Cøliaki og glutenintoleranse er to kroniske betennelsessykdommer i tarmen som skyldes at kroppen reagerer på proteinet gluten. Gluten finnes i hvete, rug, bygg og spelt, og hos personer med cøliaki vil inntak av gluten skade slimhinnen i tarmen og føre til reaksjoner.

I det en cøliaker får i seg gluten, vil gluten føre til at tynntarmens slimhinne blir betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kosten reduseres.  Sykdommen er delvis arvelig, og rundt 10% av slektningene til en cøliaker vil ha sykdommen. Rundt 1-2 % av den norske befolkningen har cøliaki, mens rundt 7-8 % intoleranse mot gluten i en eller annen form.

 

Symptomer

Symptomene på cøliaki kan være vanskelig å oppdage, og man regner derfor med at mange har cøliaki uten å vite om det. De vanligste symptomene er magesmerter, langvarig diare´, oppblåsthet, avmagring og vekttap, trøtthet, kronisk jern- og vitaminmangel, og benskjørhet.

Ved mistanke om cøliaki bør du oppsøke lege som i første omgang kan ta en blodprøve hvor cøliaki i mange tilfeller kan oppdages. Om det ikke skulle framkomme av blodprøven, så kan vevsprøve av tynntarmen være aktuelt.

 

Behandling og tiltak

Når man først har fått påvist cøliaki er eneste utvei å følge et glutenfritt kosthold. Et glutenfritt kosthold innebærer å utelate hvete, bygg, rug og delvis havre, fra kostholdet. I tillegg må man være obs på å unngå en del andre matvarer som kan inneholde gluten i små mengder. Havre er i utgangspunktet glutenfritt, men siden det ofte behandles i kornmøller sammen med andre kornsorter, så kan det være ”forurenset” av gluten. Det anbefales derfor å holde seg til havre som er behandlet separat fra de andre kornsortene.

I tillegg de til nevnte kornsortene bør man unngå makaroni, pasta, spagetti, spelt og andre matvarer med hvetestivelse.

I tillegg til kornprodukter som brød og annen gjærbakst bør pasta og produkter laget av durumhvete unngås.
I tillegg til kornprodukter som brød og annen gjærbakst bør pasta og produkter laget av durumhvete unngås.

 

Laktoseintoleranse

Cøliakere som nettopp har fått diagnosen bør unngå melkeprodukter ettersom tarmtottenes evne til å bryte ned melkesukker begrenses og man risikerer å bli laktoseintolerant. Etter hvert som man har gått på glutenfri kost, vil tarmtottene bygges opp igjen, og man innta melkeprodukter som vanlig. For cøliakere vil derfor laktoseintoleranse gjerne være en forbigående tilstand.

 

Glutenintoleranse

Nylig har forsker fra Universitetet i Oslo og Universitetet i Monash gjort funn som tyder på at det er fruktaner, og ikke gluten, som er årsaken til magetrøbbel hos mange. I motsetning til cøliaki som er en kronisk sykdom i tarmen, er glutenintoleranse en IBS-tilstand. Det som er interesserant med denne studien, er at glutenintoleranse kanskje er en ikke-eksisterende tilstand, men at det er fruktanene som det finnes rikelig av i de samme matvarene som forbindes med gluten, som utløser tilstanden.

 

Viktigheten av å følge en glutenfri diett

De siste årene har utvalget av glutenfri mat i dagligvarebutikkene nærmest eksplodert. Dessverre har det vært en økende trend blant forbrukerne å tro at et glutenfritt kosthold er sunnere enn et normalt kosthold, og flere ikke-cøliakere har konvertert til et glutenfritt kosthold. Mat er på mange måter mote, og trendsettende bloggere har mye å si for påvirkningen. Det er svært positivt at utvalget av glutenfri mat er større enn noen gang, men for personer som ikke sliter med glutenallergi anbefales det i høyeste grad å spise normalt.

Når man begynner å utelate flere matvarer fra kostholdet, kan det lettere føre til spiseforstyrrelser og psykososiale konsekvenser. At flere ønsker å droppe kornproduktene for å unngå gluten, bidrar også til at man ikke får i seg nok av enkelte vitaminer og næringsstoffer.

Ubehandlet cøliaki kan føre til mangel på zink, B12, D-vitamin, kalsium og jern, og kan utvikle seg til å bli en alvorlig diagnose. Dersom det skulle pågå over lang tid er det fare for benskjørhet (osteporose).

Du kan lese mer om jernmangel her: Trenger du jerntilskudd?

FODMAP

Mange kostholds bevisste mosjonister og idrettsutøvere opplever mindre tarmplager ved å gå over til glutenfritt kosthold, men det er usikker på om det er selve glutenproteinet som er problemet. Det antas at det er sukkerartene i blant annet brød og pasta som skaper mageproblemer, og dette er mat som er veldig vanlig for personer som driver idrett.

FODMAP 2Ernæringsfysiologer anbefaler i den forbindelse en redusert diett, såkalt FODMAP. I denne dietten utelater man tungt fordøyelige, langsomme, karbohydrater fra kostholdet. FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter i maten som suges dårlig opp i tynntarmen, men blir brutt ned ved gjæring (fermentering) av mikrober i tynntarmen.

Eksempler på mat som bør unngås er fruktose, brunost, brød og kjeks, eple, banan og tørket frukt. Matvarer du trygt kan innta er alt av kjøtt, fisk og egg, soyamelk poteter, tomater og mandariner. Det er lange lister over hva du kan, og ikke kan, spise. Å følge en FODMAP-diett trenge rikke være vanskelig, men det må tilrettelegges og planlegges.

Undersøkelser viser at low-FODMAP dietten reduserer IBS symptomer, og diettene er akseptert og anerkjent den som mest effektive kostholdsterapien for IBS.

 

Kilder

Mer om cøliaki. Norsk Cøliakerforening

http://www.ncf.no/hva-er-coliaki/mer-om-coliaki

Hellad-Kigen, Kaja. Hva er cøliaki? Opplysningskontoret for melk

https://www.melk.no/Kosthold-og-helse/Allergi-og-intoleranse/Hva-er-coeliaki

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024
Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024
Oppskrifter

Proteinrik lasagne uten pasta – Næringsrik, sunn og veldig god!

Denne smakfulle lasagnen er laget uten pasta og den tradisjonelle hvite…
Dato: Apr 12, 2024
Kostholdsprogram

Legg en plan for kostholdet ditt!

Du bør planlegge kostholdet ditt på samme måte som du planlegger…
Dato: Apr 09, 2024
Ernæring

Dietten som bidrar til å senke blodtrykket!

Har du hørt om DASH-dietten? Denne dietten ble utviklet for å…
Dato: Apr 08, 2024
Ernæring

8 ulike måter å tilberede mat på – Hva er sunnest?

Det handler ikke bare om å bruke sunne og gode råvarer…
Dato: Apr 05, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024
Ernæring

Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

Denne kålsorten består ikke av et kålhode, men av krusete blader…
Dato: Mar 18, 2024
Ernæring

Maten vi spiser påvirker søvnkvaliteten vår!

Søvn er en av de mest avgjørende faktorene for vår fysiske…
Dato: Mar 17, 2024
Sponset

Hvordan sovne raskere? – Enkle grep for å forbedre søvnkvaliteten

Ernæring

Hvorfor du bør spise mer plantebasert mat – Inkluder disse matvarene i kostholdet ditt!

Du trenger ikke være veganer eller vegetarianer for å spise plantebasert…
Dato: Mar 14, 2024
Ernæring

Hvorfor er det så bra å spise fisk?

Får du i deg så mye fisk som det er anbefalt?…
Dato: Mar 13, 2024