sovestilling
227
0

Få ting slår følelsen av en god natts søvn, og motsatt dersom du sover dårlig. Men, finnes det en sovestilling som er bedre enn andre?

Temaet har kanskje vært gjenstand for diskusjon hos deg og partneren din, eller med noen andre i vennegjengen. Og selv om det kan virke dumt, så har det stor betydning for den det gjelder. Vi kan avsløre med en gang;

Uansett hvilken stilling du sover i, så er det både fordeler og ulemper. Det viktigste er at du finner en stilling du sover komfortabelt i, og dersom du ikke gjør det, så bør du forsøke å endre på den.

Under lister vi opp noen fordeler og ulemper med hver av sovestillingene:

 

Ryggliggende

Fordeler
Denne stillingen er bra for å motvirke sure oppstøt (for de som er plaget med det). Pass på å ligge med hodet høyere enn magen for best effekt.

Ulemper
Stillingen kan få tungen din til å blokkere luftveiene, noe som kan være spesielt farlig dersom du sliter med søvnapne hvor du har gjentatte pustestopp i løpet søvnsyklusen. Å ligge på ryggen kan også bidra til smerter i nedre del av rygg, ikke minst vil de som sover på ryggen ha større risiko for å snorke

Tips
For å unngå problemer med ryggen kan du plassere en pute eller et sammenrullet teppe under knærne for å støtte den naturlige kurven i ryggraden.

sovestilling
Sover du like godt på ryggen som denne rakkern?

Side liggende

Fordeler
Å ligge på siden reduserer risikoen for å snorke, samtidig som det er bra for blodsirkulasjonen. Når du ligger i en avslappet sideliggende stilling, vil du tillate ryggraden å slappe av i en “sunn” og naturlig stilling. Gravide kvinner vil ofte finne denne stillingen best.

Ulemper
For noen vil denne stillingen føre til smerter i skuldrene eller hoftene.

Tips
Når du sover på siden bør du forsøke å ligge med nakken i samme linje/plan som resten av ryggraden. Det er lett for å våkne opp med nakkesmerter etter å ha sovet på siden, spesielt dersom hodet bikker bakover. Forsøk å unngå at dette skjer. Og fyll gjerne tomrommet mellom nakken og madrassen med en god pute.

En studie fra Johns Hopkins Medicine har funnet tegn på at personer som sliter med halsbrann kan få forverrede symptomer dersom de sover på høyre side. Forsøk da å sove på venstre side isteden.

 

Mageliggende

Fordeler
Du snorker mindre! Samtidig holder det luftveiene mer åpne.

Ulemper
Å sove på magen kan føre til ugunstig stor belastning på nakke og nedre del av ryggen.

Tips
Unngå å bruke en fast og hard pute. Forsøk isteden å legge en tynn pute under hoften slik at du holder ryggen i samme plan som ryggraden. Dette kan bidra til å redusere stresset og belastningen på ryggsøylen.

Å skulle du kanskje ønske at du var i stand til å kontrollere dine egne drømmer? Det kan kanskje bli virkelig hvis du følger dette trikset!

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilde
1. Webmd.com
2. Johns Hopkins Medicine

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer