karbohydrater muskelvekst
158
0

Trener du for å bygge muskler er det nødvendig at du får i deg tilstrekkelig med proteiner. Men, det er også helt avgjørende med nok karbohydrater!

Blant vektløftere er det mye prat om viktigheten av tilstrekkelige mengder proteiner. Proteiner er selve byggesteinene i musklene dine, og uten proteiner vil du ikke klare å bygge større muskler samme hvor mye du trener. Jo mer styrketrening du driver, desto større andel av energiinntaket ditt bør komme fra proteiner- litt enkelt forklart.

Karbohydrater er en kilder til rask energi, og i motsetning til proteiner og styrketrening, har karbohydrater gjerne vært tettest knyttet til utholdenhetstrening. At vektløftere ikke trenger karbohydrater, er i hvert fall helt feil.

 

Karbohydrater for økt proteinsyntese

For alle som trener styrketrening, vil det være vanskelig å bygge muskler uten at du inntar noe helst karbohydrater. Vi sier ikke at det er umulig- i hvert fall ikke så lenge protein- og energiinntaket ditt er høyt nok- men det er betydelig vanskeligere enn med mer karbohydrater i kosten.

Så hvordan kan karbohydrater bidra til økt muskelvekst? Muskler består jo tross alt av proteiner?

Jepp. Muskler består av proteiner, men karbohydrater og insulinproduksjonen de fører til, vil øke mTOR aktiveringen. Dersom du inntak karbohydrater enten før eller etter trening, vil mTOR aktiveringen øke mer enn dersom du ikke inntok karbohydrater. Og desto mer du aktiverer mTOR, jo større er økningen i proteinsyntesen fra treningen. Dette er svært viktig for styrkeløftere som ønsker å trigge proteinsyntesen gjennom treningen.

muskelvekst og karbohydrater
Karbohydrater i sammenheng med trening kan bidra til større aktivering av mTOR, og dermed større muskelvekst.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Karbohydrater og kortisol

Å innta karbohydrater i sammenheng med treningen har også andre fordeler som er gunstig for muskelveksten.

Karbohydrater før/under treningsøkten vil redusere frigjøringen av kortisol. Under selve treningsøkten er kortisolets oppgave å mobilisere næringsstoffer som kan gi energi til de arbeidende musklene. Og mens du løfter, så er glukose den mest effektive næringskilden. Jo mer energi du trenger, desto større er kortisolproduksjonen.

Dersom du tilfører kroppen lettopptakelige karbohydrater før og under treningsøkten, vil du ha mindre behov for å frigjøre lagret glykogen, som igjen betyr at kroppen ikke behøver å skille ut like store mengder kortisol. Mindre kortisol betyr mer muskelvekst.

Å innta karbohydrater rundt treningsøkten kan også øke kapasiteten til å trene mer og dermed oppleve enda større muskelvekst.

 

Karbohydrater og IGF-1 nivåer

Lavkarbo dietter fører til lavere nivåer av systemisk IGF-1. Dette er et godt dokumentert i mange studier. Årsaken til dette skylde antageligvis at kroppen trenger både veksthormon og insulin dersom skal kunne produsere en stor mengde IGF-1. De trenger ikke nødvendigvis å være til stede samtidig. En teori foreslår at insulin gjør leveren mer sensitiv for å produsere mer IGF-1 når veksthormon frigjøres. Hvorfor dette er viktig? Fordi IGF-1 er det mest anabole (muskeloppbyggende) hormonet i kroppen.

For å utnytte denne effekten best mulig, trenger du ikke et enormt karbohydrat tilskudd fortløpende gjennom hele dagen, men nok til å stimulere insulin frigjøringen en til to ganger daglig.

 

Kilde
T-Nation.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer