hobby jobb
475
0

Har du en hobby som er totalt annerledes enn det du driver med på jobb? I så fall kan arbeidsplassen din takke deg.

Kanskje litt overraskende, men det du foretar deg av aktiviteter etter at du er ferdig på jobb og endelig har tid til å tenke på egne ting, kan ha en stor innvirkning på hvordan du presterer på arbeidsplassen. Fritidsaktiviteter kan hjelpe deg å slappe av og redusere stressnivået etter en lang dag på kontoret eller foran en PC full av informasjon.

En forskergruppe ved University of Shieffield´s of Work Psychology i England, fant i en undersøkelse at “å bedrive aktiviteter på fritiden kan booste prestasjonen din på jobb”. Men, det er et forbehold: Hobbyen må skille seg markant fra det du gjør mellom klokken 8-16 på jobb.

I studien deltok 129 personer som oppgav at de drev aktivt med aktiviteter som fjellklatring, teater og sang, m.m.. De gjennomførte spørreundersøkelser for å se hvor sterkt knyttet de var til hobbyene sine og hvordan de presterte på jobb. Deretter, for hver måned i syv måneder, ble deltakerne spurt om hvor mange timer de tilbrakte med sine hobbyer og hvordan de selv mente de presterte på jobb. Resultatene var tydelige.

hobby og jobb
Har du en hobby som skiller seg totalt fra det du driver med til vanlig på jobb, så er det også større sannsynlighet for at du presterer bedre i jobben din.

Skill hobby og jobb

Personene som hadde hobbyer som lignet arbeidet de gjorde på jobb, kunne i verste fall oppleve at arbeidskapasiteten og prestasjonen på jobb ble redusert – antageligvis fordi jobb og hobby krevde den samme mentale og fysiske kapasiteten, så personene opplevde etterhvert å føle seg utbrent. Se for deg en personlig trener som tilbringer fritiden på å løpe/trene mange timer i uken, eller en arkitekt som tegner i timesvis på jobb, og deretter drar hjem og tegner på fritiden.

De personene som bedrev hobbyer som skilte seg markant fra det de gjorde på jobb, var både mer fornøyd/lykkeligere og sunnere. Hobbyene som ble dyrket på fritiden gav de et pusterom fra det de vanligvis gjorde på jobb, og kunne relateres til avkobling og rekreasjon slik at de fikk “ladet batteriene”. Den samme effekten ble også funnet hos de som hadde jobb og hobby som lignet på hverandre, men kun dyrket hobbyene sine i beskjeden grad.

 

Motivasjonsboost

Se for deg en lege som driver med skikjøring og terrengsykling på siden. Når han/hun opplever mestring i hobbyen sin, en hobby som skiller seg totalt fra det han/hun gjør i yrkessammenheng, så vil denne mestringen og gleden av noe helt annet, bidra til å booste på selvtilliten og motivasjonen i dagliglivet. Å mestre noe annet enn arbeidet, føle at du har kontrollen, er sunt for både mentaliteten, produktiviteten, og ikke minst arbeidsmiljøet på jobb.

Kanskje blir du inspirert til å prøve noe nytt? Hva med en av hobbyene i saken under?

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilde
Sciencedirect.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer