utholdenhetstrening kan bidra til muskelvekst
375
0

Det er skrevet mye om hvordan for mye utholdenhetstrening har negativ innvirkning på styrketreningen, men kan utholdenhetstrening faktisk ha noe positivt ved seg også?

Utholdenhetstrening i seg selv er gull verdt. Vi vil ikke fram til at det er usunt å trene utholdenhet, absolutt ikke, men en rekke studier har vist at mye kondisjonstrening gjør det vanskeligere å bygge muskler for de som hovedsakelig er ute etter å bli sterkere. Utholdenhetstrening gir oss mange helsefordeler og er en av de viktigste metodene for å forebygge livsstilsykdommer og å bevare en god helse. Det er også den eneste treningsmetoden hvor man har mulighet til å øke sitt maksimale oksygenopptak (VO2), ettersom styrketrening ikke trener denne egenskapen.

Styrketrening gir som kjent en rekke andre fordeler. Det bidrar også til en bedre helse og er forebyggende mot en rekke sykdommer. Styrketreningen er også med på å styrke skjelettet og reduserer dermed faren for bruddskader etter hvert som man blir eldre og mer benskjør. Vi skal ikke ramse opp alle fordelene det gir her, og du kan lese om hvordan utholdenhetstrening og styrketrening påvirker hverandre i denne saken. Her skal vi se på om utholdenhetstrening faktisk kan ha noen positiv effekt på styrketreningen også.

 

Utholdenhetstrening og effekten på styrketrening

For at muskelvekst skal finne sted så er vi avhengig av å påføre muskelen som trenes en stor nok ytre belastning. Dette kan vi gjøre i form av å øke belastningen eller øke treningsmengden. Treningsmengden kan økes ved å utføre flere sett eller repetisjoner, og jo mer vi tar, desto mer utmattet blir musklene. Når antallet repetisjoner begynner å krype opp mot 15 og mer, så kaller vi det for utholdende styrketrening. Er det ikke da logisk at bedre utholdenhet kan hjelpe oss til å gjennomføre flere repetisjoner, og dermed legge til rette for økt muskelvekst?

Kan høyintensitets styrketrening erstatte tradisjonell kondisjonstrening?

utholdenhetstrening kan bidra til muskelvekst
Utholdenhetstrening kan faktisk bidra til at du lettere bygger muskler.

 

Studie beviser effekten

Nettopp dette temaet har blitt forsket på, og en studie som nylig ble publisert i The Journal of Physiology, så på sammenhengen mellom økt blodåretilvekst og satelittcelle-aktivering etter trening. Satelittceller er stamceller som kan utvikle seg til muskelceller ved at de ”donerer” cellekjernen til allerede eksisterende muskelceller som en respons på økt aktivitetsnivå og trening. Satelittcellene spiller også en viktig rolle når det kommer til å reparere ødelagte muskelceller.

Studien tok for seg 29 menn på om lag 21 år som gjennomførte 300 unilaterale eksentriske kontraksjoner på kneekstensorene. Det ble det tatt muskelbiopsi (vevsprøver) fra vastus lateralis og blodprøver fra antecubitalvenen før økten og ved 6, 24, 72 og 96 timer etter at økten var avsluttet. Forskerne sammenlignet deretter graden av blodåretilvekst de ulike deltakerne hadde, og i hvor stor grad dette forekom i intervallene etter treningen. Resultatene viste en større aktivering av satelittceller 24 timer etter treningen for de som hadde høy blodåretilvekst, enn for deltakerne som hadde lav blodåretilvekst. Det var også en større økning i aktiverte satelittceller for deltakerne med høy blodåretilvekst så mye som 72 timer etter treningsøkta. Blodåretilveksten kommer som et resultat av utholdenhetstreningen, og det kan konkluderes med at den slitsomme løpeturen eller sykkelturen kan ha en positiv effekt på muskelvekst.

Les også: Styrke eller kondisjon? Dette bør du trene først!

 

Konklusjon

Det ser ut til at en viss grad av utholdenhetstrening kan bidra positivt på kroppenes evne til å bygge muskler. I tillegg til å øke aktiveringen av satelittceller som igjen kan utvikle seg til muskelceller, så bidrar utholdenhetstreningen til raskere restitusjonstid og bedre utholdenhet.

 

 

Kilder
Ekren, Steinar (2018). Kan kondisjonstrening bidra til større hypertrofi eller styrkeøkninger?Afpt.no

(2015). Hvordan vokser musklene våre egentlig?. Kunnskapsriktrening.blogg.no

Kommentarer