trening før leggetid
181
0

En ny rapport slår fast at trening rett før leggetid IKKE reduserer søvnkvaliteten, og at du trygt kan heve pulsen i timene rett før trening.

Lever du i troen om at trening rett før leggetid fører til dårligere søvnkvalitet? Da kan du heldigvis legge bort enda en bekymring. En ny forskningsrapport viser nemlig at trening før leggetid faktisk kan ha en positiv effekt på søvnkvaliteten, og kun svært hard trening kan virke negativt.

En gruppe forskere ved Exercise Physiology Lab i Zurich gikk gjennom og analyserte 23 studier, og kom frem til at deltakerne som hadde trent på kvelden i snitt tilbrakte 21.2% av søvnen i dyp søvn. En natt etter en kveld uten trening, var tiden i dyp søvn 19.9%. Selv om forskjellen er svært liten, så er den der, og det i favør de som trente på kveldstid. Dyp søvn er svært viktig, og helt avgjørende for god restitusjon.

 

Intensiv trening på kvelden- et unntak

Et unntak fra “regelen” er intensiv trening innen en time før leggetid. I følge analysen er dette den eneste formen for trening som kan ha en negativ effekt på søvnkvaliteten.

En tommelfingerregel er at intensiv trening regnes som når du puster så raskt at det blir vanskelig å prate. Moderat intensitet er fysisk aktivitet der intensiteten er høy nok til at du klarer å prate, men ikke synge eller formulere lange sammenhengende setninger.

trening før leggetid
Trening før leggetid har tidligere blir sett på som en faktor for redusert søvnkvalitet, men nå viser forskning at det faktisk gir BEDRE søvnkvalitet- så lenge du holder intensiteten moderat.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Høyintensiv trening som intervaller eller HIIT trening er med andre ord ingen god ide, mens en lengre sykkeltur eller løpetur i moderat tempo, kan bidra til at en god natts søvn.

Som resultatene fra studien viser, tok det deltakerne som fullførte en intensiv treningsøkt kort tid før leggetid, lengre til å sovne. Studien gav også svar på hvorfor dette var tilfellet; nemlig at deltakerne ikke fikk tid nok til å restituere skikkelig før leggetid. Hjertefrekvensen slo fremdeles mer enn 20 slag i minuttet raskere enn deres normale hvilepuls.

 

Mulige søvnproblemer er ingen unnskyldning

Helsedirektoratet anbefaler at vi er fysisk aktiv minimum 150 minutter med moderat intensitet per uke, eller 75 minutter med høy intensitet. Mange som lever en travel hverdag opplever tider der det kan være utfordrende å få presset inn tid til nok trening. Dersom du befinner deg i en slik situasjon, men faktisk har mulighet til å trene på kveden, så kan du nå med god samvittighet legge inn en kveldsøkt i kalenderen fremover.

Flere forskningsrapporter støtter også opp om at de som trener regelmessig, også opplever bedre søvnkvalitet.

 

Kilde
1.Sciencedaily. (2018) Physical activity in the evening does not cause sleep problems. Sciencedaily.com
2.Anbefalinger fysisk aktivitet. Helsedirektoratet.no

Kommentarer