alkohol og styrketrening
215
0

Hva skjer med muskelveksten hvis du inntar store mengder alkohol etter en hard treningsøkt Overraskende nok er det forskjell mellom kvinner og menn.

Det er fredag ettermiddag og etter en hard treningsøkt stikker du ut på byen sammen med en vennegjeng. Dere havner etterhvert på en bar, drikker til de seine nattetimer, og kommer dere etterhvert hjem. Godt beruset.

Dette er kanskje et scenario du ikke lenger bør havne i dersom du ønsker størst mulig muskelvekst. Denne studien forklarer hvorfor:

 

Alkohol påvirker muskelveksten

10 mannlige og 9 kvinnelige vektløftere deltok i studien. Hver av deltakerne deltok i et forsøk med alkohol, og et med placebo. Hvert forsøk bestod av 6 sett a 10 knebøy i maskin, med 80& av 1RM og 2 minutter pause mellom settene.

NB: Mengden alkohol som ble inntatt var relativt stor. Doseringen var 1,08g per kg fettfri kroppsmasse. For en person på 80kg med 15% kroppsfett, tilsvarer dette ca. 5 drinker med Vodka (alkoholen som ble brukt i studien).

10 minutter etter økten inntok deltakerne enten en alkoholholdig drink, eller en placebo drink. Det ble gjennomført muskelbiopsi av vastus lateralis (lårmuskelen/quadriceps) før treningen, 3 timer etter treningen, og 5 timer etter treningen. Fosforylering (kjemisk reaksjon i cellene) av mTOR, S6K1 og 4E-BP1 ble målt. Dette er proteiner/enzymer som trigger muskelvekst og proteinsyntesen etter trening. Litt enkelt kan vi at disse triggerne forteller kroppen at den skal bygge mer muskler etter en treningsøkt.

alkohol og styrketrening
ALkohol og styrketrening er en dårlig ide, og særlig for menn ettersom muskelveksten blir betydelig redusert.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Resultatene som taler for kvinner

Resultatene var overraskende ulikt for kvinner og menn:

Kvinner

Trening før en tung styrkeøkt ser ikke ut til å påvirke triggerne for muskelvekst. All den tid du måtte tilbringe gymmen, er “time well spent” med andre ord.

Disse resultatene bør absolutt ikke motivere deg til å drikke, men det er greit å vite at alkoholinntak etter en treningsøkt ikke virker direkte hemmende på muskelveksten. For menn derimot…

 

Menn

Beklager, men er du mann, så liter du litt mer. Trening før en hard treningsøkt VIL påvirke muskelveksten. Det ble registrert et betydelig fall i signaliseringen som trigget muskelvekst.

Likevel er det noe positivt å spore. Dersom du gjennomfører en styrkeøkt før trening, så kan denne økten virke som en slags “skade-kontroll” som begrenser skaden. Forskerne fant ut at til tross for at det ikke er noen økning i triggerne som signaliserer for muskelvekst, så sørger styrkeøkter før alkoholinntaket for å begrense signaliseringen for muskelvekst til å falle under sitt normale nivå. Det er dermed bedre å gjennomføre en treningsøkt før drikker, enn og ikke trene i det hele tatt. Forskerne fant også tegn som tyder på at et inntak av myseproteiner i sammenheng med treningen, begrenset reduksjonen i muskelvekst.

 

Kort konklusjon

Det aller smarteste du gjør er å begrense alkoholinntaket for å optimalisere muskelveksten. Dersom du først har bestemt deg for å innta alkohol i større mengder, bør du sørge for å gjennomføre en treningsøkt tidligere på dagen, og gjerne kombiner det med inntak av myseproteiner slik at du begrenser skaden så mye som mulig.

 

Kilde
Wayland, Shawn. (2018). Tip: The effects of alcohol on muscle growth. T-Nation.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer