I løpet av få år har salget av yoghurt eksplodert, og utvalget i kjøledisken øker stadig. Hvor sunt og bra det er for deg og meg, får du vite her.
Tenk deg om. Hvor mange yoghurter har du spist i løpet av de siste månedene? Og hvor konsekvent er du på å se på næringsinnholdet? Det har nemlig stor betydning for hvor sunn eller usunn yoghurten er.
Vi kunne skrevet MYE om yoghurt, men denne saken handler først og fremst om hvorfor den kan egne seg som mat for deg som ønsker deg ned i vekt. For det første er yoghurt et relativt kalorifattig alternativ, samtidig som det er næringsrikt og inneholder en rekke viktige næringsstoffer som kalsium, jod, flere varianter av vitamin B, samt masse herlige proteiner! Velger du riktig type yoghurt vil du også se at du kan ende opp med et nesten fettfritt og sukkerfritt produkt.
Kort oppsummert gir yoghurten deg:
Om ikke yoghurt står for jod inntaket alene, så er melk og melkeprodukter ansvarlig for omtrent 60% av vårt daglige jod inntak. Når vi vet at jodmangel er stadig mer utbredt, så sier det seg selv at yoghurten kan være et svært godt tilskudd for dekke et allerede lavt inntak.
Melk og meieriprodukter står også for omlag 60% av kalsium inntaket vårt, og uten kalsium risikerer du å ende opp beinskjørhet med betraktelig større risiko for brudd. Undertegnede er svært benskjør og har endt opp brist i ribbeina som følge av flyes ned manualer. Det vil du ikke.
For det første. Hva er egentlig slankemat? Enkelt og greit kan vi si at det er mat som er næringsrikt, men ikke næringstett, og som bidrar til å fylle opp magen å tilføre kroppen jevn energi.
Flere studier viser at yoghurt egner seg som denne typen mat. For å produsere yoghurt gjennomgår det tidlige stadiet av det vi kaller yoghurt, en prosess som kalles fermentering. Her tilsettes en spesiell bakteriekultur som til slutt gir yoghurten den velkjente tykke og litt kremete konsistensen. Selv om det ikke foreligger 100% sikre data, så finnes det en rekke holdepunkter for at fermentert mat er bra for helsen og samtidig kan bidra til vektnedgang.
Som nevnt inneholder yoghurten rikelig med kalsium. I tillegg til å styrke skjelettet, tyder undersøkelser på at kalsium har en sentral rolle i energi- og fettreguleringen, og at det derfor kan bidra til å redusere fettlagring i kroppen.
Til slutt. Den store mengden proteiner i yoghurten er med på å gjøre yoghurt spesielt godt egnet som slankemat. Proteiner metter godt og bidrar til at du spiser mindre, og ikke minst sørger det for å motvirke fristelsen for å raide godteskapet når blodsukkeret er lavt og kvelden melder seg.
Vi nevnte innledningsvis at yoghurt er sunt dersom du velger riktig type. Du bør være klar over at enkelte varianter av dette produktet er så proppet full av sukker at du like gjerne kunne spist et kakestykke. De senere årene har det økte fokuset på kosthold og helse gjort sitt til at produsentene har redusert sukkerinnholdet i flere av sine produkter betraktelig. Med mindre yoghurt typen du plukker med deg fra butikkhyllen er markedsført som en søt variant, eller en dessert yoghurt, så er den i de aller fleste tilfeller sunn. Enkelte produkter skiller seg svært positivt ut, og går du for yoghurt naturell er du på den sikre siden. Ønsker du mer smak kan du selv variere dette ved å tilsette friske bær, frukt, etc..
Du skal også vite at yoghurt inneholder en liten del naturlig melkesukker, men dette er så lite at du trenger å bekymre. Melkesukker må heller ikke forveksles med vanlig raffinert sukker som tilsettes for å sette smak på produktet. Det beste du gjør dersom du ønsker mer smak, er som nevnt å tilsette frukt, bær, nøtter, havregryn eller noe annet sunt.
Kilde
Bjelland, Mona. Yoghurt som slankemat. Melk.no
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene