røyking og trening
362
0

Alle vet at røyking er skadelig for helsen og kan føre til flere former for kreft og hjerte- og karsykdommer. Ny forskning viser at “og ikke trene er enda verre”!

Du er klar over at røyking er skadelig for helsen og at du bør holde deg unna både røyk og snus, men hver du tenkt over hvilke “skader” du påfører kroppen ved og ikke trene?

Null trening er det verste for helsen!

I følge en ny studie fra et forskerteam ved Cleveland Clinic, kan mangel på regelmessig trening være minst like skadelig for helsen som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, røyking og andre velkjente faktorer for økt helserisiko. I enkelte tilfeller kan det å avstå helt fra trening være enda mer dødelig enn noen av de nevnte faktorene. Dr. Wael Jaber, frontfiguren i studien, kunne oppsummere med at “Den største risikoen for dødelighet er rett under nesen vår; å være mindre fysisk aktiv!”.

Studien omfatter en mengde data, noe som gjør funnene enda mer overbevisende. Dr. Jaber og kollegene gjennomgikk dataene fra mer enn 122 000 deltakerne som gjennomførte tester på tredemølle på Cleveland klinikken helt tilbake fra 1991. Deretter delte forskerne deltakerne inn i fem grupper basert på kondisjonsnivået deres. Gruppene var som følger; lav, under gjennomsnitt, over gjennomsnitt, høyt og elite. Elite–gruppen besto av de topp 2,3% sprekeste deltakerne basert på alder og kjønn, og denne gruppen hadde et kondisjonsnivå på samme nivå som konkurrerende utholdenhetsutøvere.

røyking og trening
Få på deg skoene og kom deg ut! Det er det viktigste du kan gjøre for helsen.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Jo bedre form, desto mindre risiko

På tvers av alle gruppene viste økt kondisjonsnivå en betydelig økning i helsegevinst samtidig som det reduserte risikoen for død. Forskerne fant også at det ikke var noen øvre grense for hvor store helsefordeler deltakerne kunne oppnå ved å trene aktivt. De sprekeste personene i studien (elite-gruppen) viste den laveste risikoen for død. På tvers av gruppene hadde elite-gruppen 80% lavere risiko for død enn deltakerne i lav-aktivitets gruppen. Enda mer slående er det at “ingen trening viser seg å være minst like skadelig for den generelle helsen enn tradisjonelle risiko faktorer som diabetes, og ikke enkelte tilfeller hadde ingen trening enda større konsekvenser for dødeligheten enn disse faktorene”.

I studien konkluderer forskerne med at funnene illustrerer viktigheten av trening som en kraftig og virkningsfull, og ikke minst dynamisk, indikator på dødelighet. Med andre ord: “Ønsker du å leve sunnere og lengre, sørg for at du løper, svømmer, går tur, sykler eller en annen form for trening”!

 

Kilde
Charboneau, Michael. A New Study Finds That Not Exercising Might Be Just as Bad as Smoking.Mensjournal.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer