styrketrening
501
0

Ønsker du å fyre opp nervesystemet og å oppnå bedre styrke fra sett til sett? Da bør du prøve dette trikset!

Seriøse vektløftere prater alltid om det endokrine systemet, det muskulære systemet og det kardiovaskulære systemet, men de prater nesten aldri om nevrologiske systemet. Det er en stor feil. Neural restitusjon blir ofte lett ignorert

Slik de fleste trener

99% av alle vektløftere gjennomfører flere sett av en bestemt øvelse rett etterfulgt av hverandre, også kalt “straight sets”. For eksempel, de gjennomfører et sett benkpress etterfulgt an et nytt sett benkpress, etterfulgt av enda et sett benkpress. Du skjønner tegninga… Mellom settene hviler de for å vente på at kroppen er klar til neste runde.

Forskning viser at du kan utnytte hviletiden mye bedre dersom du trener en antagonistisk kroppsdel til øvelsen du primært trener.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

En bedre metode: Antagonistisk trening

Antagonistisk trening fungerer som følger: Gjennomfør et sett med benkpress med manualer, og gjør et sett med stående roing med stang i før neste sett. Dette gjør at latissimus vil kunne restituere seg langt raskere enn dersom du satt passiv og ventet på neste sett. Gjennomfør et sett roing mellom hvert sett med benkpress. Gjør du dette riktig vil du mest sannsynlig føle deg mindre sliten når du begynner å løfte det beste settet i benkpress.

Ingen har en god forklaring på hvorfor det er slik, men mest sannsynlig skyldes det noen faktorer i nervesystemet. Dette er hvorfor mange treningsprogrammer setter opp øvelser i formen A1 og A2, altså øvelser som “hører sammen” og komplimenterer hverandre.

Andre eksempler på antagonistiske øvelser er:

  • Biceps curl of triceps extensions.
  • Leg extensions og leg curl.
  • Skulderpress og pull-up

 

Kilde
Poliquin, Charles. (2016). Tip: Don´t do straight sets. T-Nation.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer