907
0

Rusmidler og idrett hører ikke sammen, men i noen land er faktisk det narkotiske stoffet marihuana tillatt. Undersøkelser viser at moderate mengder av marihuana kan gi positive utslag på treningsøkten.

Du har kanskje hørt om løpernes ”runners high”? Dette er en situasjon som kan oppstå etter en periode med hard og intensiv trening. Det er en spesiell følelse av oppstemthet og lykke som flere idrettsutøvere og aktive mosjonister opplever der man får en følelse av å være ”høy” og i en slags lykkerus. I slike situasjoner klarer man gjerne å yte litt ekstra, og det skyldes ikke annet enn kroppens eget hormon, endorfin. Endorfin kalles gjerne ”lykkehoromonet” og skilles ut når vi ler, under seksuell aktivitet, ved smerter og ikke minst når vi er i fysisk aktivitet. Virkningene til hormonet er mye de samme som morfin, et opiat som gjerne blir brukt som sterke smertestillende medisiner.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Effekten av marihuana

I Norge er kjøp og salg og ikke minst bruk av marihuana forbudt, men det finnes flere land hvor dette er lovlig. Marihuana er et uforedlet produkt av cannabis og består vanligvis av tørket plantemateriale. Effekten av stoffet er langt mindre enn for hasj, og det blir i enkelte tilfeller brukt i medisinsk sammenheng. Vi nevnte morfin tidligere i teksten. Morfin er utvunnet av Opium-planten og er i dag et svært viktig smertestillende legemiddel.

Det eksisterer ikke mye forskning rundt bruken av marihuana i treningssammenheng, men en av de få studiene er gjort ble nylig publisert i Journal of Sience and Medicine in Sport. Resultatene fra denne studien viser at middelet hovedsakelig er ødeleggende for topp prestasjoner i idretten. Ettersom dette var en kvalitativ studie er det ingen konkrete tall som viser i hvor stor grad det påvirker treningen, men det er tydelig at du bør avstå fra marihuana før konkurranser i både kondisjonsidrett og styrketrening.

 

Ikke bare negativt

Selv om marihuana virker negativt inn på evnen til å prestere på topp, så tror man at ”å røyke marihuana kan bidra til å heve gleden ved selve treningen, særlig i idretter med repetitive bevegelser”. Tishler, en av forskerne bak studien, sier at stoffet kan gjøre løping på tredemølle lettere og mer gledelig, noe som igjen kan gjøre at du løper lengre, og ikke minst mer i framtiden.

Løping på tredemølle kan være lettere etter inntak av små doser marihuana.

Risiko

For all del ikke tro at du kan da deg en joint å hoppe på tredemøllen i ettermiddag. Marihuana fører ofte til økt hjerterytme og blodtrykk, så for personer som allerede har et høyt blodtrykk, eller som vet at de gjerne får veldig høy puls av løping, kan trening etter å ha røykt marihuana være svært farlig. For personer i denne gruppen vil det være smartere å trene enn lett treningsøkt med rolig kondisjonstrening.

Marihuana vil også påvirke beslutningsevnen, og bør unngås i situasjoner der du må ta raske avgjørelser. Å røyke marihuana for så å dra ut på sykkeltur på en trafikkert vei, eller forsøke å klatre en fjellvegg, er med andre ord en dårlig ide. HIIT-trening, høyintensitets intervalltrening, er også en treningsform som er vanskelig å gjennomføre når man er påvirket av marihuana.

 

Konklusjon

For det første anbefales det overhodet ikke bruk av narkotiske stoffer. I Norge er det ikke engang lovlig. I land der marihuana er tillatt, og dersom man ønsker å gi det et forsøk, så anbefales det å gjøre i forbindelse med rolige treningsøkter. Det frarådes personer som allerede er svært aktive og er heller tiltenkt personer som sliter med motivasjonen og trener kun av og til. Den sikreste måten å få i seg stoffet på er å inhalere dampen fra kokte blader, og ikke direkte røyke det.

 

Kilder
Schultz, Rachael. Optimal Strain: Can Smoking Weed Improve Your Workout?. Mensjournal.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer