Frossen skulder
254
0

Frossen skulder (kapsulitt i skulderen) er en langvarig og smertefull betennelsestilstand i skulderen som fører til svært redusert bevegelighet. Du kan unngå stor innskrenking av bevegelighet hvis du mistenker frossen skulder tidlig og tar grep. Les videre for mer informasjon om tilstanden og hva du kan gjøre.

 

Hva er frossen skulder?

Frossen skulder (frozen shoulder) heter adhesiv kapsulitt på fagspråket. Det er en betennelse i leddhinnen som omgir skulderleddet. Etterhvert gjør betennelsen at leddhinnen klistrer seg sammen med leddhodet. Dette gjør at man får mindre og mindre bevegelighet i skulderen, helt til man knapt har noe bevegelse igjen. Derav navnet frossen skulder.

 

Hvorfor får man frossen skulder?

Kjente årsaker kan være direkte skade på skulderen (f.eks. fall på skulderen), inaktivitet av skulder på grunn av hjerneslag, brudd eller leddgikt. Derimot hos de fleste oppstår tilstanden uten kjent årsak. Typisk sykehistorie er at det begynte å komme ubehag/litt smerter en dag og det ga seg ikke, nå er det gått flere uker eller måneder og det har bare blitt verre.

 

Symptomer

Symptomene kommer snikende og øker over tid. Det starter med skuldersmerter og smerter på utsiden av overarmen. Noen kan ha utstrålende smerter ned til underarmen. Etterhvert blir skulderen stivere og stivere. Til slutt er tilstanden svært hemmende. Man har sterke smerter selv i hvile og om natten så søvnkvaliteten blir dårlig. Hverdagslige oppgaver som å kle på seg, vaske håret og handle, blir vanskelig med en gradvis stivere skulder som er smertefull.

 

Forløpet ved en frossen skulder

Tilstanden er langvarig og forløpet deles inn i en smertefase, stivhetsfase og tilhelingsfase. Ved de kjente årsakene varierer forløpet etter hvilken årsak, men hver av fasene varer ca. 4 måneder og de fleste er bra igjen etter 1 år. Som nevnt har de fleste frossen skulder med ukjent årsak og de har et lengre forløp. Smertefasen varer opptil 9 måneder og stivhetsfasen opptil 18 måneder. I tilhelingsfasen opplever man lite smerter, men stor grad av stivhet. Ved ukjent årsak har man tilstanden i 2-3 år. Noen få har rapportert vedvarende symptomer helt opptil 10 år.

 

Behandling

Behandling består av smertelindring og betennelsesdempende midler. Det kan være aktuelt å sprøyte inn kortison i skulderen for betennelsesdempning og smertelindring. Operasjon blir sjeldent brukt. Det er viktig at du selv holder skulderen i bevegelse innenfor smertegrensen, les mer om det i neste avsnitt.

 

Hva kan du gjøre?

Det er en normal reaksjon å beskytte skulderen som gjør vondt ved å holde den i ro og heller bruke den andre armen mer. Uansett om det er snakk om betennelse i leddhinnen eller andre årsaker, ikke lås armen din i frykt av smerter. Bevegeligheten i skulderen blir raskere redusert om du låser den. Forsøk å bruk den i lette hverdagslige oppgaver. La armen henge fritt og pendle når du går. Hold bevegeligheten oppe ved å gjøre de enkle øvelsene nedenfor. Sist, men ikke minst, kontakt lege når du oppdager at skulderen din begynner å stivne så du kan få rask hjelp.

 

Enkle øvelser du kan gjøre ved frossen skulder

Dette er øvelser du både kan gjøre om du mistenker frossen skulder eller allerede har diagnosen. Ved å gjøre disse øvelsene kan du opprettholde bevegeligheten og unngå å få en helt stiv skulder. Du kan ha smerter under øvelsene, men de skal være akseptable for deg. Det gjelder også i etterkant av øvelsene. Justere antall repetisjoner og/eller bevegelsesutslag så du holder deg innenfor smertegrensen.

Last ned øvelsene som PDF her – du kan også se video av utførelsen

 

Kilder:
1. Frossen skulder – helsenorge.no
2. Kapsulitt, frossen skulder – NHI.no

DEL

Annonse

Kaisa er utdannet fysioterapeut fra Oslomet - storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) hvor hun har fått bred kunnskap og erfaring innen forskjellig type trening, både av "friske" og "syke". Hun gikk danselinjen på VGS og har mange års erfaring med styrketrening, både med egen kroppsvekt og frivekter. Hennes personlige erfaring og utdanning gjør henne til en svært kunnskapsrik person innen trening, kosthold og helse, med fagkunnskap innen fysioterapi.
Kommentarer