hvit trening
330
0

HIIT trening har for alvor vokst seg frem som en av de mest populære treningsformene i dag og troner øverst på lista over treningtrender i 2018. HIIT forbindes med effektivt og virkningsfullt, men det kan også være skadelig og nytteløst. Her er fem vanlige feil du må unngå.

HIIT trening står for ”høy intensiv intervall trening”, og er en svært effektiv treningsform bestående av mange korte intervaller. Treningsformen gir mye frihet til den som skal trene, for du kan selv velge øvelser, både kondisjon- og styrkeøvelser, og oppsettet av sett og repetisjoner. Hensikten er å få opp pulsen og rett og slett holde trykket oppe under hele treningsøkta. En god økt kan gjerne gjennomføres på 30 minutter, men da må du gjøre det riktig!

Les også: 4000 eksperter har talt: Dette blir de mest populære treningsformene i 2018!

Her er fem vanlige feil som kan ødelegge HIIT treningen:

 

1.Du trener HIIT for å bygge muskler

Hvis målet ditt er å øke muskelmassen og å bli sterkere, så er ikke HIIT noe for deg. Du kan så klart bruke HIIT til å forbrenne fett slik at du får mer definerte muskler, men det er ikke det beste for å bygge muskler. HIIT trening passer best for den som ønsker å forbedre kondisjonen og den generelle treningstilstanden..

Løsning

Finn deg en vektstang eller ett sett manualer. Følg et av våre styrketreningsprogram for nybegynnere/viderekommende, og tren for det du faktisk har målsetting om. Vekttrening utløser en rekke hormoner som fremmer muskelvekst, og du vil oppleve rask framgang de første månedene.

Her finner du:Fullkropp treningsprogram- Enkle og effektive øvelser du kan gjøre hjemme

Fullkropp treningsprogram du kan følge hjemme

 

2.Du trener for lenge

HIIT trening skal være intensiv. Du skal jobbe knallhardt under hele økten, og da sier det seg selv at du ikke skal holde på i evigheter. Altfor mange bruker klokka som mål på hvor god en økt har vært, mens intensiteten er mer avgjørende. Hold trykket oppe de 30 minuttene som økta skal vare, og avslutt der

Løsning

Hvis intervalltrening skal fungere, så må du jobbe hardt i alle intervallene. I følge en rapport publisert i The Journal of Physiology, vil 10 minutter med sprint (hardt arbeid med høy puls) tilsvare flere timer med rolig sykling. Tren hardt når du skal det, og kjør heller en rolig langøkt når du ikke trener HIIT.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

3.Du trener for ofte

En HIIT økt tar 20-30 minutter å gjennomføre, og selv om du skal være totalt kjørt etter denne økten, kan det føles rart å bare ha trent i en halv time. Mange gjør den feilen at de trener hver dag i mange måneder.  Til tross for at treningsøkten er kort, er belastningen høy. Restitusjon er som alltid like viktig og gjelder ikke bare dersom du har syklet i 5-6 timer. Du kan faktisk trene for mye.

Løsning

Tren HIIT maks fire ganger i uken, og sørg for å ha en hviledag mellom øktene. På denne måten er du best rustet til å motstå skader, og ikke minst har du restituert og er klar til å gi jernet de dagene du skal trene!

Les også:4 minutter med disse øvelsene tilsvarer 30 minutter løping

 

4.Du varmer ikke opp

HIIT er fullt kjør fra start til slutt. En god oppvarming er nødvendig for at kroppen skal klare å gjennomføre treningsøkten. HIIT trening gir stor skaderisiko dersom du går på med full innsats uten å ha forberedt muskulaturen.

Løsning

En intensiv økt krever at du forbereder kroppen og varmer opp tilstrekkelig. Finn en øvelse som har mange av de samme bevegelsene som du kommer til å utføre i HIIT økten, og varm opp i 10 minutters tid. Rolig jogg med fartsøkninger mot slutten, spinningsykkel med tilsvarende fartsøkning, etc..

 

6.Du bruker for mye unødvendig utstyr

Å komme i form er ikke ensbetydende med at du må omgi deg med en rekke treningsapparater eller trenings-duppeditter. Hjertet bryr seg fint lite om hva du gjøre så lenge det får pumpe som det vil, og gjerne mye! Bruk egen kropp og sørg for å jobbe hard under hele økten.

Løsning

Som nevnt innledningsvis er HIIT svært fleksibelt. Du trenger ikke annet utstyr enn deg selv og kan fint tilpasse økten ettre hva slags utstyr du har til rådighet. Ikke la mangelen på dyrt og fancy utstyr stoppe deg. Løp motbakker, utfør burpees eller andre aktiviteter som sørger for å få pulsen til rundt 90% av makspuls.

 

Kommentarer