sukker cravings
699
0

Joda, så er det for de fleste av oss absolutt lov til å kose seg litt ekstra – men hva når du nærmest kan høre at noe i deg skriker etter noe søtt? Det intense søtsuget kan oppleves nesten litt som Karius og Baktus der de roper for å få Jens til å stappe i seg loff med sirup på; et konstant mas.

Det såkalte «søtsuget» kan komme av flere årsaker. En av de vanligste grunnene til at denne trangen oppstår er at kroppen rett og slett er vant med noe godt. Ved å kutte ut eller i det minste kutte ned på inntaket av søtsaker og godteri, kan du med andre ord komme svært langt med å temme det usynlige monsteret i deg som roper etter søtsaker.

Det er bare et av mange grep du kan ta. I følge forskning og eksperter er det heldigvis mange gode råd å følge for deg som ikke er villig til å gi kroppen «tough love» ved å kutte ut hardt og brutalt.

 

1. Spis maten saktere

Eat-Slower-Visste du at det tar deg cirka 20 minutter å kjenne metthetsfølelse? Ved å spise maten langsommere vil både magen og hjernen din rekke å bli mett. Ofte kommer higen etter noe søtt etter måltider som et resultat av at du har spist for fort til at både kropp og mentalitet rekker å oppfatte at du faktisk er mett.

 

2. Unngå blodsukkerfall

Blodsukkerfall kommer av for mye insulin, som igjen blir påvirket av sukkerinntaket. Ved å spise sunt og generelt mindre sukker i hverdagen i tillegg til å alltid ha sunnere alternativ lett tilgjengelig når sulten melder sin ankomst, holder du også blodsukkeret i sjakk. Spis lite og ofte, samt minst mulig raske karbohydrater for å holde blodsukkeret stabilt.

 

3. Få tankene over på noe annet

Selv om hunger etter noe søtt også er en av kroppens fysiske reaksjoner, er det i mange tilfeller mer psykisk enn det føles ut. Gjør derfor ditt beste for å avlede deg selv. Gå en tur, rydd eller vask i hjemmet eller sett på en engasjerende film for å få tankene over på noe annet.

10-healthy-snacks-peanut-houmous

4. Velg sunnere alternativer

Greit, så er det faktisk i enkelte tilfeller nærmest umulig å unngå å stappe i seg tilnærmet «hva som helst» for å få slutt på den intense, indre masingen fra din egen kropp (vel, hjerne). Da kan det være greit å ha gode, men sunne, alternativer lett tilgjengelig. Mørk sjokolade, tyggegummi, drops uten tilsatt sukker og oppkuttede frukt og grønnsaker med en sunn dip til kan være strålende alternativer til både godteri og potetgullposen. I alle fall når du venner deg til det – og det er her den største faktoren spiller inn.

 

5. Sukker-rehab

sheqeri-si-droga-3-620x411Som tidligere nevnt, er en av de vanligste årsakene til søtsug at både kropp og hjerne allerede er vant med et visst inntak av søtsaker. Ved å sende deg selv på en aldri så liten «sukker-rehab» kan du komme langt! Ikke sett for strenge krav til deg selv, det kan føre til at prosjektet føles håpløst – og da vet vi alle hvilken vei det går. Dersom inntaket ikke begrenser seg til helger, kan du ha som et første mål å klare deg uten sukker i ukedagene. Deretter kan du begrense deg til et visst antall godteribiter neste lørdag. Sakte, men sikkert som banken, vil kroppen din gradvis vennes av med det kontinuerlige inntaket, og søtsug-monsteret blir med tiden enklere å temme.

 

Kilder:

  1. Ernæringskonsulentved St. Paul, Minn, Susan Mooresfor Web MD
  2. Livescience.com
  3. Forskning og studier utført av avAppetite
  4. Scientificamerican.com
DEL
Lizbeth Osnes er utdannet journalist og har skrevet utallige artikler for en rekke ulike magasiner, nettsider og aviser. I tillegg til å være en aktiv treningsentusiast med en forkjærlighet for alternativ trening og friluftsliv i en hektisk småbarns-tilværelse, er hun brennende opptatt av å levere gode tekster med givende innhold for ethvert konsept. Lizbeth er opptatt av at alle skal kunne få til en god rutine på trening og et sunt og givende kosthold, selv om døgnet i de fleste tilfeller inneholder et par timer for lite for de fleste av oss. Hun er også en spirende forfatter og er aktuell med barneboken "Den ulykkelige Smokkefeen" i 2018, i tillegg til flere andre prosjekter på siden av journalistikk- og forfatterskap. 
Kommentarer