grønnsaker for vektreduksjon
386
0

Den største utfordringen med vektreduksjon er å holde vekta etter at du har gått ned i vekt. Om få år kan det bli lettere, takket være dette hormonet.

Undersøkelser viser at så mye som 95% av de som slanker, enten legger på seg alt – eller mer (!!!) – i løpet av et første året etter vektnedgangen. Utfordringen for de aller fleste er dermed ikke å redusere  vekten, men å holde den. Om du tror jobben er gjort når kiloene er kvitt, så tar du nemlig veldig feil, for det er nå den virkelige jobb en begynner.

For å gå ned i vekt må kaloriinntaket reduseres, og for å holde den nye vekten, må kaloriinntaket holdes på et konstant lavere nivå enn tidligere- også i tiden etter slankingen/dietten. Problemet for mange er å klare og stoppe og spise i tide. Dette kan forhåpentligvis bli enklere etter at en gruppe forskere ved Imperial College i London oppdaget et hormon som gjør deg mett.

 

PYY3-36 – hormonet som gjør deg mett

Studien er faktisk relativt gammel, men ting tar gjerne tid i medisin-verdenen, og det er fremdeles et aktuelt tema.

Når du putter noe i munnen og er klar for å spise, så er det en rekke hormoner som virker inn på fordøyelsen, smaksopplevelsen, sanseopplevelser, etc., men det er også mange hormoner som er med på å styre hva du putter i munnen. Det mest kjente hormonet for vektkontroll og “matkontroll”, er leptin. Leptin er et hormon som forteller til hjernen når fettlagrene er i ferd med å bli tomme, og den øker dermed apetitten slik at du blir sulten og begynner å spise. Dette hormonet virker ikke fra måltid til måltid, men på lengre sikt.

Flere hormoner som det aktuelle apetitthormonet PYY3-36, er mer dominerende fra måltid til måltid, regulerer sultfølelsen og er med på å avgjøre når du føler deg sulten og når du er så mett at du bør stoppe.

PYY3-36
Matvarer som er rike på fiber vil kunne hjelpe deg å kontrollere vekten.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Grønnsaker hjelper deg å stoppe i tide

Vi skal ikke overtale deg til å bli vegetarianer over natta, men det er stor grunn til å spise mer grønnsaker dersom du vil ned i vekt. Cellene i magen din produsere hormonet PYY3-36 når du fyller den med mat, og undersøkelser viser at en dose av hormonet tilsvarende den som sendes ut av kroppen etter et stort måltid, undertrykker sultfølelsen i opptil 12 timer.

Forskerne tror at hormonet beveger seg til hjernens hypotalamus hvor det skrur av nerver som utløser spising. Mat som inneholder fiber har en ekstra stor effekt, og det er her grønnsakene kommer inn. Fiberrik mat beveger seg nemlig lengre ned i tarmsystemet før de er skikkelig fordøyd, og stimulerer cellene til å produsere større mengder av “metthets-hormonet” PYY3-36. Fast-food og junk food derimot, har den motsatte effekten og vil i mindre grad stimulere til produksjon av PYY3-36.

Ved å spise noen bestemte matvarer, vil du dermed kunne “lure” hjernen til å tro at den er mett.

Hvis du ikke synes dette er god nok grunn til å øke inntaket av grønnsaker, så kan du lese mer om hvorfor du bør spise mer frukt og grønt her: Finnes det mat med negative kalorier?

 

Kilde
Straumsheim Grønli, Kristin. (2002). Hormonet som gjør deg mett. Forskning.no

 

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer