Isbad restitujon
163
0

Du har kanskje sett idrettsutøvere som glir ned i et badekar med isvann rett etter trening eller konkurranse, eller kanskje ha du prøvd det selv? Men vet du egentlig hvorfor bading i kaldt vann skal virke inn på restitusjonen?

Teorien bak nedkjølingen i kaldt vann er at det kalde vannet får blodårene til å trekke seg sammen og bidrar til å redusere inflamasjons tilstander, hevelser, nedbrytning av celler og vev. Prosessen som oppstår i det det kalde vannet treffer kroppen skal også føre til at melkesyre og andre avfallsstoffer fra treningsøkten raskere forlater kroppen slik at man blir raskere klar for en ny treningsøkt.

Det er også gjort studier som viser en høyere testosteronproduksjon hos de som isbader enn de som ikke gjør det. Testosteron er er svært viktig hormon, spesielt for menn, og det regnes blant annet som et av de viktigste hormonene for muskelvekst og bedre utholdenhet. Ikke minst er det helt avgjørende for sexlysten…

Isbad restitusjon
Isbad kan bidra til raskere restitusjon, men det kan også redusere muskelstyrke og muskelvekst.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Det magiske tallet

Det er altså mange årsaker til at isbad og bading i kaldt vann kan lønne seg, ikke bare for idrettsutøvere, men for alle. Likevel, her ønsker vi å se om det har noen effekt på restitusjonen etter trening, og hvor lenge må man faktisk isbade? Eller bare holde seg i kaldt vann?

En seks uker lang studie som så på effekten av kaldtvannsbad -merk at temperaturen på vannet var 13 grader – etter aktiviteter som løping, sykling og vektløfting, kom frem til at ti minutter er det magiske tallet. De som avkjølte kroppen i det kalde vannet hadde bedre forutsetninger for å matche nivået på foregående treningsøkt enn de som kun nøyde seg med en varm dusj.

Det oppsynsvekkende var at de som var i vannet i 20 minutter ikke viste noe bedre resultater enn de som kun opphold seg 10 minutter i det kalde vannet. Forskerne noterte seg også at det fungerer å “isbade” i kortere intervaller på ett minutt, mens den ideelle tiden for bad i kaldt vann (13 grader) bør være ti minutter.

 

Kan virke reduserende på muskelvekst

En annen studie publisert i tidsskriftet Journal of Physiology, viser at kalde bad kan ha en negativ effekt. Også studier ved Norges Idrettshøgskole støtter opp om at isbad kan ha en negativ effekt på muskelvekst. En 12-ukers studier ved NIH der 21 godt trente menn deltok, viste at de som trente styrke og foretok isbad hadde en økning i muskelstyrke på 40%, mens de som trente styrke og ikke foretok isbad, økte muskelstyrken med 60%. Økningen i muskelmasse var halvert for isbaderne. En annen studie gjennomført ved NIH viste at signalene som skal føre til at muskelen vokser ble kraftig redusert etter at deltakerne foretok et kaldt bad.

Det som interessant å merke seg er at dette foreløpig gjelder styrketrening, og man vet ikke sikkert hvordan effekten er på utholdenhetstrening, men effekten er antageligvis mindre.

 

Kilde
1.Dyregrov, Silje. (2015). Kaldt bad etter trening? Les dette først. Aftenposten.no
2.Savacool, Julia. How long you have to suffer in an ice bath to reap the benefits. T-Nation.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer