multivitaminer
806
0

Bruker du penger på multivitaminer som ikke gir deg effekten du ble lovet? Ikke alle multivitaminer fungerer som de skal. Her er fire av de viktigste årsakene.

Mat i form av karbohydrater, proteiner og fett er avgjørende for at vi skal fungere, men også mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler er helt essensielt for at kroppen skal fungere optimalt. For aktive personer som tilbringer mye tid til trening, vil riktig type og mengde vitaminer gjøre at vi kan prestere bedre på trening. Flere vitaminer er helt avgjørende for energiproduksjonen i kroppen, og en rekke andre vitaminer sørger for å holde kroppen frisk gjennom å styrke immunforsvaret.

Et økt fokus på livsstil og helse har de siste årene bidratt til at markedet for vitaminer i løpet av kort tid eksplodert. Det finnes en rekke multivitaminer som lover å gi deg dagsbehovet for en rekke ulike vitaminer, men ikke alle klarer å holde det de lover. Dette er de fire mest vanlige årsakene:

 

1. Ingredienser som motvirker hverandre

Mange vitaminer og mineraler konkurrerer med hverandre om den samme plassen når kroppen skal absorbere næringsstoffene. Samtidig kan for mye eller for lite av et vitamin føre til at opptaket av et annet vitamin reduseres. For de som er benskjøre og som er godt kjent med kalsiumtilskudd, vil det ikke være noen overraskelse å lese at kalsium ikke bør inngå i et multivitamin. Kalsium er et viktig mineral som bidrar til mineraliseringen av nytt beinvev, men det kan forårsake redusert opptak av andre viktige mineraler som zink, jern og magnesium.

Zink kan også være en utfordring dersom det kombineres med flere vitaminer og mineraler i ett multivitamin. Zink kan nemlig redusere opptaket av en rekke aminosyrer og jern. Multivitaminer anbefales gjerne og taes sammen med andre måltider, og siden maten du spiser gjerne inneholder aminosyrer fra proteiner, vil det være dumt å innta zink som faktisk kan redusere proteinopptaket og dermed muskelveksten.

En tredje ingrediens du vil unngå i multivitaminer er magnesium. Magnesium kan forstyrre opptaket av kalsium, så disse to mineralene sammen i et multivitamin er med andre ord en dårlig idé.

multivitaminer
Både kalsium og magnesium er viktig for at kroppen skal fungere optimalt, men det er ikke nødvendigvis så bra at de opptrer i samme kosttilskudd.

2. Manglende innhold/underdosering

Mange multivitaminer inneholder ikke vitaminer som vi faktisk har vansker med å få i oss nok av, og som er svært viktig for oss. Selv om det er flott at tilskuddet inneholder mer enn dagsbehovet for vitamin C og D, så er sannheten at de fleste av oss vil ha større behov for å få tilskudd av vitamin K, vitamin B og en rekke andre mineraler

Vitamin K er viktig for flere funksjoner i kroppen, alt fra å motvirke blodpropp, reparere og bygge beinvev, sørge for stabilt blodsukker og insulinsensivitet, etc..
Jod er viktig for at skjoldkjertelen skal produsere tilstrekkelig med stoffskiftehormoner. Et tredje mineral som bør finnes i et multivitamin er kobber som blant annet er essensielt i produksjonen av røde blodceller og for fettforbrenningen.

Vitamin B er helt nødvendig for å opprettholde et frisk nervesystem og for stoffskiftet. Det finnes hele ni ulike varianter av vitamin B, og det kan være vanskelig å vite hvilke typer vitamin B som er inkludert i et multivitamin. Vitamin B er svært viktig for aktive mennesker, og du finner mer info om det i denne artikkelen:

Trøtt, slapp og dårlig apetitt? Da kan du mangle dette!

 

3. Vitaminer og mineraler i gal variant

Noen vitaminer og mineraler finnes i flere ulike formler. De fleste multivitamin inneholder ikke engang krom, og hvis de gjøre det, så er det gjerne i varianten kromklorid, en form som taes svært dårlig opp av kroppen. Den beste formen for krom kommer i en variant som kalles krom pikolinat, et treverdig organisk bundet kromtilskudd som lett absorberes i kroppen.

En annen ingrediens i multivitaminer som du vil ha i riktig form, er vitamin A. Når du sjekker innholdslisten på boksen, merk deg at det bør stå beta carotene. Denne varianten er et provitamin av vitamin A (provitamin: et forstadiet til vitamin A som videre kan omdannes til selve vitaminet) beskytter deg mot potensielt giftige/skadelige stoffer, og tilfører kroppen den mengden vitamin A den har behov for. Andre former for provitamin A, som blant annet retylinacetat eller retinolpalmitat, kan bli giftig i for store doser.

multivitaminer
Både vitaminer og mineraler kan opptre i ulike former. For at kroppen skal kunne få best mulig virkning av stoffet, er det viktig at det opptrer i riktig form.

Et tredje vitamin som gjerne forekommer i “dårlige” varianter i de fleste multivitaminer, hvis det i dert hele tatt er inkludert, er vitamin K. Det er fremdeles usikkert hvilken form for vitamin K som er den mest effektive. Vitaminet opptrer i to former, vitamin K1 og K2. Det du bør være obs på er at multivitaminer inneholder en ratio på 1:8 av K1 til K2. (For eksempel en dagsdose på 5mg K1 og 45mg K2).

 

4. Dårlig absorberingsevne 

Mange vitaminer og mineraler absorberes dårlig i kroppen i sin tablettform, så det er svært viktig at du spiser variert og næringsrik kost i tillegg til eventuelle kosttilskudd. Når det gjelder multivitaminer og vitaminer generelt, er den gode nyheten at du kan øke absorberingsevnen ved å innta de på visse måter.

Et eksempel er å innta en et multivitamin som er lettløselig i vann, og gjerne sammen med en glass juice. Vitamin C kan for eksempel øke opptaket av jern i kroppen, så det klassiske eksempelet er å innta jerntabletter sammen med appelsinjuice. Det du ikke bør gjøre er å innta vitaminer sammen med vanndrivende stoffer som kaffe og te.

Andre vitaminer og mineraler bør inntas sammen med måltider der enkelte fettsyrer er inkludert. Vitamin A, E, D og K er alle fettløselige vitaminer. Til slutt kan det være lurt å sjekke innholdsfortegnelsen på multivitaminer å se etter virkestoffer som piperine (Bioperine), capsaicin eller ingrfær. Piperine er et svart pepper ekstrakt som har vist seg å øke opptaket av en rekke vitaminer og mineraler, særlig flere varianter av vitamin B, betakaroten og selenium.

 

Kilde
Stoppani, Jim. (2018). 4 reasons many multivitamins don’t work like they should. Bodybuilding.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer