sunn frukt lavkarbo
657
0

Lavkarbodietter hører til blant de mest populære diettene, men de begrenser inntaket av frukt og grønt. Her er 9 frukter du kan nyte uten å overstige karboinntaktet.

Ikke overraskende er fellestrekket for samtlige lavkarbodietter at inntaket av karbohydrater skal holdes til et minimum. Alle lavkarbo-dietter er ikke lik, og noen er strengere enn andre. Keto-dietten skiller seg ut som en av de strengeste diettene, mens Paleo-dietten ikke er fullt så streng. Uansett hvilken lavkarbodiett du følger skal karbohydratinntaket i hvert fall ikke overstige 45% av ditt daglige kaloriinntak.

Frukt er uten tvil sunt, og de fleste frukter er proppfulle av viktige næringsstoffer og antioksidanter (kjemikalier som beskytter kroppen mot frie radikaler, som igjen er forbundet med sykdommer som diabetes, kreft og hjerte- og karsykdommer). Men, når du følger en lavkarbodiett må du passe på hva og hvor mye du spiser at ulike frukter. I tillegg til de viktige næringsstoffene består energien i frukt stort sett av karbohydrater, og for mye av dette kan komme i konflikt med dietten din. Fruktjuice, smoothies og tørket frukt er de verste fiendene, men det finnes også noen alternativer som du kan nyte mer av enn andre frukter uten at det går ut over karbohydratinntaket i like stor grad.

Her er 9 frukter du kan spise dersom du følger en lavkarbodiett:

1.Epler

Epler inneholder rikelig med fiber og metter godt, samtidig som at karbohydratinnholdet ikke er skyhøyt. Et lite eple inneholder omslag 55 kcal og kun 15 g karbohydrater.

2. Avokado

sunn frukt lavkarbo

Avokado inneholder minimalt med karbohydrater og består i stor grad av sunne fettsyrer. Avokado har dermed blitt en svært populær frukt blant personer på lavkarbo. Per 100 gram avokado er det kun 9 gram karbohydrater, hvorav 7 gram er fiber!

3. Bær

Det finnes mange ulike bær som passer inn i et lavkarbo kosthold. Bjørnebær, blåbær, jordbær og bringebær inneholder alle mellom 6-8 gram karbohydrater pre 100 gram, og nesten alle karbohydratene er fiber. Bær er også en svært god kilde til kalsium og vitamin C, i tillegg til at de er kalorifattige.

4. Kokosnøtt

På samme måte som avokado er kokosnøtten rik på fiber, et karbohydrat som ikke absorberes i kroppen. Ettersom kokosnøtten er rik på mettet fett, er det best å innta denne frukten i moderate mengder. Du kan tilsette litt kokos til salater, desserter, supper eller sauser. Unngå tørket kokos som er tilsatt sukker. Dette er rene kaloribomben!

5. Fiken

sunn frukt lavkarbo

Fiken har en mild og søt smak som er perfekt til snacks! 100 gram fiken inneholder 15 gram karbohydrater, og fiken passer perfekt i salater eller på frokostblandingen.

6. Nektarin

En medium stor nektarin inneholder ca. 14 gram karbohydrater. Nektariner er også en viktig kilde til vitamin A og vitamin C, i tillegg til at de er fulle av antioksidanter.

7. Vannmelon

Vannmelon er en sikker vinner i hvilken som helst diett. Denne frukten er både smakfull og mettende, og den inneholder nesten ikke kalorier! I 100 gram vannmelon er det bare 8 gram karbohydrater. Vannmelonen har et svært høyt vanninnhold, og den er rik på kalsium.

8. Cantaloupe

sunn frukt lavkarbo

Cantaloupe består av mye vann og er en super kilde til fiber, vitamin C og vitamin A. 100 gram cantaloupe inneholder kun 8 gram karbohydrater og kun 33 kcal.

9. Stjernefrukt

Stjernefrukt inneholder kun 7 gram karbohydrater per 100 gram, og er en av de beste fruktene du kan spise i en lavkarbodiett. Den er smakfull og søt, og passer perfekt tips salater eller som snacks. Stjernefrukten inneholder også mye vitamin C som styrker immunforsvaret og beskytter cellene mot oksidativt stress.

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer