testosteronnivå
265
0

Det mannlige kjønnshormonet testosteron er et av de viktigste hormonene menn har i kroppen. Nå viser nyere forskning at for lave nivåer av testosteron kan øke risikoen for tidlig død.

Forskere har avslørt en sammenheng mellom redusert testosteronnivå hos menn, og risikoen for å dø av noen som helst årsak. Den siste studien som støtter denne ideen kommer fra Danmark der 1167 danske menn i alderen 30-60 år i løpet av årene 1982-1984, deltok i en langtids undersøkelse på dødelighet og dødsrater. Blodprøver ble tatt ved starten på studien og på nytt i en oppfølgingskkontroll i 1993 og 1994. Forskerne så spesielt på nivåene av testosteron, luteiniserende hormon og sex-hormon bindende globin.

Deretter ble deltakerne fulgt opp med målinger i 18 nye år, og i løpet av denne perioden forekom det 421 dødsfall. 106 dødsfall var relatert til kreft, mens 199 dødsfall skyldtes kardiovaskulære sykdommer.. De resterende dødsfallene kom av andre mindre kjente sykdommer og tilfeldige ulykker.

Det interessante med undersøkelsen er følgende:
De som opplevde størst reduksjon i testosteronnivå i løpet av 10 årsperioden, hadde større sannsynlighet for å dø av noen som helst sykdom sammenlignet med resten av deltakerne!

Helt konkret; deltakerne med en reduksjon i testosteron tilsvarende mer enn 1,0 nanomol per liter (mindre enn 10% av normalt nivå) hadde 60% større for tidlig død enn deltakerne med testosteronnivå tilsvarende 10-90% av normale nivåer.

Les også: 7 øvelser som øker testosteronnivået ditt!

testosteronnivå

Du er ikke like mye MANN som forfedrene dine

Flere undersøkelser viser at du hormonelt bare er “to tredjedeler av den mannen som faren din var, og bare halvparten av det bestefaren din var. Bevis fra en 2006-undersøkelse publisert i European Endocrine Society, fant at menn født i 1970 hadde omtrent 20% mindre testosteron enn fedrene sine. En annen studie som tok for seg 1374 europeisk menn i alderen 17+, fant at testosteronnivået falt med 20% i løpet av kort tid.

Det er estimert av 39% av menn i USA i alderen 45+, lider av lavt testosteronnivå. Dette tilsvarer omtrent 13-14 millioner menn.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Lavt testosteronnivå – dårlig hjertehelse

Studiene vi har nevnt over har konkludert med at lave testosteronnivåer fører til en risikoøkning på 60% for tidlig død. En metastudie publisert i journalen American Heart Association, tok for seg over 100 studier gjort på testosteron forbundet med unormale EKG-verdien, og kom fram til at menn med høyere nivåer av testosteron hadde 25% mindre risiko for å oppleve hjertestans. Studien konkluderte faktisk med at lave nivåer av testosteron generelt kunne forbindes med større risiko for tidlig død, fare for hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes.

Les også: Slik påvirker treningen testosteronnivået ditt

Mulige årsaker til lave nivåer av testosteron

Lave nivåer av testosteron kan skyldes en rekke årsaker, og her er noen av de:

 • Overvekt. Det er en invers relasjon mellom kroppsfett og testosteronnivå. Overvektige menn har som regel 25% mindre testosteron enn normalvektige menn.
 • Dårlig søvn/lite søvn.
 • Mangel på trening.
 • Dårlig kosthold.
 • Stress! Stress er en “testosteron-killer”.
 • Ulike medisiner, særlig anti-depressive medisiner.
 • Ulike kjemiske forbindelser som vi får i oss gjennom kosten og luftveiene.

 

Hva kan du gjøre med det?

Hvis du befinner deg i aldersgruppen 30-40 år, bør du undersøke testosteronnivået dit slik at du har et utgangspunkt å sammenligne med for framtidige målinger. Alle menn bør være klar over symptomene for lave testosteronnivåer, som blant annet er:

 • Lavt energinivå.
 • Tap av muskelmasse.
 • Vektøkning i form av fett.
 • Tap av sexlyst.
 • Nedsatt seksuell funksjon.

Dersom du kjenner deg igjen i noen av punktene over, bør du kartlegge hva det kan skyldes. Er det en sammenheng med medisiner, overvekt, stress?

Det finnes en rekke kosttilskudd som kan bidra til å øke testosteronnivået. Enkelte virker direkte på produksjonen av testosteron, mens andre reduserer produksjonen av østrogen (det kvinnelige kjønnshormonet) som igjen er en destruktiv faktor for testosteronet. Andre kosttilskudd som magnesium kan også ha en positiv effekt på testosteronet i kroppen. Om du har en alvorlig mangel på testosteron, er det mulig å få injeksjoner hos legen for å øke nivåene raskt.

 

Maxulin

Maxulin

 

En anbefaling er å prøve et kosttilskudd som Maxulin. Kosttilskuddet inneholder blant annet virkestoffet Testofen og er satt sammen av ingredienser som kan bidra til å forebygge de negative konsekvensene som følge av et lavere testosteronnivå. Daglig inntak over tid er bevist å kunne redusere plager som følger av et synkende testosteronsnivå. Maxulin kan bidra til:

 • Ny kraft og energi.
 • Økt muskelstyrke.
 • Mer lyst.
 • Økt fettforbrenning/energiomsetning.

 

Kilder
Luoma, TC. Tip: Low Testosterone Can Lead to Early Death. T-Nation.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer