«Consistency is King» er et uttrykk som gjerne går igjen. For å få resultater krever det tålmodighet og dedikasjon. Men hvor lenge bør du egentlig følge et treningsprogram?

For alle som ønsker å trene målrettet styrketrening anbefaler vi å følge et treningsprogram. Enten du finner et treningsprogram i oversikten over treningsprogram på siden vår, om du har fått inspirasjonen fra en annen side eller en bok, eller om en god treningspartner har snekret sammen et program for deg, så vil et velskrevet treningsprogram gjøre veien til større og sterkere muskler lettere. Ikke minst vil du lettere kunne unngå skader.

Hvert år dukker det opp nye treningsmetoder, den ene «visstnok» bedre enn den andre. Det kan være lett å bli fristet til å hoppe frem og tilbake mellom ulike treningsprogrammer, og spesielt når vi vet at variasjon er bra for å stimulere til muskelvekst. Likevel, for mye variasjon kan være et hindre for videre progresjon. Så hvor lenge bør du egentlig holde deg til en bestemt treningsplan? Svaret avhenger av to faktorer: treningsmål og treningsvariabler.

treningsprogram
Du må variere treningen for å oppleve fremgang, men endrer du på for mye, for ofte, vil du oppleve at du stagnerer.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Treningsmål

Et treningsmål er selve «grunnsteinen» i motivasjonen bak treningen. Det er derfor du driver med dette. Eksempler på treningsmål er fettreduksjon, styrke-/muskelvekst eller forbedret kondisjon. Hvert treningsmål har en bestemt hensikt og dermed også en bestemt retning for hvordan du bør trene. Selv om det er fullt mulig for disse målene å overlappe hverandre, så er det ikke alltid det lønner seg. For idrettsutøvere bør treningsmål og lengden på tiden man trene for det, bli styrt av hvor man ligger an i sesong forberedelsene.

En fotballspiller bør ikke bekymre seg for å øke vekten i knebøy eller benkpress med 20kg midt i sesongen. På dette tidspunktet skal fokuset ligge på å prestere bedre på banen og å opprettholde styrken han/hun har bygd opp i forberedelsene og oppkjøringen. Perioden før sesongstart bør prioriteres til å bygge opp større muskelstyrke og muskelvekst, innøving av ferdigheter han/hun ønsker å forbedre, etc..

For oss «vanlige» ikke-profesjonelle, så er som regel ikke denne inndelingen av sesonger noe problem. I de fleste tilfeller forsøker folk å redusere fettmengden, gå ned i vekt og å bygge mer muskelmasse. Nøkkelen ligger i å fokusere på ett mål!

treningsprogram
Sett deg et mål, og hold på dette i minst tre måneder.

Fokuser på ett mål!

Selv om det høres merkelig ut, så er det mulig å redusere fettmengden og å bygge muskler samtidig. Samtidig vil det at du forsøker å nå begge målene samtidig, sannsynligvis gjøre at progresjonen for hver av de går litt saktere enn dersom du fokuserte på kun en.

Dersom du er overvektig bør du først og fremst fokusere på å redusere fettmengden. Dette betyr at du må spise mindre enn tidligere slik at du går i ett kaloriunderskudd. På samme tid bør du gjennomføre styrketrening og en god del kondisjonstrening. Et eget treningsprogram for overvektige finner du her.

Er du undervektig bør du konsentrere deg om å bygge muskelmasse. Dette betyr at du må spise slik at du går i et kalorioverskudd, i tillegg til at du trener styrketrening og noe kondisjonstrening. Uansett hva du velger, så vil det ta tid. Treningmåletet ditt bør være uforandret i minst tre måneder. For nybegynnere, eller de som er ekstremt overvektig/undervektig, bør målet være det samme opp mot ett års tid.

 

Treningsvariabler

Treningsvariabler er «verktøyene» du bruker for å nå målene dine. Dette inkluderer treningsmetoder, øvelsene du gjør, antall sett og repetisjoner. Med andre ord, alle detaljene. Endrer du på detaljene for ofte vil du aldri oppnå suksess på noe område. Hvis du ikke endrer de i det hele tatt, vil du stagnere. Så hvor ligger den magiske grensen?

Du bør holde alle treningsvariablene uforandret i minst en måned om gangen. En måned gir deg tid nok til å bli fortrolig med øvelsen, lære riktig teknikk og å løfte med en utfordrende vekt. Du bør, og skal øke vekten du bruker gjennom hele perioden, men dersom du endrer på øvelsene hver uke, vil hver øvelse føles fremmed og ny, og du får aldri økt motstanden i øvelsen du begynte med. I tillegg til noen store øvelser som trener større deler av kroppen på en gang, bør du legge inn øvelser som trener mindre muskelgrupper, såkalte støtteøvelser/assistøvelser. Disse øvelsene kan du med fordel variere oftere, men gjerne gjennomfør de samme i et par uker før du endrer på noe.

treningsprogram
Små endringer er nok. Bytt ut manualene i en øvelse med vektstang, kettlebells, etc..

Treningstilstand er avgjørende

Nybegynnere kan oppleve stor fremgang ved å følge det samme treningsprogrammet så lenge som et par måneder. I slike tilfeller er det lurt å holde seg til de samme treningsvariablene. Mange løftere vil likevel behøve forandring for å se videre utvikling.

Istedenfor å forandre på hele programmet hver måned, kan det lønne seg å gjøre små endringer på metoden du bruker. Forsøk å holde de samme hoved øvelsene uforandret, fortsett å trene fullkropp, over-/underkropp, push/pull/bein, og de generelle prinsippene nokså like. Små justeringer kan ha stor effekt på sluttresultatet. For eksempel, dersom du gjennomførte en sumo markløft i måned 1, bytt til vanlig markløft i måned 2. Gjennomførte du splittknebøy med manualer i måned 1, bytt til splittknebøy med vektstang i måned 2. Bytt for eksempel grep for å tilføre enda en forandring. Disse små justeringene er selve definisjonen på treningsvariabilitet, og det har potensialet til å tilføre en ny respons til kroppen og dermed også bedre vilkår for muskelvekst.

 

Konklusjon

Hold treningsmålene dine uforandret i minst tre måneder. Dersom du er en utøver på høyere nivå, eller driver konkurranser, vil lengden på periodene være styrt av når du har konkurransesesong. Hold treningsvariablene uforandret i minst en måned om gangen. Etter dette bør du holde på de samme prinsippene, men hele tiden gjøre små endringer som å løfte med et nytt grep, en ny vinkel, nytt utstyr eller i en ny stilling.

Kilde
(2018). How Long Should You Stick With One Workout Plan?. Stack.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Gratis Treningsprogram

To-splitts treningsprogram for styrke og muskelvekst!

To-splitts treningsprogram, som deles inn i overkropp- og underkroppsøkt, er ideelt…
Dato: Apr 21, 2024
Nybegynnere

Hva bør du ha i treningsbagen din?

Enten du er en erfaren løfter eller nybegynner, å ha riktig…
Dato: Apr 20, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024
Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Gratis Treningsprogram

Beinøkta som gir deg en sterk rumpe!

Muskulaturen i rumpa, eller setemuskulaturen, består av tre deler, gluteus maximus,…
Dato: Apr 03, 2024
Kondisjon & løping

Kickstart løpesesongen riktig – Din guide til forberedelse!

Med våren her og løpeskoene klare, er det på tide å…
Dato: Apr 02, 2024
Sponset

Rask og dyp farge med Norges sterkeste betakaroten – 20 mg

Slanking & forbrenning

Gode råd om hvordan du kan øke forbrenningen din!

Det er flere grep du kan ta for å øke forbrenningen…
Dato: Mar 29, 2024
Slanking & forbrenning

Slanking og forbrenning – En helhetlig tilnærming til god helse og sunn livsstil!

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt er en viktig del…
Dato: Mar 28, 2024