benskjørhet
537
0

Altfor mange eldre er plaget med benskjørhet. Bare i Norge får en av to kvinner og en av fire menn over 50 år et brudd som følge av benskjørhet. Kanskje kan denne studien bidra til å redusere tallene?

Personer som befinner seg i risikogruppen for benskjørhet får som regel tilskrevet resept på kalsiumtilskudd og vitamin D. Vitamin D hjelper kroppen å benytte seg av kalsiumet for å bygge opp beinstrukturen og å sørge for et frisk og sterkt skjelett. Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak på 10 mikrogram for voksne og barn, og 20 mikrogram for de over 75 år. Tilstrekkelig inntak av vitamin D og kalsium har vært forbundet med redusert risiko for redusert beintetthet (osteoporose), og brudd som følge av fall/slag blant eldre.

benskjørhet
Trening er som regel den beste medisinen mot benskjørhet!

For mye tilskudd kan være skadelig

En ny rapport fra US Presentive Services Task Force, et uavhengig panel med eksperter som jobber for å forebygge sykdommer og dårlige medisiner, har foreslått at for mye vitamin D og kalsium faktisk kan være skadelig. Til tross for at tilskuddene kan bidra til å styrke skjelettet for enkelte, kan det for andre virke nedbrytende på beinstrukturen, føre til nyrestein, og enkelte former for kreft. Normalt sunne og friske personer bør ikke ta tilskudd med mindre det er konkrete årsaker til det. Det er fremdeles for lite forskningsmateriale for å si med sikkerhet hvordan tilskudd av vitamin D og kalsium vil påvirke den brede befolkning, men det ser ut til at det hovedsakelig er kvinner i overgangsalderen, eldre over 65 år og personer som allerede har fått påvist lav beintetthet, som har behov for tilskudd. For store doser kan faktisk være skadelig.

 

Trening er den beste medisinen

Mens kosttilskudd har fått en ripe i lakken, har trening som medisin mot benskjørhet fått desto større anerkjennelse. Flere leger anbefaler styrketrening og balanseøvelser som det viktigste man kan gjøre for å forebygge fallskader og brudd. Trening har også en rekke andre helsefordeler som er langt større enn fordelene man eventuelt ville hentet fra noe som helst kosttilskudd. Selv kondisjonstrening har god effekt på å styrke skjelettet, og bidrar til å trigge beinvevsproduksjonen i kroppen. Trener du utendørs så har du lagt godt til rette for et sterkt skjelett i alderdommen. Når solstråler treffer huden vår, dannes vitamin D som igjen bidrar til å øke kalsiumopptaket i kroppen. Sollyset er faktisk vår største kilde til vitamin D! Ellers er vitamin D rikelig tilstede i matvarer som fet fisk som laks, makrell, kveite, sild, rødspette og ørret. I Norge er det i tilegg tilsatt ekstra vitamin D i ekstra lettmelk, enkelte typer margarin og smør.

 

Kilder
1.D-vitaminmangel.D-vitaminmangel.no
2.NBC News (2018). Older adults may not need vitamin D to prevent falls, fractures. NBCnews.com
3.U.S.Presentive Services Task Force. (2018). Falls Prevention in Community-Dwelling Older Adults: Interventions. USPSTF

 

 

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer