seg også som en lett tursko eller hverdagssko. Suveren anbefaling!

Egenskaper

Løpsfølelse:9/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 10/10
Grep vått/sleip: 7/10
Grep tørt/fast: 9/10
Totalt: 47/50

+Suveren komfort og demping.
+Den beste skoen på variert terreng.
+Sitter godt rundt foten og er veldig fleksibel.
+Lett og responsiv.
+Tåbeskyttelse

-Ikke fullt så stabil i det mest tekniske partiene.

Hæl/forfot: 27mm/17,4mm
Dropp: 9,6mm
Vekt: 258g

Kr 977,-

Salomon sense ride 3
#2 Salomon Sense Ride 3

Salomon Sense Ride er "budsjett" varianten av skoene i den påkostede S-lab topplinjen. Det Salomon har gjort her, ligner i hvert fall ikke mye på noe budsjettmodell, for skoene er rett og slett helt fantastiske. Her har de hentet mye av teknologien fra øverste rekke og redusert prisen betraktelig. Salomon er kjent for sin presise passform der de benytter Sensofit og Endofit for å låse foten på plass som en tight sokk, og i tillegg til lav vekt, har Sense Ride plenty av demping. Denne skoen er en perfekt all-rounder som du lett kan benytte til lengre partier med asfalt. Sålen gir godt grep på sleipt og vått underlag, men er aller best på tørt og hardt. 

Skoen er normal til stor i størrelsen. Hælen er relativt smal, mens mellomfot og forfot er medium bred. Som S-lab modellene er denne skoen ganske lav over vristen, men ikke så tight som S-lab Sense 7.

Salomon Sense Ride ble sagt å være "90% av toppmodellen, men til en lavere pris". Sense Ride 3 har blitt en enda bedre sko med forbedret passform, mer fleksibel overdel, og den samme gode dempingen. Dette er skoen for deg som som ønsker kun et par terrengsko til alle forhold, og som ønsker en sikker og presis sko uten at det går ut over komforten på lange turer eller hardt underlag. Skal du på ferie og liker å kombinere hverdagsliv med trening og løping i terrenget? Da fungerer denne skoen like godt til lange dager med asfalt-tråkking, som til timeslange turer i skog og fjell.

Egenskaper

Løpsfølelse: 9/10
Stabilitet: 10/10
Demping: 10/10
Grep vått/sleip: 9/10
Grep tørt/fast: 9/10
Totalt: 47/50

+Testens mest allsidige sko? Rett og slett utrolig behagelig og god!
+Overraskende responsiv og behagelig å løpe i.
+ Meget god demping.
+Tørker raskt når den blir våt.
+Litt romsligere enn S-Lab skoene og vil nok passe mange fottyper.

-Ingen spesielle.

Hæl/forfot: 25mm/17mm
Dropp: 8mm
Vekt: 270g (42 2/3)

Kr 1495,-

løpesko test hoka evo mafate 2
#3 Hoka One One Evo Mafate 2

Hoka One One EVO Mafate 2 er laget i samarbeid med Hoka One One´s egne langdistanse eliteløpere og gir raskt inntrykk av å være en sko for de lange turene.

Den helt nye overdelen består av et slitesterkt materialet (patenterteMATRYX®-stoff) som gir svært god passform, samtidig som strategisk plasserte Kevlar-paneler virker støttende for foten. Dempingen er imponerende god, og det er lett å kjenne at dette er en sko du kan løpe langt med.

Sålen består av gummiert skum for som øker responsen, grepet og holdbarheten. Knastene er 5mm dype og sikrer godt grep på både sleipt og hardt underlag. Hoka Evo Mafate er oppkalt etter stedet til et av verdens villeste og tøffeste 100-mile løp på Reunion Island, noe den definitivt lever opp til.

Passformen er normal i størrelsen, smal til medium bred i hælen, medium mellomfot og medium forfot.

Dette er skoen for de lange løpene og for alle som trenger mye demping, men fremdeles ønsker god løpsfølelse. 

Egenskaper

Løpsfølelse: 8/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 10/10
Grep vått/sleip: 9/10
Grep tørt/fast: 9/10
Totalt: 45/50

+Veldig god demping.
+Relativ lett med tanke på dempingen.
+God beskyttelse.
+Godt grep på de fleste underlag.

-Ikke fullt så stabil i krevende og teknisk terreng.

Hæl/forfot: 35mm/31mm
Dropp: 4mm
Vekt: 292g (42 2/3)

Kr 1999,-

#4 Salomon Speedcross 5

Salomon Speedcross 5 er en av mest solgte terrengløpeskoene på markedet. Speedcross-serien har i mange år appellert til både løpere og turgåere, og ettersom denne skoen fremdeles selger såpass bra, så er det enkelt å si at Salomon Speedcross 5 er enkelt og greit en gjennomført fantastisk god sko. Med en gang du tar på deg skoen kjenner du at foten sitter som låst på plass takket være Sensifit-teknologien som de andre Salomon skoene i testen også innehar. Overdelen kjennes behagelig mot foten, samtidig er den svært robust, tåler juling og gode vann og skitt ute. Hurtiglissene gjør en svært god jobb og holder seg på plass uten å løsne. Wet Traction sålen sikrer enestående grep på våte partier, og holder også meget godt på tørt underlag. EVA mellomsåle sørger for mer enn nok demping på hardt underlag og lange distanser, men de myke knastene slites desto raskere hvis du bruker skoene mye på asfalt. Når det er sagt så er dette en real all-rounder som du kan bruke på vått og sleipt, tørt og hardt, på asfalt, grus, eller til og med som hverdagssko.

Skoen er litt små i størrelsen, mye på grunn av den smale tåboksen. Hæl, mellomfot og vrist er medium bred. Forfot er medium til smal med en smal tåboks.

Salomon Speedcross 5 passer til deg som vil ha en solid og pålitelig løpesko som like gjerne kan erstatte fjellskoene eller turskoene dine. Denne modellen gir deg komforten du trenger på lange turer, og er lett nok til å føles inspirerende å løpe med på kortere turer. Har du brede føtter kan det hende modellen blir litt for smal, alternativt kan du med fordel forsøke å gå opp et halvt nummer.

Egenskaper

Løpsfølelse: 8/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 9/10
Grep vått/sleip: 10/10
Grep tørt/fast: 9/10
Totalt: 45/50

+En sko du kan bruke til alt!
+Fantastisk behagelig, god demping og sikkert grep.
+Solid sko med god beskyttelse.

-Den smale tåboksen kan gjøre det vanskelig å passe brede føtter. Den kan også oppleves trang når man har løpt/gått i mange timer og foten hovner opp.
-For de mest dedikerte løperne vil 11mm dropp kunne oppleves som mye.

Hæl/forfot:

30mm/20mm
Dropp: 10mm
Vekt: 320g (42 2/3)

Kr 1490,-

#5 Hoka One One SpeedGoat 4

HOKA Speedgoat 4 er oppfølgeren til HOKAs mest solgte terrengsko! Her får du en solid VIBRAM yttersåle med grove knaster og meget godt grep. Nytt lissedesign bidrar til å holde foten godt på plass selv i krevende terreng. I tillegg kan Speedgoat 4 yppe med meget god demping på hardt underlag.

HOKA Speedgoat 3 var i 2018 den mest brukte skoen under ultraløpet Ultra Trail Mount Blanc, noe som taler for seg. Skoen er nemlig designet for å takle lange dager ute på stien. Skoene er normale i størrelsen, medium til smal hæl og mellomfot, og medium til bred forfot med relativt god plass til tærne når foten etter timer med juling begynner å hovne. 

Skal du ha en sko som kan være med det på lange turer og eventyr, så er HOKA One One Speedgoat 4 et sikkert valg. Ønsker du derimot en sko som gir deg full kontroll i svært ulendt terreng, bør du velge en annen sko, men det vil nok til gjengjeld gå ut over komforten.

Egenskaper

Løpsfølelse: 9/10
Stabilitet: 7/10
Demping: 9/10
Grep vått/sleip: 9/10
Grep tørt/fast: 9/10
Totalt: 43/50

+Veldig god demping.
+Godt grep i sleip terreng.
+Vil nok passe mange fottyper.

-Ikke helt på høyden med de mest råeste skoen i veldig krevende og teknisk terreng.

Hæl/forfot: 32mm/28mm
Dropp: 4mm
Vekt: 292g (42 2/3)

Kr 1899,-

#6 Hoka One One Challenger ATR 5

Hoka One One tok verden med storm for noen år siden da de introduserte løperne for uvanlig tykke såler. Challenger ATR 5 er Hoka sin mest populære terrengsko, og har i sin femte utgave blitt enda bedre!

Overdelen er fornyet og gir bedre passform og lufting, samtidig er skoen forsterket der den er mest utsatt. Til tross for den høye sålehøyden er ikke droppet merHoka One One tok verden med storm for noen år siden da de introduserte løperne for uvanlig tykke såler. Challenger ATR 5 er Hoka sin mest populære terrengsko, og har i sin femte utgave blitt enda bedre!

Overdelen er fornyet og gir bedre passform og lufting, samtidig er skoen forsterket der den er mest utsatt. Til tross for den høye sålehøyden er ikke droppet mer enn 5mm, og skoene veier kun 254g. Skoene byr på rikelig med demping og er en av de mest allsidige skoene vi har prøvd. Disse skoene kan du fint løpe med på asfalt uten at det blir for hardt. Men, det er i variert terreng at skoen får fram sitt beste, og sålen takler det meste fra våte, sleipe stier, til tørre og steinete partier. Sålen nærmest klebrer seg til underlaget og sørger for godt feste.

Skoene er normal i størrelsen, men gå heller opp enn ned et halvt nummer. Medium passform i hælen, og medium til høy passform over vrist og forfot. Tåboksen er ganske bred og gir bra plass til tærne.

Hoka Challenger ATR 5 er skoene for deg som ønsker en sko som virkelig inspirerer til fart og moro i terrenget! Du kommer garantert til å bli overrasket over hvor lett og løpsvillige disse skoene er.

Egenskaper

Løpsfølelse: 8/10
Stabilitet: 7/10
Demping: 9/10
Grep vått/sleip: 7/10
Grep tørt/fast: 9/10
Totalt: 40/50

+Veldig god demping.
+Overraskende responsiv og behagelig å løpe i.
+Vil nok passe mange fottyper.

-Ikke helt på høyden med de mest råeste skoen i veldig krevende og teknisk terreng.
-Kan oppleves noe ustabil.

Hæl/forfot: 31mm/26mm
Dropp: 5mm
Vekt: 254g (42 2/3)

Kr 1299,-

terrengsko test
#7 New Balance Trail Hierro V5

New Balance Hierro V5 kombinerer demping, grep og beskyttelse for på en ypperlig måte og fremstår som en perfekt sko for deg som ønsker å tilbakelegge mange mil i fjellet. Den oppdaterte Vibram Megagrip yttersålen gir godt feste på både vått og tørt underlag, mens den overdelen sørger for god passform, høy slitestyrke og god pusteevne. New Balance Hierro V5.

Skoen ser rett og slett råtøffe ut, men på den mindre positive siden så er økt vekt et resultat av det kraftige designet. Skoen egner seg derfor ikke til raske løpeturer, men heller til lange distanser, eller kanskje minst like godt som en hikingsko. Passformen er noe stor i størrelsen jevnt og middels bred over hele sålen.

Vårt valg ville vært å bruke denne til lange turer i fjellet der du trenger god demping over tid, en solid sko, god beskyttelse og god støtte. Til dette bruket er den perfekt.

Egenskaper

Løpsfølelse: 6/10
Stabilitet: 7/10
Demping: 9/10
Grep vått/sleip: 9/10
Grep tørt/fast: 9/10
Totalt: 40/50

+Veldig god demping.
+Tåler juling.
+Godt grep på de fleste underlag.

-Ikke fullt så stabil i krevende og teknisk terreng.
-Tung!

Hæl/forfot:
Dropp: 8mm
Vekt: 359 (42 2/3)

Kr 1249,-

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Dette bør du se etter

 

Dropp

Dropp er forskjellen i såletykkelse fra skoenes såle fra forfot til hæl. En løpesko med helt flat såle har 0mm dropp, mens en løpesko med 10mm dropp er 10mm høyere i hælen enn i forfoten. Tidligere har løpesko hatt relativt mye dropp, 12-14mm, men i dag er det vanligere med mindre dropp. Mengdetreningssko ligger som regel på 8-12mm, men lettvektssko og terrengløpesko gjerne ligger mellom 3-6mm.

Enkelt forklart kan vi si at lavere dropp gjør det lettere å løpe med en naturlig løpeteknikk med en mer effektiv og raskere stegavvikling. Når du lander på mellomfot/forfot, bruker du mindre krefter på å bremse bevegelsen fra forrige steg, og desto mer av kreften på å komme deg framover. Denne formen for løping er skadeforebyggende og anbefales personer som løper mye. Samtidig vil en sko med mye dropp gjøre det lettere å løpe for en løper som lander på hæl. Skoens utforming gjør at steget avvikles ved at man ”ruller” framover mot skotuppen. Tidligere har mye dropp vært synonymt med høy vekt på skoene, men nye materialer og produksjonsmetoder har sørget for at du kan løpe i lette sko selv om de har mye dropp.

En sko med lite dropp vil gjerne oppleves som mer stødig enn en sko med mye dropp, og for terrengløpesko er heller ikke behovet for demping særlig stort. Når du beveger deg i terrenget ønsker du en sko som sitter som støpt på foten, og som holder foten på plass selv i skrått og vanskelig terreng. Ulikt terreng stiller forskjellige krav til skoene, og vått og sleipt underlag krever andre sko enn harde og tørre stier. Flere av modellene på markedet er såkalte allroundsko, og kan brukes på grus og asfalt om hverandre. Disse skoene er fine for deg som gjerne løper hjemmefra og har noen kilometer med asfalt før du kommer ut i terrenget/grusveiene. Skal du løpe mest i terrenget anbefaler vi rene terrengløpesko. Disse skoene har gjerne en grovere såle og mykere gummi som gir bedre friksjon på vanskelig underlag. Som asfaltsko vil de gjerne oppleves som harde og uten demping, så det kan være en fordel å vite at skogsløypene ligger i umiddelbar nærhet.

 

Demping

Løpesko til terreng krever en helt annen demping enn sko til asfalt. Det myke underlaget fungerer som en naturlig dempepute og gjør at skoprodusentene ikke trenger å prioritere demping i skoene. Mindre demping gjør det også lettere å lage skoene lettere, mer smidig og raskere.

 

Gore-tex eller ikke?

Terrengløpesko finnes med og uten Gore-Tex og andre vanntette membraner. Den jevne løper vil sverge til sko uten vanntett membran ettersom disse skoene som regel gir en bedre løpsfølelse, har bedre grep, er lettere og du slipper å løpe rundt med en sko full av vann dersom du får vann i skoen. Er du av typen som virkelig ikke liker våte sko, så kan du fint kjøpe en vanntett sko, bare husk at når du først blir våt, så blir vannet i skoen til du tar den av.

 

Dame- og herremodeller

De fleste modeller kommer i dame- og herremodeller, mens skoene hvor dette ikke er spesifisert er unisex-modeller. Som regel er dame- og herremodell så like at det ikke utgjør noen forskjell, og om du som dame sliter med å finne store nok sko, kan du fint velge en herremodell.

 

Materiale

Hva slags materiale skoen er laget av  vil være med å bestemme skoens egenskap. En løpesko som kommer med og uten vanntett membran, vil i en vanntett utgave gjerne oppleves som stivere og mindre følsom. Mengdetreningssko eller lettvekssko som er beregnet på asfalt er gjerne produsert i et luftig og pustende mesh-materiale, men disse ville raskt blitt ødelagt når man beveger seg i terrenget. En god terrengløpesko må derfor være laget i et solid materiale som ikke går utover komforten og smidigheten til skoa. Det er også en fordel at møkk ikke fester seg lett til skoene, ettersom det raskt kan bli mye ekstra vekt å dra på.

 

Grep/feste

Hvordan sålen på terrengløpesko er utformet, og hva slags materiale de er lagt i, er helt avgjørende for grepet. Enkelte modeller er spesielt beregnet for sleipt og vått underlag, mens andre passer bedre på tørt og hardt underlag. I tillegg til å gi hver enkelt modell en poengsum for grep våt vått og hardt underlag, har vi presisert i selve testen hvor skoene gjør det best.

DEL
Kommentarer