hva skjer med fettet når vi trener
294
0

Nesten ingen vet hva som skjer med fettet når man trener. Du tror kanskje du vet det, men sannsynlighetene er stor for at du blir overrasket!

Du kjenner sannsynligvis noen som følger en diett eller har forsøkt å følge en diett. Kanskje er du på en diett selv? Målet med en diett er som regel fettreduksjon og dermed også vektreduksjon, og en diett følger derfor gjerne strenge måltidsmønstre. Kombinert med trening vil det forbrenne overflødig energi som er lagret som fettreserver i kroppen. Men hva som skjer med fettet, er det få som vet.

 

Les også: Vektreduksjon: Hva er viktigst av kosthold og trening?

Dette skjer med fettet når vi trener

Spør en lege, ernæringsfysiolog, personlig trener eller erfaren idrettsutøver om hva de tror skjer med fettet som forbrennes. Mst sannsynlig vil de svare at det blir brukt til å skape energi som vi kan bruke til muskelarbeid. Dette er faktisk feil, for det aller meste av fettet forsvinner gjennom karbondioksid som vi utånder gjennom pusten. Resten forlater kroppen via urin, svette og andre kroppssekreter. Prosessen som fører til at fettet forsvinner fra kroppen kan kort forklares slik:

  1. Alt fett i kroppen eksisterer som triglyserider (fettsyrer), og mange av de er lagret som fettdråper i fettcellene rundt omkring i kroppen. Disse fettcellene er kroppens energilager til perioder der den trenger ekstra tilskudd av energi.
  2. Hvis du reduserer kaloriinntaket gjennom en diett eller økt treningsmengde, vil enzymet hormonsensitivt lipase aktiveres av ulike signalstoffer, å sørge for å bryte ned triglyserider til glyserol og fettsyrer.
  3. Deretter frigjøres disse komponentene til blodstrømmen der de først og fremst absorberes av leveren, etterfulgt av musklene.
  4. Umiddelbart etter at de er absorbert av leveren eller musklene, blir triglyseridene videre brutt ned til mindre bestanddeler og omorganisert, og fører til en større mengde acetyl-CoA. Acetyl-CoA er hovedkilden til sitronsyresyklusen, en serie kjemiske reaksjoner som er vesentlig i alle levende celler som nyttiggjør seg av oksygen som en del av celleåndingen.
  5. Acetyl-Coa reagerer med et molekyl som kalles oxaloacetate inne i cellens mitokondrie og danner en sitronsyre.
  6. Dette starter sitronsyresyklusen som generer karbondioksid, vann, varme og ATP.
  7. Karbondioksidet forlater kroppen gjennom lungene når du puster, mens vann forlater kroppen for det meste gjennom urin og svette. Varmen som ble dannet under sitronsyresyklusen bidrar til å opprettholde kroppstemperaturen, og ATP inngår direkte i energikrevende prosesser som å gå, løfte vekter, løpe, gå trapper, etc.. ATP bidrar også i normale kroppslige funksjoner som du ikke har kontroll på, som at hjertet slår, at du puster osv..

 

Les også: 4 effektive minutter for økt fettforbrenning

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Den enkle forklaringen…

For å oppsummere det hele litt enklere, kan vi si at “all mat du spiser som ikke brukes direkte til å skape energi, blir lagret i fettcellene som triglyserider. Når du bruker mer energi enn du inntar, vil triglyseridene fraktes fra fettcellene og ut i kroppen der de kan brukes som energi. Fettsyrene blir videre brutt ned til mindre kjemiske komponenter, og denne nedbrytingen resulterer i energi, vann og masse karbondioksid.

The British Medical Journal beskriver prosessen så konkret som “et menneske trenger å puste inn 1,36kg oksygen for å forbrenne 0,45kg fett”. Altså for å forbrenne ett kilo fett, må du puste inn tre ganger så mye oksygen. Oksygenet igangsetter den metabolske prosessen som kreves for å få energi ut fra fettet. 1,36kg oksygen resulterer i omtrent samme mengde karbondioksid, og omtrent 0,45kg vann. Karbondioksidet forlater kroppen gjennom utåndingen, mens vannet blir vi kvitt gjennom urin og svette.

I konkrete tall utgjør dette følgende:
Av 10kg fett som forbrennes fra kroppen, forsvinner 8,4kg ut gjennom lungene som karbondioksid. De resterende 1,6kg blir til vann og forsvinner gjennom urin, svette, tårer, damp gjennom pusten og andre kroppsvæsker.

Hva betyr dette for deg?

Enkelt og greit- ingenting. Du kan ikke gjøre noe med det, og det skal du ikke heller. Det du kan gjøre, er å glede deg over hvert eneste pust du trekker under en hard treningsøkt, og svetten som triller over pannen og ned på gulvet. Dette er i hvert fall sikre tegn på at du har satt igang fettforbrenningen og at kroppen forbruker energi på høygir!

 

Kilder
1. Luoma, TC. Tip: Where does body fat go when you lose it? T-Nation.com
2. Hvor blir det av fett som slankes bort?. NHI. NHI.no

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer