189
0

Det er vanskelig å fornekte at det meste som er fritert også smaker godt. Da er det greit å vite at fritert mat faktisk øker risikoen for død som følge av hjertesykdom.

Så mye som en tredjedel av alle amerikanere spiser fast food hver dag, og tidliger studier har vist at et høyt inntak av fritert mat er forbundet med en høyere risiko for diabetes type 2 og hjertesykdommer.

Det har likevel vært skepsis til hvor godt dette stemmer, og for å få klarhet i dette bestemte en gruppe amerikanske forskere seg for å undersøke hvordan fritert mat ville påvirke risikoen for død av hvilken som helst årsak, og særlig som følge av hjertesykdom og kreft.

Studien

Forskerne brukte spørreskjema for å vurdere kostholdet til 106 966 kvinner mellom 50 og 79 år. Alle kvinnene var en del av Women’s Health Initiative (WHI) mellom årene 1993-1998, og ble fulgt opp til februar 2017.

I løpet av denne perioden døde 31 588 deltakere, hvorav 9320 dødsfall var hjerte-relaterte, 8358 var kreft-relaterte, og 13 880 dødsfall skjedde av andre årsaker.

Forskerne så på kvinnenes totale inntak av ulike matvarer og det spesifikke inntaket av forskjellige friterte matvarer som blant annet fritert kylling, fritert fisk, fritert skalldyrmat, og andre friterte matvarer som drench fries, tortilla chips og taco-skjell.

Fritert mat usunt
Det spises svært mye fritert kylling i USA, og dette er en av matvarene som det anbefales å redusere inntaket av.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Resultatet

Etter å ha tatt høyde for potensielle faktorer som kunne påvirke utfallet, som blant annet livsstil, generelt kosthold, utdanningsnivå og lønn, kom forskerne frem til at de som regelmessig inntok fritert mat var oftere forbundet med økt risiko for død av noen som helst årsak, og spesielt som følge av hjertesykdom.

  • De som inntok en eller flere porsjoner hver dag, hadde 8% større risiko for død som følge av hjertesykdom sammenlignet med de som ikke spiste fritert mat.
  • De som inntok en eller porsjoner av fritert kylling hver dag hadde 13% større risiko for død som følge av hvilken som helst årsak, og 12% større risiko for død som følge hjertesykdom, sammenlignet med de som ikke spiste fritert mat.
  • På samme måte var en eller porsjoner fritert fisk eller skalldyr hver dag, forbundet med 7% større risiko for død som følge av hvilken som helst årsak, og 13% større risiko for død som følge av hjertesykdom, sammenlignet med de som ikke spiste fritert mat.
  • Forskerne fant ingen tegn til at fritert mat var forbundet med kreft.
  • Blant kvinnene som hadde høyest inntak av fritert mat var unge kvinner, ikke-hvite, med lavere utdanning og lav inntekt. De var også en større grad av kvinner som røkte, trente lite og hadde generelt er dårlig kosthold.
Fritert fisk og skalldyr usunt
Sammen med fritert kylling er fritert fisk og skalldyr den største kilden til fritert mat. Begge deler bør holdes til et minimum for å redusere faren for tidlig død.

Et stort “men”…

Det er verdt å bruke seg at dette var en observasjonsstudie som kun så på kvinner i USA, og resultatene bør derfor taes med en klype salt. Amerikanere generelt har ikke det sunneste kostholdet akkurat… Likevel, forskerne påpeker dem gjennomgående trenden med økt risiko for dødelighet ved et høyt inntak av fritert mat, så det er grunn til å begrenset inntaket av dette til moderate mengder.

Konklusjonen til forskerne er at “et redusert inntak av fritert mat kan ha stor innvirkning på den generelle folkehelsen”. Et redusert inntak av fritert mat vil sannsynligvis redusere risikoen for tidlig død av hvilken som helst årsak.

Kilde
Sciencedaily.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer