alkohol
314
0

Alkohol kan føre med seg både godt og vondt, men kan det også øke risikoen for dødelighet?

Det har blitt gjennomført utallige studier på alkohol og dets virkning på kroppen vår, og det kan til tider virke som at annenhver studie so publiseres taler for og imot inntak av alkoholholdige drikkevarer. Ingen kan fornekte at et høyt alkoholkonsum er skadelig, men det er også vanskelig å motbevise at et moderat inntak er farlig for oss. Rødvin er den alkoholholdige drikken som har vist seg å ha inneha flest positive egenskaper på grunn av sin høye innhold av gunstige virkestoffer som flavenoider, antioksidanter og tanninsyre. Men, hva skjer egentlig om inntaket blir for høyt?

Les også: To glass vin før leggetid hjelper deg ned i vekt!

 

For mye alkohol gir overopphopning av jern

Jern er et svært viktig mineral i kroppen og spiller en stor rolle i oksygentransporten rundt til alle cellene. Jernmangel kan føre til en rekke symptomer som slapphet, nedsatt matlyst, hodepine, økt puls, hjertebank, sprø  negler, sår hud og mye mer. Samtidig kan for store mengder jern være direkte farlig og giftig for oss, men det skal mye til for å komme opp i slike konsentrasjoner. Det vi vet er at alkohol fører til at jern absorberes lettere i kroppen, og jernopphopning kan føre til sykdomstilstander som hjerteattakk, leversykdommer og diabetes.

En studie som tok for seg 877 kvinner over en periode på ni år, så på hvordan ferritin, en blodmarkør som indikerer jernnivået i kroppen, varierte mellom de som inntok alkohol og de som var avholds. Resultatene viste at ferritin nivået var høyere for alle som drakk.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Sammenhengen mellom jern og alkohol

Forskerne bak studien fant at høyere nivåer av ferritin og ikke minst et høyere inntak av alkohol, var årsaken til de høye konsentrasjonene av jern blant kvinnene som drakk. Jern setter det kardiovaskulære systemet under et større stress gjennom økt oksidering, noe som kan føre til større skader på celler, proteiner og DNA. Sammenhengen mellom jern og dødelighet har vært diskutert i over 30 år, men denne studien er den første som ser på betydningen av alkohol som faktor for økt jernopphopning. Resultatene kan ha stor betydning for helsen til personer md høyt alkoholkonsum.

Les også: Kan alkohol gjøre blodet tynnere?

 

Kilde
Sciencedaily.com. (2018). Potential link between alcohol and death rates. Sciencedaily.com

 

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer