kylling og kalkun
216
0

Kalkun og kylling er to matvarer det prates mye om i treningsmiljøet. Men hvilken av disse inneholder mest proteiner? Og hvilken er sunnest?

For at muskelproteinsyntesen skal finne sted (prosessen der nye muskler dannes), er man avhengig av tilstrekkelig tilgang på proteiner. Proteiner er selve byggesteinene i en muskel, og er helt avgjørende for ytterligere muskelvekst. Alle som trener styrke bør få i seg en vesentlig mengde proteiner gjennom kostholdet, og kylling og kalkun har lenge blitt regnet som noen av det beste du kan spise for muskelvekst. Begge disse matvarene er rike på proteiner, lav på fett og karbohydrater, og kan tilberedes og brukes på enormt mange ulike måter.

 

Proteiner i hvitt kjøtt

Det meste av det hvite kjøttet i kylling og kalkun kommer fra bryst og vinger. Fargen fremstår lysere sammenlignet med andre deler av kroppen ettersom innholdet av proteinet myoglobin er lavere. Myoglobinet transporterer og lagrer oksygen inne i musklene og er ansvarlig for den rødlige fargen på mørkere deler av kjøttet.

 

Nesten identisk næringsinnhold

Brystkjøttet er en av de mest populære delene av fjærkre, spesielt blant fitness entusiaster og personer på diett. Dette skyldes i hovedsak det høye innholdet av proteiner samtidig som at mengden kalorier er lav. Her er en sammenligning av proteininnholdet i 100 gram kyllingfilet og 100 gram kalkunfilet:

  • Kyllingfilet: 111 kalorier, 23g proteiner, 2.1g fett
  • Kalkunfilet: 100 kalorier, 25.3g proteiner, 1.4g fett

Næringsinnholdet i kylling og kalkun er relativt likt. Begge er kalorifattige og har et høyt innhold av proteiner. Kjøttet fra vingene er nesten helt likt kjøttet fra brystet når vi vurderer det ut fra næringsinnhold.

kylling og kalkun
Hvitt kjøtt fra kylling og kalkun er svært proteinrikt og kalorifattig.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Proteiner i mørkt kjøtt

Begrepet “mørkt” beskriver de delene av kjøttet som har en rødbrun farge. Disse delene har et rikere innhold av proteinet myoglobin. Ettersom myoglobin er viktig for transport og lagring av oksygen i muskelcellene, så er mørkt kjøtt gjerne mer fremtredende i mer aktive muskelgrupper som for eksempel legger og lår.

 

Kjøttet på beina

Kjøttet på beina til både kylling og kalkun inneholder omtrent det samme næringsinnholdet. Ofte skilles det ikke mellom lår og legger, og næringsinnholdet er omtrent likt.

 

Hva er sunnest?

Både kylling og kalkun tilfører kroppen rikelig med høy-kvalitetes proteiner og kan være en sunn matkilde i en balansert diett. Men, det er viktig å huske på at for mye av en matvare, også hvitt kjøtt, kan ha negative konsekvenser for helsen. Et moderat inntak av kylling og kalkun i kostholdet kan være et godt alternativ for å dekke opp om et stort behov for proteiner, men proteiner er ikke det eneste disse matvarene tilfører.

Når du skal velge hvilket alternativ som passer deg best, må du se på mer enn kun proteiner, og videre ta med det totale antallet kalorier, fettsyrer, vitaminer og mineraler.

 

Kalorier og fettinnhold 

Dersom du følger en bestemt diett eller ønsker deg ned i vekt, så er både kalori- og fettinnholdet ekstra viktig. Fett er en helt essensiell ingrediens i en sunn diett og fjærkre inneholder ulike typer sunne fettkilder. Men, fett er en svært kaloritett næringskilde sammenlignet med protein. Dette betyr at deler av fjærkreet som inneholder store mengder fett vil ha et høyere kaloriinnhold enn mer proteinrike deler.

Kort oppsummert har de mørke kjøttet hos både kylling og kalkun et høyere fettinnhold enn det lysere kjøttet. Dette gjelder for fjærkre generelt. Dette betyr likevel ikke at det ene alternativet er bedre enn det andre, men det er verdt å ta med i betraktningen når du setter sammen kostholdet ditt.

kylling og kalkun
Kyllinglår er fremdeles et relativt kalorifattig alternativ, men det inneholder mer fett enn kyllingbryst. Legg også merke til den mørkere fargen på grunn av myoglobinet.

Vitaminer og mineraler

Selv om det ikke er noen markant forskjell på vitamin- og mineral innholdet mellom kylling og kalkun, så er det forskjeller i disse næringsstoffene mellom hvitt og mørkt kjøtt. For eksempel inneholder kyllingbryst mer niacin og vitamin B6 enn kylling legger, mens kylling legger inneholder betydelig mer sink enn kyllingbryst.

På bakgrunn av dette er det verdt å merke seg at dersom du ønsker å øke inntaket av sink, så kan mørkt kjøtt fra fjærkre være et bedre alternativ, mens dersom du ønsker å booster vitamin B6 opptaket, så er hvitt kjøtt et bedre alternativ. Det beste er så klart en kombinasjon av begge.

 

Konklusjon

Både kylling og kalkun er gode kilder rik høy kvalitets proteiner. Proteininnholdet er nesten identisk i begge fjærkreene, men lyst kjøtt inneholder mer proteiner enn mørkt kjøtt som har en større mengde fett. Mengden vitaminer og mineraler er nesten identisk mellom kylling og kalkun, mens det er forskjeller i vitamin- og mineral innholdet mellom lyst og mørkt kjøtt.

Hva som er det beste alternativt for deg avhenger av dine personlige preferanser og mål. Både kylling og kalkun er sunne matvarer, og det samme gjelder for lyst og mørkt kjøtt fra disse matvarene.

 

Kilde
Hill, Ashley. (2018). Turkey vs. chicken: Which has more protein?. Healthline.com

 

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer