Best i test løpesko 2019 – Løpesko for terreng

best i test terrengløpesko
6510
0

Vi gir deg oversikten over markedets beste løpesko for terreng 2019. Her finner du din neste terrengsko!

Hvis du går inn i en sportsbutikk og vil kjøpe et par løpesko, er det lett å bli forvirret. Løpesko finnes i flere ulike kategorien, med ulikt dropp, pronasjon, demping og svært forskjellig passform. For en person som løper flere dager i uken, er skoene det viktigste verktøyet man har. En god sko skal sørge for å gi støtte og avlastning der du trenger det, tilstrekkelig demping under hæl og forfot, og samtidig innby på en god løpsfølelse.

Under finner du test av flere av de mest populære modellene med ulike egenskaper, og under produktene finner du en omfattende forklaring av ulike begrep som brukes om sko, og ikke minst tips til hva du bør se etter.

Er du på jakt etter løpesko/joggesko for asfalt eller mølle? Les vår “Best i test løpesko 2019- Løpesko for asfalt/mølle” her!

NB: Priser oppdatert 01.mars 2019!

 

Best i test løpesko 2019 – Løpesko for terreng

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen bidrar du til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler, og vi setter derfor stor pris på om du gjør dette. Prisene oppdateres regelmessig og reflekterer de beste prisene på markedet.

SORTER ETTER:

#1 Salomon S-Lab Sense 7 Unisex Racing

Salomon S-Lab-serien kjennetegnes for det første med et minimalistisk og høyteknologisk design. Her er det ikke spart på noe, og S-Lab Sense 7 er en sko vi virkelig liker. Der S-lab Sense 6 var bra, er 7-ern enda bedre. Overdelen er litt tettere slik at den ikke slipper inn så mye støv, men bevarer likevel luftingen. Men dette er ikke skoen for deg som ønsker vanntette sko med mye demping. Dette er skoen for deg som ønsker en raskest mulig sko med nok stabilitet til å føle deg trygg, og med så lav vekt at du glemmer at du har skoen på deg i jakten på nye rekorder. S-Lab Sense 7 kommer i to utgaver, hvorav denne modellen er best på hardt underlag, mens SG-modellen er tilpasset mykt underlag (soft ground). Likevel, vi skal vurdere kun en´ modell, og denne klarer seg suverent på alle forhold vi utsetter den for, alt fra hardpakkede stier, myke og gjørmete partier, snø og is, og kortere partier med grus. Den lave vekten og minimalistiske innpakningen går ut over dempingen, men S-Lab Sense 6 var heller aldri ment å være noen asfaltsko. Likevel, den klarer seg overraskende godt på hardt underlag til å ha så tynn såle!

Skoen har en tettsittende passform, såkalt Endofit, og det føles som å ta på seg en sokk. Hælen er medium til smal, vristen er medium til lav, og forfoten er relativt bred. Mange vil nok sette pris på en bredere forfot enn på tidligere versjoner av denne. 

Overdelen er svært luftig, og her renner vannet like lett inn som det renner ut.

Egenskaper

Løpsfølelse: 10/10
Stabilitet: 10/10
Demping: 9/10
Grep vått/sleip: 8/10
Grep tørt/fast: 10/10
Totalt: 47/50

Pluss/Minus:
+Ekstremt god løpsfølelse!
+Lett! Innbyr til fart!
+Sitter som støpt på foten samtidig som det er god plass til tærne.
+Du får lyst til å beholde skoen på selv etter løpeturen!

-Ingen spesielle. Om vi skal være pirkete så kan den være noe hard på lange asfalt partier, men skoen er strengt tatt ikke ment for det heller.

Hæl/forfot: 18mm/14mm
Dropp: 4mm
Vekt: 220g (42)

Kr 1325,-

terrengløpesko test
#2 Salomon Sense Ride 2

Salomon Sense Ride er "budsjett" varianten av skoene i den påkostede S-lab topplinjen. Det Salomon har gjort her, ligner i hvert fall ikke mye på noe budsjettmodell, for skoene er rett og slett helt fantastiske. Her har de hentet mye av teknologien fra øverste rekke og redusert prisen betraktelig. Salomon er kjent for sin presise passform der de benytter Sensofit og Endofit for å låse foten på plass som en tight sokk, og i tillegg til lav vekt, har Sense Ride plenty av demping. Denne skoen er en perfekt all-rounder som du lett kan benytte til lengre partier med asfalt. Sålen gir godt grep på sleipt og vått underlag, men er aller best på tørt og hardt. 

Skoen er normal til stor i størrelsen. Hælen er relativt smal, mens mellomfot og forfot er medium bred. Som S-lab modellene er denne skoen ganske lav over vristen, men ikke så tight som S-lab Sense 7.

Salomon Sense Ride ble sagt å være "90% av toppmodellen, men til en lavere pris". Sense Ride 2 har blitt en enda bedre sko med forbedret passform, mer fleksibel overdel, og den samme gode dempingen. Dette er skoen for deg som som ønsker kun et par terrengsko til alle forhold, og som ønsker en sikker og presis sko uten at det går ut over komforten på lange turer eller hardt underlag. Skal du på ferie og liker å kombinere hverdagsliv med trening og løping i terrenget? Da fungerer denne skoen like godt til lange dager med asfalt-tråkking, som til timeslange turer i skog og fjell.

Egenskaper

Løpsfølelse: 9/10
Stabilitet: 10/10
Demping: 10/10
Grep vått/sleip: 8/10
Grep tørt/fast: 10/10
Totalt: 47/50

+Testens mest allsidige sko? Rett og slett utrolig behagelig og god!
+Overraskende responsiv og behagelig å løpe i.
+Tørker raskt når den blir våt.
+Litt romsligere enn S-Lab skoene og vil nok passe mange fottyper.

-Ingen spesielle.

Hæl/forfot: 25mm/17mm
Dropp: 8mm
Vekt: 270g (42 2/3)

Kr 1409,-

#3 Salomon Speedcross 4

Salomon Speedcross 4 er siste generasjon av en av de mest solgte terrengløpeskoene på markedet. Speedcross-serien har i mange år appellert til både løpere og turgåere, og ettersom denne skoen fremdeles selger såpass bra, så er det enkelt å si at Salomon har lyktes med sin fjerde utgave. Speedcross 4 er enkelt og greit en gjennomført fantastisk god sko. Med en gang du tar på deg skoen kjenner du at foten sitter som låst på plass takket være Sensifit-teknologien som de andre Salomon skoene i testen også innehar. Overdelen er svært robust og tåler juling, samtidig som det holder vann og skitt ute. Hurtiglissene gjør en svært god jobb og holder seg på plass uten å løsne. Wet Traction sålen sikrer enestående grep på våte partier, og holder også meget godt på tørt underlag. EVA mellomsåle sørger for mer enn nok demping på hardt underlag og lange distanser, men de myke knastene slites desto raskere hvis du bruker skoene mye på asfalt. Når det er sagt så er dette en real all-rounder som du kan bruke på vått og sleipt, tørt og hardt, på asfalt, grus, eller til og med som hverdagssko.

Skoen er normal i størrelsen, men noen vil nok oppleve at den kjennes kort på grunn av den smale tåboksen. Hæl, mellomfot og vrist er medium bred. Forfot er medium til smal med en smal tåboks.

Salomon Speedcross 4 passer til deg som vil ha en solid og pålitelig løpesko som like gjerne kan erstatte fjellskoene eller turskoene dine. Denne modellen gir deg komforten du trenger på lange turer, og er lett nok til å føles inspirerende å løpe med på kortere turer. Har du brede føtter kan det hende modellen blir litt for smal, alternativt kan du med fordel forsøke å gå opp et halvt nummer.

Egenskaper

Løpsfølelse: 8/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 9/10
Grep vått/sleip: 10/10
Grep tørt/fast: 9/10
Totalt: 45/50

+En sko du kan bruke til alt!
+Fantastisk behagelig, god demping og sikkert grep.
+Solid sko med god beskyttelse.

-Den tette overdelen gjør at skoen kan bli litt varm og klam på de varmeste dagene.
-Den smale tåboksen kan gjøre det vanskelig å passe brede føtter. Den kan også oppleves trang når man har løpt/gått i mange timer og foten hovner opp.
-For de mest dedikerte løperne vil 11mm dropp kunne oppleves som mye.

Hæl/forfot: 29mm/18mm
Dropp: 11mm
Vekt: 310g (42 2/3)

Kr 1043,-

terrengløpesko test
#4 Salomon Speedcross Pro 2

Salomon Speedcross 2 er det perfekte verktøyet for deg som ønsker en sikker og presis sko under våte og gjørmete forholdi krevende terreng! Til tross for relativt mye dropp (8mm) har Salomon klart å bevare den gode løpsfølelsen i skoene, og mye er takket være en tight passform med ikke for mye demping. Sålen sitter godt på våt skogsbunn, gjørmete underlag og i variert terreng. Til tross for sine relativt store knaster på Premium Wet Traction Contagrip-sålen, sitter den overraskende godt på berg og steiner. også. Dette er ikke skoen du velger om du skal løpe lange strekk på asfalt, men du klarer fint å løpe et kort stykke på vei før du hopper inn i skogen.

Ellers er skoene produsert med en vannavstøtende membran som hindrer møkk å feste seg til skoene, og Sensofit- og Endofit-teknologien gjør at de føles som en sokk på foten. Skoene er litt stor i størrelsen, så du kan godt velge ½ nummer mindre enn normalt. Relativt smal i hælen, lav over vristen og medium bred forfot.

Dette er skoen for deg som trives best i røft terreng og ikke lar deg stoppe av våte og gjørmete stier. Skoen kan også brukes som en lett tursko og vil fungere til de fleste typer terreng. Speedcross Pro 2 kommer garantert til å gi deg mye moro!

Egenskaper

Løpsfølelse: 9/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 7/10
Grep vått/sleip: 10/10
Grep tørt/fast: 9/10
Totalt: 44/50

+Svært allsidig!
+Sitter som støpt på foten.
+Lett og responsiv.
+Tåler mye juling.

-Sålen kan oppleves som noe stiv.

Hæl/forfot: 28mm/20 mm
Dropp: 8mm
Vekt: 280g (42)

Kr 1600,-

joggesko test
#5 Inov-8 Trailtalon 235

Inov-8 har spesialisert seg på terrengsko i likhet med Salomon, og tilbyr en rekke modeller til ulike forhold. Trailtalon 250 forsøker å balansere følelsen av en rask og presis sko med god nok demping til hardere underlag. Skoen er lett og kvikk, og sitter tett og godt på foten. De små knastene (i varierende hardhet) gjør at den ikke når helt opp på virkelig sleip underlag, men skoen er desto bedre på hardpakket underlag og tørre stier. Denne skoen er perfekt til deg som liker å løpe lange ultraløp og som trenger en sko med nok demping, men som likevel føles rask. Overdelen er i mesh-materialet og tåler nok ikke like mye som de andre skoene i testen, men vi har enda til gode å oppleve at de revner.

Skoene er middels til smal bredde i hælen, middels mellomfot med lav frist, og en romslig tåboks. Inov-8 benytter en skala fra 1-5 som angir passformen på skoene. 1 er den smaleste og mest "presise" passformen, men 5 har en bred passform med god plass til tærne. Trailtalon 250 ligger på 4 på skalaen.

Trailtalon 250 føles lettere enn den er og innbyr til fart i terrenget. Modellen vil nok passe mange løpere, og kommer garantert til å få deg til å øke tempoet! 

Egenskaper

Løpsfølelse: 10/10
Stabilitet: 8/10
Demping: 8/10
Grep vått/sleip: 8/10
Grep tørt/fast: 10/10
Totalt: 44/50

+Lett! Responsiv!
+Allsidig passform.
+Godt grep på variert terreng.

-Overdelen er ikke så slitesterk som vi skulle ønsket.

Hæl/forfot: 17,5mm/13,5mm
Dropp: 4mm
Vekt: 250g (42)

Kr 1239,-

#6 Mizuno Wave Hayate 4

Mizuno Wave Hayate kommer nå i fjerde utgave, og viderefører de gode egenskapene fra sine forgjengere. Hayate 4 er en relativt aggressiv og rask terrengløpesko med godt grep takket være en god Michelin-yttersåle. Rock Plate i forfoten sørger for at du kan hoppe lekende lett fra stein til stein uten at du blir sår og sliten under fotbladet. Hayate betyr "hastighet" på japansk, og det er nettopp rask denne skoen er. Skoen er fleksibel og tilpasser seg godt til underlaget. Overdelen er produsert i et slitesterkt og robust materiale som tåler masse juling. Skoene klarer seg godt. på variert underlag, alt fra harde stier og grus og til nød asfalt. Sålen gjør også en god jobb i vått og sleipt terreng.

Modellen er normal i størrelsen, med en medium hæl, mellomfot og brist, og en ganske smal tåboks/forfot.

Mizuno Wave Hayate 4 er skoen for deg som ønsker en allsidig, men aggressiv, løpesko for terreng og fjellterreng. Skoen tåler juling og er klar til å bli med på det meste du måtte utsette den for.

Egenskaper

Løpsfølelse: 9/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 8/10
Grep vått/sleip: 8/10
Grep tørt/fast: 10/10
Totalt: 44/50

+Føles mye lettere enn vekten tilsier.
+Rask og responsiv. Innbyr til fart i terrenget.
+Godt grep på de fleste typer underlag.

-Noe harddemping.
-Tåboksen kan bli litt for smal for enkelte.

Hæl/forfot: 25mm/16mm
Dropp: 9mm
Vekt: 280g (42)

Kr 901,-

best i test terrengløpesko
#7 Saucony Peregine 8

Saucony Peregrine 8 er en perfekt sko for deg som ønsker en allrounder til både vei, grus og stier. Sålen gir svært godt grep på våte og sleipe forhold, og den integrerte ”rock-platen”  fra forrige modell, er fjernet for å gi bedre føling med underlaget. Overdelen er fornyet og gir mye bedre lufting enn tidligere. Et lavt dropp bidrar til en naturlig og stabil stegavvikling, og det er mer enn nok demping til å løpe lengre partier på vei. Ellers er skoen normal i størrelsen, relativt tight rundt hælen, og har en medium til lav vrist som omfavner foten. Forfoten er medium til bred og gir god plass til tærne. I krevende terreng er ikke Peregrine like stabil som for eksempel Speedcross eller S-lab Sense 6, men skoen har sine fordeler på hardere og jevnere underlag.

Alt i alt, en meget god terrengsko for de som ønsker en typisk ”door-to-trail” løpesko, eller som skal løpe lange løp på stier eller grusveier. Skoen gir mer enn nok komfort til å bruke over mange timer.

Egenskaper

Løpsfølelse: 7/10
Stabilitet: 8/10
Demping: 10/10
Grep vått/sleip: 8/10
Grep tørt/fast: 9/10
Totalt: 42/50

+Svært god komfort på variert terreng.
+Sitter godt rundt foten og er veldig fleksibel.
+Godt grep på de fleste underlag.

-Sålen har en tendens til å dra med litt mye gjørme.

Hæl/forfot: 25mm/21mm
Dropp: 4mm
Vekt: 283g

Kr 1329,-

best i test terrengløpesko
#8 Hoka One One Challenger ATR 4

Hoka One One tok verden med storm for noen år siden da de introduserte løperne for uvanlig tykke såler. Challenger ATR er Hoka sin mest populære terrengsko, og har i sin fjerde utgave blitt enda bedre! Overdelen er fornyet og gir bedre passform og lufting, samtidig er skoen forsterket der den er mest utsatt. Til tross for den høye sålehøyden er ikke droppet mer enn 5mm, og skoene veier kun 250g. Skoene byr på rikelig med demping og er en av de mest allsidige skoene vi har prøvd. Disse skoene kan du fint løpe med på asfalt uten at det blir for hardt. Men, det er i variert terreng at skoen får fram sitt beste, og sålen takler det meste fra våte, sleipe stier, til tørre og steinete partier. Sålen nærmest klebrer seg til underlaget og sørger for godt feste.

Skoene er normal i størrelsen, men gå heller opp enn ned et halvt nummer. Medium passform i hælen, og medium til lav passform over vrist og forfot. Tåboksen har blitt litt bredere enn forrige utgave og gir bra plass til tærne.

Hoka Challenger ATR 4 er skoene for deg som ønsker en sko som virkelig inspirerer til fart og moro i terrenget! Du kommer garantert til å bli overrasket over hvor lett og løpsvillige disse skoene er.

Egenskaper

Løpsfølelse: 8/10
Stabilitet: 7/10
Demping: 9/10
Grep vått/sleip: 7/10
Grep tørt/fast: 9/10
Totalt: 40/50

+Veldig god demping.
+Overraskende responsiv og behagelig å løpe i.
+Vil nok passe mange fottyper.

-Ikke helt på høyden med de mest råeste skoen i veldig krevende og teknisk terreng.
-Kan oppleves noe ustabil.

Hæl/forfot: 31mm/26mm
Dropp: 5mm
Vekt: 269g (42 2/3)

Kr 1151,-

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Dette bør du se etter

 

Dropp

Dropp er forskjellen i såletykkelse fra skoenes såle fra forfot til hæl. En løpesko med helt flat såle har 0mm dropp, mens en løpesko med 10mm dropp er 10mm høyere i hælen enn i forfoten. Tidligere har løpesko hatt relativt mye dropp, 12-14mm, men i dag er det vanligere med mindre dropp. Mengdetreningssko ligger som regel på 8-12mm, men lettvektssko og terrengløpesko gjerne ligger mellom 3-6mm.

Enkelt forklart kan vi si at lavere dropp gjør det lettere å løpe med en naturlig løpeteknikk med en mer effektiv og raskere stegavvikling. Når du lander på mellomfot/forfot, bruker du mindre krefter på å bremse bevegelsen fra forrige steg, og desto mer av kreften på å komme deg framover. Denne formen for løping er skadeforebyggende og anbefales personer som løper mye. Samtidig vil en sko med mye dropp gjøre det lettere å løpe for en løper som lander på hæl. Skoens utforming gjør at steget avvikles ved at man ”ruller” framover mot skotuppen. Tidligere har mye dropp vært synonymt med høy vekt på skoene, men nye materialer og produksjonsmetoder har sørget for at du kan løpe i lette sko selv om de har mye dropp.

En sko med lite dropp vil gjerne oppleves som mer stødig enn en sko med mye dropp, og for terrengløpesko er heller ikke behovet for demping særlig stort. Når du beveger deg i terrenget ønsker du en sko som sitter som støpt på foten, og som holder foten på plass selv i skrått og vanskelig terreng. Ulikt terreng stiller forskjellige krav til skoene, og vått og sleipt underlag krever andre sko enn harde og tørre stier. Flere av modellene på markedet er såkalte allroundsko, og kan brukes på grus og asfalt om hverandre. Disse skoene er fine for deg som gjerne løper hjemmefra og har noen kilometer med asfalt før du kommer ut i terrenget/grusveiene. Skal du løpe mest i terrenget anbefaler vi rene terrengløpesko. Disse skoene har gjerne en grovere såle og mykere gummi som gir bedre friksjon på vanskelig underlag. Som asfaltsko vil de gjerne oppleves som harde og uten demping, så det kan være en fordel å vite at skogsløypene ligger i umiddelbar nærhet.

 

Demping

Løpesko til terreng krever en helt annen demping enn sko til asfalt. Det myke underlaget fungerer som en naturlig dempepute og gjør at skoprodusentene ikke trenger å prioritere demping i skoene. Mindre demping gjør det også lettere å lage skoene lettere, mer smidig og raskere.

 

Gore-tex eller ikke?

Terrengløpesko finnes med og uten Gore-Tex og andre vanntette membraner. Den jevne løper vil sverge til sko uten vanntett membran ettersom disse skoene som regel gir en bedre løpsfølelse, har bedre grep, er lettere og du slipper å løpe rundt med en sko full av vann dersom du får vann i skoen. Er du av typen som virkelig ikke liker våte sko, så kan du fint kjøpe en vanntett sko, bare husk at når du først blir våt, så blir vannet i skoen til du tar den av.

 

Dame- og herremodeller

De fleste modeller kommer i dame- og herremodeller, mens skoene hvor dette ikke er spesifisert er unisex-modeller. Som regel er dame- og herremodell så like at det ikke utgjør noen forskjell, og om du som dame sliter med å finne store nok sko, kan du fint velge en herremodell.

 

Materiale

Hva slags materiale skoen er laget av  vil være med å bestemme skoens egenskap. En løpesko som kommer med og uten vanntett membran, vil i en vanntett utgave gjerne oppleves som stivere og mindre følsom. Mengdetreningssko eller lettvekssko som er beregnet på asfalt er gjerne produsert i et luftig og pustende mesh-materiale, men disse ville raskt blitt ødelagt når man beveger seg i terrenget. En god terrengløpesko må derfor være laget i et solid materiale som ikke går utover komforten og smidigheten til skoa. Det er også en fordel at møkk ikke fester seg lett til skoene, ettersom det raskt kan bli mye ekstra vekt å dra på.

 

Grep/feste

Hvordan sålen på terrengløpesko er utformet, og hva slags materiale de er lagt i, er helt avgjørende for grepet. Enkelte modeller er spesielt beregnet for sleipt og vått underlag, mens andre passer bedre på tørt og hardt underlag. I tillegg til å gi hver enkelt modell en poengsum for grep våt vått og hardt underlag, har vi presisert i selve testen hvor skoene gjør det best.

DEL
Kommentarer