Best i test joggesko 2019 – Joggesko for asfalt/mølle

best i test løpesko
1112
0

Vi gir deg oversikten over markedets beste joggesko i 2019. Her finner du noen av de beste modellene for asfalt og løp på mølle!

Hvis du går inn i en sportsbutikk og vil kjøpe et par løpesko, er det lett å bli forvirret. Løpesko finnes i flere ulike kategorien, med ulikt dropp, pronasjon, demping og svært forskjellig passform. For en person som løper flere dager i uken er skoene det viktigste verktøyet man har. En god sko skal sørge for å gi støtte og avlastning der du trenger det, tilstrekkelig demping under hæl og forfot, og samtidig by på en god løpsfølelse. 

Under finner du test av noen av de mest populære modellene på markedet, og under produktene finner du en omfattende forklaring av ulike begrep som brukes om sko, og ikke minst tips til hva du bør se etter. 

Er du på jakt etter løpesko for terreng? Sjekk vår oversikt over de beste skoene for “Best i test terrengløpesko 2019 – Løpesko for terreng” her.

NB: Priser oppdatert 09.september 2019!

 

Best i test joggesko 2019 – Joggesko for asfalt/mølle

Vi i Hardworkout.no er opptatt av at testene skal være uavhengige og troverdige. Ved å handle gjennom linkene i testen bidrar du til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler, og vi setter derfor stor pris på om du gjør dette. Prisene oppdateres regelmessig og reflekterer de beste prisene på markedet. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere i 2019.

SORTER ETTER:

joggesko test
#1 Nike Air Zoom Vomero 14

Nike Air Zoom Vomero har lenge vært en av bestselgerne på markedet, men har likevel havnet litt i skyggen av sin slektning Pegasus. Vomero 14 er en oppdatert modell av Nikes mengdetreningsko for den nøytrale løperen, og denne versjonen er bedre enn noen gang. Her har Nike hentet inspirasjon fra Pegasus-modellen og tilført React-foam sålen i mellomfot og en oppdatert overdel, som sammen skaper en helt ny sko.

Modellen byr på meget god demping i hele skoen, og passer utmerket til lange løpeturer hvor komfort står i fokus. I forfot og hæl sitter det Zoom Air-puter som gir god demping til løpere som lander på hæl. Overdelen er laget i Nikes eget sømløse Fly-mesh materiale som sørger for at skoen sitter som en sokk rundt foten. Hælkappen er ny og ligner den vi finner i Pegasus 35, og låser hælen godt på plass. Ellers er yttersålen oppdatert med et nytt mønster. Dette sørger for enda høyere slitestyrke og bedre grep, samtidig som det hjelper løperen til å avvikle løpesteget bedre.

Passformen er ”true to size”. Medium hæl, mellomfot og forfot. Flywire og Fly-mesh materialet sørger for en tight passform, men ettersom materialet justerer seg etter fotens form, vil nok skoen passe både smale og brede føtter.  

Denne skoen passer for deg som ønsker en myk og god sko som passer like godt til 10 kilometeren som et maraton. Vomero trives best på asfalt, fine grusveier og mølle. Ønsker du deg en sko for raske intervaller, så bør du heller se på Pegasus skoen.

Egenskaper

Løpsfølelse: 9/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 10/10
Totalt: 28/30

+Sitter som en sokk på foten.
+Relativt lett.
+Kjennes myk og god samtidig som den er snerten og rask!
+Svært slitesterk!

Hæl/forfot: 27mm/17mm
Dropp: 10mm
Vekt: 279g (42)

Kr 1045,-

#2 Mizuno Wave Rider 22

Mizuno Wave Rider er den japanske produsentens bestselgende sko gjennom mange år. Gjennom årene har skoen blitt drastisk slanket i vekt, og ypper seg mot lettvektsskoene. Rider 22 passer perfekt til lengre løp som halvmaraton og maraton, men kan fint benyttes til daglig trening på asfalt, grus og løp på mølle.

Dette er en lett og rask sko, og den CloudWave-dempeplaten gir en myk og naturlig stegavvikling. En ny mellomsåle som består av ett lag mykt materiale, og ett litt fastere, sørger for betydelig mer demping i mellomsålen. Skoen har også fått en slags sokkelinning som ”låser” foten behagelig på plass rundt hælen. Modellen har alltid vært fleksibel, men denne tar det et steg videre og tilpasser seg veldig godt til føttene. Rider 22 er dønn stabil og har en relativt stiv demping, En asfaltsko skal ikke brukes i terrenget, men denne er så stabil at du til nød kan bruke den på tørre og fine stier. Modellen har fått en oppdatert og mer slitesterk overdel, en såkalt Tripple Zone AirMesh med svært ventilerende effekt. Dette er veldig positivt i varmt vær eller innendørs, men kan bli litt kaldt ute i lavere temperaturer.

Passformen har alltid vært Mizuno sin store fordel. Sjelden finner man en´ enkelt modell som passer flere føtter, men denne er unntaket. Skoene er normal til stor i størrelsen, men sitter godt på foten takket være en tight hæl. Mellomfot og forfot er medium bred, og tåboksen er som på forrige modell. 

En fantastisk alltid sko! Skal du ha kun en´ løpesko, så kan du godt velge denne!

Egenskaper

Løpsfølelse: 9/10
Stabilitet: 10/10
Demping: 8/10
Totalt: 27/30

+Imponerende rask og responsiv, og bra vekt!
+Svært komfortabel på foten, låser hælen på plass og god plass til tærne.
+God lufting gjør at den føles enda raskere.
+Allsidig passform!
+Enda bedre demping enn forgjengeren.

Hæl/forfot: 32mm/20mm
Dropp: 12mm
Vekt: 289g (42,5)

Kr 1185,-

#3 Saucony Triumph ISO 5

Triumph ISO 5 er en fantastisk fulldempet og nøytral mengdetreningssko for deg som vil ha er på jakt etter god støtdemping og så mye komfort som mulig. Siste utgave av den populære Triumph-modellen er oppdater med 2mm ekstra EVERUN demping som bidrar til en enda mykere opplevelse enn tidligere, samtidig som skoen bevarer den livlige responsen når du sparker i fra underlaget. Saucony er gode på å lage sko som kjennes behagelige på foten, og nok en gang tryller de frem en modell som sitter som støpt til fotbladet - uten at det trykker eller kjennes ubehagelig.

Triumph 5 er ikke blant de letteste skoene, men dette er skoen du kan legge ut på langtur å sluke kilometer etter kilometer med.

Passformen oppleves som medium bred fra hæl og tå, mens mesh-overdelen bidrar til en behagelig sokkelignende følelse når du har å deg skoen.

Egenskaper

Løpsfølelse: 8/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 10/10
Totalt: 27/30

+Behagelig passform.
+Meget god lufting gjør at du unngår klamme og svette føtter.
+God respons i frasparket gir god løpsfølelse!
+Svært god demping.
+Slitesterk.

Hæl/forfot: 28mm/10mm
Dropp: 8mm
Vekt: 323g (42,5)

Kr 1691,-

#4 Hoka Clifton 6
Norges kanskje bestselgende løpesko er lett nok til å løpe raskt med og har støtdemping og beskyttelse nok til å løpe langt med, slik at alle kan løpe lengre og oftere med mindre belastning. Clifton 6 er et steg mot den opprinnelige Clifton 1 når det gjelder støtdempingen, og er blitt meget godt mottatt.

Egenskaper

Løpsfølelse: 9/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 9/10
Totalt: 27/30

+ Fantastisk lettvektssko med svært god demping.
+ Åpen mesh konstruksjon i overdelen for maks lufting og støtte.
+ Broderte flater gir bedre stabilitet og forhold
+ Nyhet! EVA midtsåle med forbedret "Clifton 1" signatur støtdemping
+ Meget allsidig modell for alle typer løpere.

Hæl/forfot: 29mm/24mm
Dropp: 5mm
Vekt: 255g (42,5)

Kr 1599,-

#5 Saucony Ride ISO 2

Saucony Ride har vært skoprodusentens bestselger for den nøytrale løperen i lang tid, og fjorårets Ride ISO ble raskt en suksess. Årets utgave, RIde ISO 2, er bedre enn noen gang. Saucony bruker en Power Foam teknologi i sålen kombinert med Everun, og sørger for svært god demping samtidig som det bevarer responsen og ”snerten” i frasparket. Mizuno vinner når det kommer til stødighet, men må se seg slått på demping. Overdelen er sømløs, låser foten behagelig på plass og er veldig fleksibel. Hælen er polstret og kjennes myk og god. 

Dette er rett og slett en sko du ikke vil ta av deg! Ride ISO 2 passer best til asfalt og løping mølle. Flere har hevdet at sålen gir litt dårlig grep på våt asfalt, men vi har ikke erfart dette. Ride 10 er normal i størrelsen som Saucony-sko flest, medium hæl, medium vrist og medium til bred forfot.

Skoen passer for deg som ønsker en behagelig sko med mye demping, men som ikke vil gi avkall på den gode løpsfølelsen som en lettere sko gir.

Egenskaper

Løpsfølelse: 9/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 9/10
Totalt: 26/30

+Rett og slett utrolig behagelig å ha på foten! Du merker ikke at den er der.
+Meget god demping samtidig som den bevarer god løpsfølelse.
+Sitter som en sokk på foten.

-Den "løse" overdelen kan gjøre at skoen føles litt mindre stabil i skarpe svinger og på ulendt underlag.

Hæl/forfot: 27mm/19mm
Dropp: 8mm
Vekt: 256g (42)

Kr 1499,-

#6 Asics Nimbus 20

Asics Nimbus 20 er skoprodusentens toppmodell til nøytrale løpere, og er en svært behagelig og godt dempet sko. Nimbus har alltid hatt en ”luksus-følelse” over seg, og har tross sin litt høye vekt vært en svært allsidig og god sko til både kortere og lengre løp.

Med den lette og komfortable løpeskoen GEL-Nimbus 20 fyker kilometerne unna. Denne oppgraderte versjonen har forbedret passform og flere nivåer av demping, takket være en kombinasjon av FluidRide-mellomsåle, FlyteFoam nederst i mellomsålen og SpevaFoam øverst i mellomsålen. Disse teknologiene gir til sammen økt fjæring og en mer robust og slitesterk mellomsåle. Ny FluidFit 2.0 mesh-overdel tilpasser seg foten, mens strategiske forsterkninger støtter foten. GEL-demping i hæl og forfot gir maksimal fjæring og eksepsjonell komfort, mens kveldsløpeturen blir enda tryggere med flotte 3M-refleksdetaljer.

Nimbus 20 passer best for deg som ønsker en stabil, godt dempet sko, og som foretrekker lange turer i rolig tempo. Skoen kan fint brukes på både asfalt, grus og mølle. Den høye vekten merkes når du forsøker å øke tempoet, og det er ikke en sko som innbyr til fartslek. Asics har likevel lyktes godt med denne utgaven av Nimbus-serien, og vi tror de fleste vil like denne enda bedre enn tidligere utgaver.

Asics er som regel litt små i størrelsen, men Nimbus 20 har blitt bredere foran enn forrige utgave og føles dermed ”true to size”. Hælen er medium til smal, medium vrist og en bred forfot.

Egenskaper

Løpsfølelse: 7/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 10/10
Totalt: 26/30

+Meget god demping!
+God og myk hælkappe.
+Vil nok passe mange fottyper.
+God plass til foten samtidig som den er lett å tilpasse.

-Høy vekt.
-Ingen vinner på raske turer.

Hæl/forfot: 31mm/21mm
Dropp: 10mm
Vekt: 310g (42)

Kr 1399,-

best i test løpesko
#7 New Balance Fresh Foam 1080v9

Fresh Foam-sålen som New Balance benytter seg av har alltid sørget for en førsteklasses sko med god demping, og i år er platen ytterligere forbedret. Dette er ”luksusskoen” for deg som ønsker å sluke mil langs asfalten eller på fine grusveier. New Balance har konstruert sålen med ulik hardhet slik at skoens ytterside er lettere å komprimere enn innsiden, og dermed vil skoen ”guide” deg til riktig stegavvikling. De fleste løpere lander nemlig på yttersiden av foten, så New Balance er absolutt inne på noe! Den brede yttersålen som omslutter skoen sørger for en svært stabil sko, og selv om v8 har et mer minimalistisk design enn sin forgjenger, så har skoen lagt på seg noen gram som følge av den nye dempeplaten. Overdelen er oppdatert med et nytt og mer luftig materiale som også skal holde foten bedre på plass.

Skoene oppleves som normale i størrelsen, medium til smal i hælen, medium vrist og en bred forfot. Den brede forfoten gir god plass til en tærne på varme sommerdager når fotbladene ofte hovner opp.

Dette er skoen for deg som ønsker maksimal komfort på løpeturen, og som liker sko med mye demping, men som likevel bevarer en god løpsfølelse. Du setter ikke fartsrekorder med denne skoen, men til gjengjeld er den så behagelig å løpe i at du kanskje løper lengre enn du trodde du vill klare. Om du har en bred for og sliter med å finne brede nok sko, da bør du absolutt ta en kikk på New Balance Fresh Foam 1080v8!

Egenskaper

Løpsfølelse: 7/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 9/10
Totalt: 25/30

+Svært stødig!
+Meget god demping.
+Komfortabel sko med mye rom for tærne.

-Kanskje for stabil for noen?
-Oppleves litt treg/tung, og gir ingen skikkelig løpsfølelse.

Hæl/forfot: 27mm/19mm
Dropp: 8mm
Vekt: 298g (42,5)

Kr 1599,-

#8 Asics Gel Kayano 25

Asics Gel Kayano er Asics toppmodell til løperen som pronerer, og Kayano er faktisk Skandinavias mest solgte pronasjonssko.

Kayano 25 har opplevd en liten revolusjon og blitt oppgradert i alle ledd. Overdel er designet i et nytt 3 lags Stretch materiale som sikrer god ventilasjon og optimal passform. Mellomsålen består av to materialer; FlyteFoam Lyte og FlyteFoam Propel, som kombinerer demping og "snert" i frasparket på en utmerket måte. Du finner den velkjente stabiliteten fra tidligere Kayano-modeller også i denne utgaven. Asics bruker også sine velkjente GEL-puter i forfot og hæl for å gi optimal demping der det trengs. Hælkappen er myk og behagelig og låser foten fast. Modellen har også blitt betydelig romsligere i fronten enn tidligere utgaver. Selve tåboksen har blitt både litt høyere og bredere.

Kayano 25 er en pronasjonssko, og har derfor ilagt en kile (Dynamic Duamox) på innsiden. Kilen hindrer at skoen kollapser og gir foten mer støtte under stegavviklingen. Støtten er akkurat passe til at den gir det lille "ekstra" til de som har behov for ekstra støtte, men er ikke mer dominerende enn at løpere med nøytral fotstilling også kan benytte skoen.

Skoen har en slitesterk såle med godt grep på våt asfalt, og  Kayano trives godt på både grus, asfalt og inne på mølle. Passformen er normal i størrelsen, medium hæl, mellomfot, vrist og forfot.

Asics Gel Kayana 25 er skoen til deg som pronerer og som ønsker en topp komfortabel sko som du kan bruke til alt. Du prioriterer demping foran vekt og ønsker en stabil og stødig sko. Vet du allerede at du trenger støtte under foten, da er dette skoen for deg.

Egenskaper

Løpsfølelse: 7/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 9/10
Totalt: 25/30

+Svært komfortabel på foten, låser hælen på plass og god plass til tærne.
+God støtte til foten, selv for de med normal fotstilling.
+Den sømløse overdelen tilpasser seg foten og gjør at den vil passe mange fottyper.
+Romslig og god tåboks.

-Litt for tung til korte og raske turer.

Hæl/forfot: 28mm/18mm
Dropp: 10mm
Vekt: 315g (42)

Kr 1398,-

#9 Mizuno Wave Inspire 15

Mizuno Wave Inspire er japanernes toppselger innen pronasjonssko, og kan på mange måter minne om bestselgeren Wave Rider videreført med ekstra støtte. Løpere som har behov for ekstra støtte og ønsker en stabil og god sko, kommer til å føle seg hjemme i denne. (Du kan fint løpe i skoen selv om du har nøytral fotavvikling). Der forrige utgave fikk blandete tilbakemeldinger, har nummer 15 i rekken slått tilbake, og det med god margin! Overdelen er ny og forbedret, er mer slitesterk, puster bedre og har bedre passform. Dempingen er det ingenting å si på, selv om den ilagte kilen gjør at skoen er litt mindre fleksibel enn den nøytrale Rider. Skoen kan fint brukes på alt fra korte til lange distanser. Sålen er slitesterk og tåler asfalt, grus og så klart mølle innendørs. Formen på sålen gjør at det av og til kan feste seg stein i hælpartiet, men det er ikke et stort problem.

Skoen er normal i størrelsen, medium til smal i hælen, og medium bred mellomfot, vrist og forfot.

Dette er skoen til deg som trenger litt ekstra støtte på stabilitet, men som ikke ønsker å gi avkall på den gode løpsfølelsen du kan få med en lettere og nøytral mengdetreningssko. Wave Inspire er et sikkert valg.

Egenskaper

Løpsfølelse: 8/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 9/10
Totalt: 26/30

+Svært komfortabel på foten, låser hælen på plass og god plass til tærne.
+God støtte til foten, selv for de med normal fotstilling.
+Den sømløse overdelen tilpasser seg foten og gjør at den vil passe mange fottyper.

-Litt for tung til korte og raske turer.
-Litt stiv såle/lite flex.

Hæl/forfot: 30mm/18mm
Dropp: 12mm
Vekt: 290g (42)

Kr 1085,-

#10 Nike Air Zoom Pegasus 36

Nike Air Zoom Pegasus 36 er Nike sitt seneste tilskudd til en av de bestselgende sko-seriene opp gjennom tidene og tar Pegasus-modellen enda et steg videre.

Skoen er totalt redesignet og gir deg både god demping, fantastisk passform og et effektivt fraspark. En full lengde Zoom Air-enhet i mellomsålen, en konstruert mesh øvre med ekstra perforeringer for å forbedre pustevnen i høyvarmeområder som forfoten, en slankere hælkrage og tunge for å redusere bulk for en mer komfortabel passform og eksponerte Flywire-kabler å skape en god passform med høye hastigheter. Passformen er medium til smal i hælen, medium til lav over vristen og medium til smal tåboks.

Sålen er også ny, og slitestyrken er nesten i en egen klasse. Grepet er også svært godt. Ellers set skoen rett og slett rålekker ut, og den kommer i en rekke ulike fargekombinasjoner, så her er du garantert å finne en sko du selv blir glad i.

Nike Pegasus 36 passer for alle type løpere, fra maraton til korte intervaller, og fra den erfarne til den ferskeste i gamet. Testvinner!

Egenskaper

Løpsfølelse: 10/10
Stabilitet: 10/10
Demping: 9/10
Totalt: 29/30

+Imponerende rask og responsiv, og bra vekt!
+Fantastisk passform foten, låser hælen på plass og sitter som en sokk.
+God lufting gjør at den føles enda raskere.
+Meget god respons i frasparket gir god løpsfølelse!
+Svært god demping.
+Fantastisk slitesterk.

Hæl/forfot: 28mm/18mm
Dropp: 10mm
Vekt: 248g (42,5)

Kr 1249,-

#11 Hoka One One Bondi 6

Hoka One One Bondi 6 er den mest dempede skoen fra Hoka One One, men likevel klarer Hoka å holde vekten nede på respektable 306g. Overdelen er redesignet og sørger for bedre passform og lufting, mens sålen har blitt ytterligere forsterket for å tåle flere mil langs asfalten. Dempingen er på topp, og løpsfølelsen er godt bevart.

Bondi 6 egner best på asfalt, men trives også godt på grusvei. Skoen oppleves stabil og behagelig å løpe i, og passer ekstra bra for deg med moderat pronasjon.

Passformen oppleves som medium bred fra hæl og tå. Overdelen sitter ikke fullt så tight på foten som for eksempel på Saucony-skoene, og skoen oppleves dermed litt romsligere.

Egenskaper

Løpsfølelse: 7/10
Stabilitet: 9/10
Demping: 10/10
Totalt: 26/30

+Imponerende rask og responsiv, og bra vekt!
+Fantastisk passform foten, låser hælen på plass og sitter som en sokk.
+God lufting gjør at den føles enda raskere.
+Meget god respons i frasparket gir god løpsfølelse!
+Svært god demping.
+Fantastisk slitesterk.

Hæl/forfot: 37mm/33mm
Dropp: 4mm
Vekt: 306g (42,5)

Kr 1314,-

 

Dette bør du se etter

Dropp

Dropp er forskjellen i såletykkelse fra skoenes såle fra forfot til hæl. En løpesko med helt flat såle har 0mm dropp, mens en løpesko med 10 mm dropp er 10mm høyere i hælen enn i forfoten. Tidligere har løpesko hatt relativt mye dropp, 12-14mm, men i dag er det vanligere med mindre dropp. Mengdetreningssko ligger som regel på 8-12 mm, men lettvektssko og terrengsko gjerne ligger mellom 3-6 mm.

Enkelt forklart kan vi si at lavere dropp gjør det lettere å løpe med en naturlig løpeteknikk med en mer effektiv og raskere stegavvikling. Når du lander på mellomfot/forfot, bruker du mindre krefter på å bremse bevegelsen fra forrige steg, og desto mer av kreften på å komme deg framover. Denne formen for løping er skadeforebyggende og anbefales personer som løper mye. Samtidig vil en sko med mye dropp gjøre det lettere å løpe for en løper som lander på hæl. Skoens utforming gjør at steget avvikles ved at man ”ruller” framover mot skotuppen. Tidligere har mye dropp vært synonymt med høy vekt på skoene, men nye materialer og produksjonsmetoder har sørget for at du kan løpe i lette sko selv om de har mye dropp. 

De siste årene har det blitt veldig populært å løpe med sko med 0mm dropp, altså sko med samme høye foran og bak. En sko med lavere dropp vil gjøre det enklere for deg å lande på mellomfot/forfot og stegavviklingen vil skje raskere. Man bør imidlertid være ha en forsiktig tilnærming til 0mm dropp sko, ettersom det er en større belastning på løpmuskulaturen. Lavere dropp setter høyere krav til legger og akillessener, og det kan lett oppstå skader om du går rett fra en tradisjonell mengdetreningssko til 0mm dropp.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Demping

Løpesko som primært benyttes på asfalt kommer i varianter både med og uten særlig demping. En godt dempet sko er som regel bedre egnet til lengre turer, men vil ikke føles like rask og responsiv som en lettere sko med mindre demping. Hvor vant du er til å løpe, og hvor på fotsålen du lander, vil ha stor betydning for hvor mye demping du bør ha.

 

Dame- og herremodeller

De fleste modeller kommer i dame- og herremodeller, mens skoene hvor dette ikke er spesifisert er unisexmodeller. Som regel er dame- og herremodell så like at det ikke utgjør noen forskjell, og om du som dame sliter med å finne store nok sko, kan du fint velge en herremodell.

 

Materiale

Hva slags materiale skoen er laget av  vil være med å bestemme skoens egenskap. En løpesko som kommer i en modell med og uten vanntett membran, vil i en vanntett utgave gjerne oppleves som stivere og mindre følsom. Mengdetreningssko eller lettvekssko som er beregnet på asfalt er gjerne produsert i et luftig og pustende mesh-materiale, men disse ville raskt blitt ødelagt når man beveger seg i terrenget. Noen foretrekker en luftig sko, mens andre ønsker at den er varm og god. Vår erfaring er at det som regel blir varmt på beina når man løper, og det er behagelig å løpe i en sko som gir god lufting. Ikke bare unngår man svette føtter og risiko for gnagsår, men den luftige følelsen gjør også at skoen kjennes lettere og raskere!

 

Utvalget av sko

Skoene som er testet er blant de mest populære modellene på markedet. Vi skulle gjerne testet flere modeller, blant annet fra Hoka One og Brooks, men på grunn av sein levering er ikke modeller fra disse merkene med i denne runden. Linkene er satt opp til herre eller unisex-modeller, men artikkelen vil bli oppdatert med direkte linker til dameversjonene senere.

DEL
Kommentarer