sunn pizza
271
0

Om ikke Norges mest spiste måltid på lørdager, så er pizzaen høyt å listen over det vi liker å kose oss med. Så hvor sunn er den egentlig?

Svaret er egentlig enkelt: Det er umulig å svare på om pizza er sunt eller ikke. Det blir som å si at alle retter med jordbær i oppskriften er sunn. Du kan spise jordbær rå eller med lettmelk- begge deler sunt og godt. Eller du kan dynke jordbær med krem og sukker, noe som er langt i fra så sunt. Det samme gjelder for pizza. Det er ikke foruten grunn at det finnes tusenvis av pizza varianter, og stadig dukker nye opp. Sleng noen vilkårlige ingredienser på en bunn laget av en eller annen deig, og vipps du har en pizza. Skalldyr pizza, sjødyr pizza, vegetar pizza, ostepizza, sjokolade pizza frukt pizza, og mye, mye mer.

Men ser vi på pizzaen slik det produseres tradisjonelt, så består den av en bunn basert på mel, salt og vann, kanskje noe krydder, en saus basert på tomater og krydder, og masse herlig topping. Hva slags ingredienser du velger for pizzaen din, er helt avgjørende for om pizzaen kan regnes som sunn eller ikke. Vi har null problemer med å kalle en pizza for sunn dersom den består av de riktige ingrediensene, men vi har heller ikke problemer med å klassifisere den som usunn dersom den er basert på usunne ingredienser.

sunn pizza
Pizzaen kan med enkle grep forvandles til et sunt og velsmakende måltid!

Er du veldig glad i pizza og spiser dette flere ganger i uken, så kan det være greit å tenke over hvordan du lager den og hva du kan gjøre for å lage den litt sunnere. I gjennomsnitt spiser en amerikaner 46 pizzastykker i året! Tenk litt på hvor mange du spiser, og forsøk å se for deg hva du har i og på den.

Kalsium

Pizza kan være en fin måte å øke kalsium inntaket på. Ost er en av våre beste kilder til kalsium, og de fleste pizzaer inneholder en del ost. I tillegg er tomaten rik på kalsium, og dette er også en vanlig ingrediens i de fleste pizzaer- ikke bare som topping, men i sausen. For å øke kalsium innholdet i pizzaen kan du legge på litt spinat, brokkoli eller sjømat ettersom disse også inneholder rikelig med kalsium. Kalsium er viktig for å vedlikeholde skjelettet og for å opprettholde normal funksjon i blodårer, nerver og muskler.

 

Proteiner

For mange er kjøtt en naturlig ingrediens på pizzaen. Velger du riktig type kjøtt, vil dette være en god kilde til proteiner som er nødvendige for muskelvekst og vedlikehold av annet vev i kroppen. Selv om også ost er en god kilde til proteiner, vil kjøttet helt klart være en bedre kilde til protein av høy kvalitet. Velger du kjøtt av feil type derimot, så kan det være med på å øke fettinnholdet i pizzaen betraktelig. Ulike typer salamier og pepperoni pølser inneholder mye fett, og gjerne av den usunne typen mettet fett. Kylling, kalkun, rent kjøtt fra vilt eller kjøtt fra sjømat og skalldyr, er proteinkilder av høy kvalitet som du med fordel kan bruke. Forsøk å begrense mengden ost ettersom ost også inneholder mye fett, og bruk kjøtt som primærkilden for proteiner.

sunn pizza
Pizza med mye friske grønnsaker sørger for påfyll av viktige vitaminer, mineraler og fiber.

Grønnsaker

Til tross for at helsemyndighetene råder oss til å innta minimum fem frukt og grønt hver dag- noe som virkelig ikke er mye- så er det langt fra alle som oppfyller kravene. Å inkludere mer grønnsaker på pizzaen kan være en enkel og ikke minst god måte å øke inntaket av grønnsaker på. Går du for den lettvinte varianten og velger en kjøpepizza, trenger du ikke annet enn å kutte opp litt ekstra grønnsaker som du legger over pizzaen.

Velg noe du liker. Prov med sopp, ananas, cherry tomater, paprika, oliven, brokkoli, asparges, løk eller hva du måtte ønske. Grønnsaker er viktige kilder til en rekke vitaminer og mineraler, inneholder lite kalorier, og mye fiber som bidrar til god metthetsfølelse, jevnere blodsukker og bedre fordøyelse.

 

Bunn av fullkorn

For mange er en luftig og god bunn nesten viktigere enn hva som er oppå pizzaen. Selv om det vanligste er å få servert pizzaen med en tynn bunn laget på hvetemel eller durumhvete, så kan du enkelt lage din egen pizzabunn- eller kjøpe en- som er laget på fullkornsmel og som er betraktelig sunnere. En bunn laget av grovere meltyper inneholder mer fiber, gjerne dobbelt så mye som vanlig hvetemel. I tillegg til fiberets egenskaper som nevnt ovenfor, så sørger fiberet for å senke kolesterolet, som igjen reduserer risikoen for en rekke hjerte- og karsykdommer.

sunn pizza
Dessert pizza med frukt, yoghurt og honning!

Enkle valg

Følger du de enkle tipsene ovenfor, vil du kunne nyte en sunn og velsmakende pizza med god samvittighet! Pizzaen kan faktisk nesten bli en liten salat i deg selv, men gjerne inkluder noen friske grønnsaker sammen med pizzaen. Små valg kan forandre en dårlig utgangspunkt til et godt resultat, men det kan også gå andre veien, så bruk fornuften.

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer