koffein
164
0

Kaffe har lenge vært sett på som en oppkvikkende drikk som kan bidra til å heve prestasjonene i trening og konkurranse. Men hva er det med kaffen som gjør at vi yter bedre?

Dersom det første du trenger om morgenen før du setter i gang med dagens gjøremål er en kaffe, så er du ikke alene. Selv om kaffe i sin spede start ble regnet som en luksusvare og ble drukket av utelukkende høyrestående mennesker i selskaper og andre festlige lag, så er det i dag en av de mest brukte drikkene i verden. Det forskes enormt mye på kaffe og dens effekt på oss mennesker. Om du allerede er forvirret og lurer på om kaffe egentlig er sunt, så kan vi understreke at “som med det meste annet, er kaffe sunt i moderate mengder”.

Men hva er det som gjør at kaffen gjør at vi føler oss mer opplagte og klarer å yte bedre i trening og konkurranse enn dersom vi avsto fra å drikker det? Det er vi i ferd med å finne ut her:

koffein
Kaffe kan gi deg en skikkelig energiboost.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Kaffe- ikke koffein!

Kaffe inneholder koffein, et sentralstimulerende stoff som blant annet reduserer opplevd anstrengelse og gjør at du kan presse deg lenger. Det har også en oppkvikkende effekt som gjør at du føler deg mer våken, og det kan derfor virke som at kroppen får “tilført” ekstra energi. Av naturlige årsaker har man trodd at det er koffeinet som gir kaffen sine prestasjonsfremmende egenskaper, men i følge de to forskerene Richardson´s og Clarks som nylig publiserte en forskningsartikkel i tidsskriftet Journal of Strength and Conditioning Research, så er det ikke koffeinet i seg selv som fortjener æren.

Forskerne fikk ni vektløftere til å finne sin egen 1RM i både knebøy og benkpress. Deretter deltok deltakerne på flere treningsøkter over en periode på et par uker,  der de utførte både knebøy og benkpress på 60% av 1RM, helt til de nådde utmattelse.

Før hver treningsøkt, drakk deltakerne følgende:

  • 0,15g/kg koffeinholdig kaffe
  • 0,15g/kg koffeinfri kaffe
  • 0,15g/kg koffeinfri kaffe pluss 5mg/kg vannfritt koffein
  • 5mg/kg vannfritt koffein pluss vann
  • Placebo

* Hver av de koffeinholdige drikkene inneholdt omkring 425mg koffein. Dette tilsvarer det du finner i en super sterk kopp med kaffe, eller to middels sterke kopper.

Hver at deltakerne deltok i alle forsøkene, og det ble gitt to dager “fri” mellom hver økt slik at kroppen fikk tid til å skylle ut alt koffeinet fra systemet. Drikkene ble inntatt 15 minutter før de startet oppvarmingen til økten.

koffein
Kaffe og koffein er sammen en uslåelig kombinasjon.

Overraskende resultater

Når deltakerne drakk kaffe eller koffeinfri kaffe pluss tilsatt koffein, klarte de å løfte mer i knebøy enn når de inntok koffeinfri kaffe, kun koffein, eller fikk placebo. Vekten som ble løftet når de drakk kaffe var betydelig høyere enn tilfellet var ved placebo, men ikke så mye høyere enn for tilstanden koffeinfri. Det ble ikke målt forskjell på prestasjonen i benkpress.

 

Dette betyr det for deg

Det er tydelig at “kaffe er ikke bare kaffe”. Kaffe er nemlig full av polyfenoler, små kjemikalier som finnes i planter og som sine individuelle egenskaper som virker kollektivt på dyrene som inntar de. I tillegg til at kaffe er rik på polyfenoler, inneholder det koffein, og sammen gir disse en merkbar boost i energinivået vårt som gjør det perfekt før trening og konkurranse.

Koffein kan du få kjøpt i ren pilleform som kosttilskudd, og det har også en effekt, men den beste effekten oppnår du når du inntar vanlig kaffe som altså inneholder både polyfenoler og koffein. Mange slankepiller inneholder blant annet koffein ettersom det kan øke forbrenningen.

Du legger kanskje merke til at ingen av forsøkene hadde noen merkbar effekt på benkpress- kun knebøy. Denne skyldes sannsynligvis at benkpress ikke var en hard nok øvelse til å gi utslag på den ekstra effekten kaffe/koffein gir. Likevel, flere andre studier har vist at deltakerne som inntok koffein bør en serie benkpress, klarte å løfte mer enn de som ikke inntok koffein.

 

Til slutt

Et alternativ til kaffe/koffein før trening er pre-workout. Pre-workout er sportsdrikker som er utviklet nettopp med den hensikt å heve prestasjonen din på trening og i konkurranse. Disse drikkene inneholder rikelig med koffein, men også en rekke andre virkestoffer som bidrar til økt fokus og konsentrasjon, bedre utholdenhet og blodgjennomstrømning, motvirker opphopning av melkesyre og avfallsstoffer, og gir mer næring til musklene. Pre-workout har i løpet av få år blitt et av de mest populære kosttilskuddene på markedet. Sjekk vår best i test Pre-Workout 2018 her!

 

Kilde
Richardson DL, Clarke ND, “Effect of Coffee and Caffeine Ingestion on Resistance Exercise Performance.”. J Strength Cond Res. 2016 Oct 30

 

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer