fremtidenes kosttilskudd
355
0

Det forskes stadig vekk på nye kosttilskudd som kan bidra til å gjøre og sunnere, friskere og sprekere, og en nylig gjennomført studie ved det Karolinska Institutet, kan ha oppdaget det som kan bli fremtidens mest ettertraktede kosttilskudd.

Når du trener vil musklene bruke oksygen for å produsere energi. Etter hvert som du øker intensiteten vil behovet for oksygen øke, og på et tidspunkt vil ikke blodet klare å levere nok oksygen til de arbeidende musklene slik at kroppen må sette i gang anaerob energiproduksjon. I fysiologisk sammenheng, betyr anaerob ”uten tilstrekkelig tilførsel av oksygen”. Energiprosessen må foregå uten tilstrekkelig tilførsel av O2, og musklene bruker mer oksygen enn cellene får tilført. Når forbrenningen skjer anaerobt, vil kroppen starte å produsere melkesyre som raskt hoper seg opp i muskulaturen. Etter kort tid vil mengden melkesyre være så stor at muskulaturen vil stivne, du opplever smerter og energifall, og klarer ikke lengre å holde muskulaturen i like stor aktivitet.

Du kjenner sikkert til utrykket ”å gå på en smell”? Det typiske scenarioet er i utholdenhetsidretter der man åpner hardt fra start og går ut i et voldsomt tempo, men utøver i løpet reduseres tempoet raskt ettersom muskulaturen stivner når tilgangen til oksygen blir for liten.

 

Det perfekte kosttilskudd

Det finnes mange kosttilskudd som skal bidra til å redusere musklenes tretthet å bidra til å opprettholde muskelfunksjonen over tid. Kreatin er et kosttilskudd som har vist seg å ha svært god effekt, særlig på styrketrening, men også i idretter der det er vanlig med korte, eksplosive øvelser. Pre-Workout (PWO) er et annet populært kosttilskudd som hjelper kroppen til å komme i riktig modus og som sørger for at vi gjerne kan holde det gående litt lenger enn vi ellers ville ha klart. PWO inneholder flere ulike preparater som bidrar til å øke energinivået, redusere muskulær tretthet og ikke minst øke blodtilførselen til musklene. Dette er det nærmeste vi kommer et kosttilskudd som forsøker å eliminere problemet vi beskrev i avsnittet over. Inntil nå…

fremtidens kosttilskudd

FIH- fremtids-pillen

Tilbake til forskerne ved det Karolinska Institut. Nylig oppdaget de sammenhengen mellom oksygenforbruk og enzymet FIH (Factor Inhibiting HIF). Funnene de gjorde viser at musklene regulerer oksygenforbruket ved å bruke det oksygen-sensitive enzymet FIH. Enzymet sørger nemlig for at musklene kan bruke oksygen mer effektivt og at energiomsetningen kan foregå ved bruk av oksygen lengst mulig. I tillegg bidrar FIH til en rask omstilling til anaerobt arbeid når det først er nødvendig.

I studien hvor det ble benyttet mus, blokkerte forskerne produksjonen av FIH, og resultatene viste at musene som manglet enzymet i musklene hadde større behov for oksygen under trening. Uten FIH bruker musklene mye mer oksygen enn når tilgangen på enzymet er høy. Dette er utrolig interessant kunnskap, for det er tidligere gjennomført studier som viser at eliteutøvere har høyere nivåer av enzymet enn det som er normalt.

 

Betydningen av FIH

FIH ble oppdaget for ti år siden, men man har aldri sett betydningen av enzymet. FIH finnes i alle kroppsceller og kroppsvev, men det er 50-100 ganger mer bundet i musklene enn i noen annen del av kroppen. Resultatene fra denne studien kan bane vei for det som kan bli fremtidens kosttilskudd! Om det finnes en god måte å øke enzymproduksjonen på, kan du kanskje løpe enda litt lenger, hoppe enda  litt høyere og løfte enda tyngre, uten at du må stoppe opp fordi musklene er fulle av melkesyre.

 

 

Kilde
Sciencedaily (2018). How muscles regulate their oxygen consumption. Sciencedaily.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer