treningsprogram
140
0

Når det kommer til trening, forsøker vi alltid å sette nye rekorder og å pushe oss nærmere ett bestemt mål. Men kan treningen faktisk jobbe mot deg isteden for med deg?

På treningssenteret jobber vi for å overvinne motstanden av tunge vekter og maskiner som jobber mot oss, og vi pusher oss til å ta nye steg mot en mer muskuløs og sterkere kropp. For å oppleve fremgang må treningsplanen være nøye planlagt men alt fra antall økter i uken, kombinasjonen av sett og repetisjoner, utvalget av øvelser, og ikke minst kosthold og restitusjon. Vi påvirkes av råd fra venner og kolleger, forskningsartikler, blogger og nettsider som vår- stadig på jakt etter det “beste” treningsprogrammet. For mange er dette starten på det som kan ende opp i stagnasjon og slutt på all fremgang. På samme måte som for kroppen din, vil treningen kunne utkonkurrere deg hvis du angriper den feil.

Et dårlig skrevet treningsprogram faller inn i en av to kategorier- det er enten for hardt, eller for smart. Med dagens fokus på trenings og helse, og med all kunnskapen og forskningen som er på dette området, så utvikles det stadig nye treningsmetoder for å optimalisere muskelveksten. Det utdannes flere eksperter innen trening, og alt for mange “liksom-eksperter”. Noen ser raske resultater av en bestemt treningsmetode, men det er langt i fra sikkert at denne metoden passer andre. Dessverre er det ikke alle som er like god til å veilede andre til å finne et treningsprogram som er optimalisert for akkurat den unike personen, og det er her problemet oppstår.

treningsprogram
Et bra oppsatt treningsprogram er ikke nødvendigvis bra for deg. Pass på at du velger et som er tilpasset ditt nivå.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

For hardt

Programmer som er for harde kan være det på mange måter. Intensiteten kan være for høy, kombinasjonen av øvelser for vanskelig, eller en eller flere av øvelsene kan være dårlig tilpasset din kroppstype. Å starte på et treningsprogram som kroppen din ikke klarer å takle er en av de mest begrensende og farligste avgjørelsene du kan gjøre når det gjelder trening. Øvelser med høy intensitet og vanskelighetsgrad fører med seg større risiko for skader. Spesielt høy intensitet er et stort problem for mange nybegynnere.

Det er lett å overvurdere seg selv, særlig når vi sammenligner oss med andre og ser hva som faktisk er mulig å oppnå. De som forsøker å sette opp et treningsprogram til seg selv bør være ekstra oppmerksom på intensiteten de velger på øvelsene. En god ide´ kan være å gjøre endringer på et allerede ferdig snekret hardt treningsprogram. Mange høy intensitets programmer er likevel satt opp med høy intensitet av en bestemt grunn, og å redusere på intensiteten kan bety at treningsprogrammet ikke lenger er så effektivt som det var ment som. I mange tilfeller vil du være bedre tjent med å starte på et lettere treningsprogram.

treningsprogram
Unngå å velge et treningsprogram som er for hardt eller for komplisert!


For smart

Om ikke treningsprogrammet er for hardt, så kan det være for smart. Dersom du har dårlig forståelse for periodisering eller lite utviklet teknikk, er det større risiko for at du ender opp med et program som er for smart. Å starte på et program du ikke forstår kan føre til like store skader som å starte på et program som er for hardt, og du vil antageligvis stagnere relativt raskt. Mange nybegynnere som har trøbbel med å følge en forvirrende progresjon og utvikling i programmet, vil oppleve treningen som ineffektiv eller for komplisert.

Du bør være oppmerksom på at du skal være forsiktig med å gjøre endringer på et spesialprogram som er satt opp at en treningsveileder eller trener og som er tilpasset en toppidrettsutøver. Mange vil nok synes intensiteten ser lav ut, og at den absolutt er overkommelig, men scroller du langt nok ned i programmet vil du gjerne se at intensiteten er lav i starten ettersom du forbereder deg til noen intensive uker senere.

På samme måte kan enkelte hjelpeøvelser virke totalt bortkastet, men ser du langt nok fram i treningsplanen finner du raskt ut at du vil ha nytte av disse øvelsene på et senere tidspunkt. Enden på visa er at du bør unngå å modifisere et treningsprogram med mindre du vet hva du holder på med.

 

Konklusjon

Etter å ha lest dette bør det ikke være så vanskelig å forstå at treningen faktisk kan utkonkurrere deg. Når du velger eller setter opp et treningsprogram, bør du gjøre dette med varsomhet og bevissthet. Bruker du feil program kan du bremse treningseffekten og risikere å ende opp med langvarige skader.

Her finner du en oversikt over et godt utvalg treningsprogram. Du vil garantert finne et som passer deg:

Treningsprogram – komplett oversikt

Repetisjonsområde

 

Kilde
Chasse, Andy. Can your training beat you?. Muscleandstrength.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer