Hva er makspuls din?
1092
0

Kjennskap til korrekt makspuls er viktig – både for din hjertehelse og for gjennomføring av enkelte type treningsformer, blandt annet sone trening.

Det fins flere forskjellige metoder for å regne ut makspulsen på, den mest brukte og internasjonale metoden er som følger: 220 – alder = maxpuls. Hvor nøyaktig denne metoden er kan diskuteres, for enkelte kan dette stemme meget godt men for andre ligger tallet langt ifra det den faktiske makspulsen.

 

Ny formel for å regne ut makspuls

Forskere ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) har kommet med en ny formel som de mener er mer nøyaktig. Der du tar alderen din og multipliserer med 0,64, og trekker svaret ditt fra 211. Formelen vil se slik ut: alder * 0,64 = X   211 – X = Makspuls

Forskjellen mellom de to formlene er betraktelig. Med den tradisjonelle metoden vil en mann på 35 år ha en makspuls på 185 (Altså 220-35). Men med den nye metoden forskerne fra NTNU har kommet med vil makspulsen bli på 188,6 (altså 35*0,64=22,4  211-22,4=188,6)

Den gamle metoden tar utgangspunkt i at pulsen faller med ett slag per år, men vi mener dette er alt for unøyaktig forteller postdoktor Trine Karlsen, (forsker ved K.G. Jebsen) til DB.

Nå har NTNU-forskerne lagt ut en kalkulator med den nye formelen på sin hjemmeside.
Test ut Kalkulatoren her, legg inn kjønn, alder, høyde og vekt

 

Finn din presise makspuls

CPET-testingDe metodene som er beskrevet over kan fungere veldig bra, men det er alltid faktorer en formel ikke kan ta hensyn til. Så den beste metoden for å finne ut din presise makspuls er ved å gjennomføre en Makspuls-test. Dette kan du enten gjøre på et studio, lab eller klenikk. Men den enkleste måten er å gjennomføre test på egen hånd, eneste du trenger er en puls-klokke, et ark og noe å skrive med.

Les hvordan du utfører en makspuls test

 

Kilder:
Intervju av Trine Karlsen utførst av DB
Hentet nøkkeltall og metoder fra NTNU

DEL

Annonse

André Hefner startet opp Hardworkout i 2013 under sine Personlig trener studier hos Actvie Education. Han begynte å trene vekter allerede som 15 åring og har vært stamgjest på treningsstudioet siden den gang. I tilegg til PT utdannelsen har han også kostholdsveiledningsstudier bak seg. André har et glødende engasjasment for trening og ønsker å kunne videre formidle sin kunnskap til andre.
Kommentarer