958
0

Mange av oss som trener bruker litt tid på å lese om fordelene med forskjellige treningsprogrammer , forskjellige dietter, og generelt holde oss oppdatert på vitenskap og forskning på treningsfeltet.

Varianter der programmet kan variere fra 1-2 økter hver dag, annenhver dag, hele kroppen eller splitt program. I ulike faser av vårt liv varierer det litt når det egentlig passer oss best å trene.

Som skoleelev trente jeg på morgenen, eller ganske tidlig på dagen, mens nå som arbeidende familiefar trener jeg på kvelden etter dagens gjøremål er unnagjort.

Det er gjort litt forskning på området, og det skal vise seg at det utgjør en liten forskjell når vi trener i løpet av døgnet.

 

Forskningen:

I Finland ble det gjort en studie som skulle se på effekten av trening på morgenen og kvelden for å avgjøre om det er forskjell i effekten på lengre sikt.

De brukte 42 friske menn som ikke trente til vanlig, og laget et treningsprogram til dem som bestod av en kombinasjon av styrkeøvelser og utholdenhetstrening.

De delte opp deltakerne i 5 grupper, der de skulle se på tidspunktet for trening, samt effekten av styrketrening først og kondisjonstrening etterpå, eller omvendt.

De 5 gruppene ble delt som følger;

  • En gruppe som trente mellom 07.30 og 10.00 på morgenen, og startet økten med cardio.
  • En gruppe som trente mellom 07.30 og 10.00 på morgenen og startet økten med styrketrening.
  • En gruppe som trente mellom 17.30 og 20.00 på kvelden, og startet med cardio
  • En gruppe som trente mellom 17.30 og 20.00 på kvelden og startet med vekttrening.
  • En gruppe som ikke trente aktivt.

Styrketreningen bestod av en del forskjellige øvelser, og skulle bli progressivt tyngre der deltakerne skulle øke treningsvektene og treningfrekvensen underveis.

Videre hadde de også med 30-50 minutter cardio, enten i form av en øvelse som for eksempel sykling i jevnt tempo, eller intervalltrening med høyere intensitet.

Deltakerne ble repetitivt testet underveis for maksimal styrke (1RM) i beinpress, og tid til utmattelse på en ergometersykkeltest. Samtidig ble muskeltverrsnittet i en av lårmusklene deres målt, samt deres nivåer av Testosteron og kortisol ble målt jevnlig.

Resultater

Nivåene av testosteron og kortisol forandret seg ikke uavhengig av tid eller rekkefølge på treningen. På spørsmålet om kveld eller morgentrening var avgjørende for muskelveksten, så fant de ingen signifikant betydning de første 12 ukene av studien. Dette bildet forandret seg derfra og ut. Kveldtreningen gav større økninger i muskelstørrelse og styrke en treningen som ble gjort på morgenen.

Videre fant de at de gjorde større framgang i utholdenhet de gangene de gjorde utholdenhetstreningen før styrketreningen.

Rekkefølgen gjorde ikke større utslag på styrken, da gruppene som gjorde cardio først, og styrketrening først kom ganske likt ut med tanke på resultat.

 

Hva betyr dette egentlig?

Det finnes indikasjoner på at nybegynnere vil få raske resultater av trening uansett når de trener. Det kan endog virke som om at for mer viderekommende, så er kveldstrening å foretrekke.

Basert på funnene i denne studien så har ikke rekkefølgen på cardio/styrketrening så mye å si dersom du ikke fokuserer på cardio delen direkte.

Om din fokus er på kroppsbygging, så ser det ut som det er liten forskjell på om du starter eller avslutter en trening med cardio. Om du er ute etter resultater i selve cardioøvelsene, så vil det lønne seg å starte treningen med nettopp det.

Hvorfor disse resultatene ble som de ble forskes det videre på, da de som gjorde den innledende studien ikke har klart å finne en god grunn til at resultatet ble som det ble.

 

Kilde

  1. Maria Kuusmaa, Moritz Schumann, Milan Sedliak, William J. Kraemer, Robert U. Newton, Jari-Pekka Malinen, Kai Nyman, Arja Hakkinen, Keijo Hakkinen. “Effects of morning versus evening combined strength and endurance training on physical performance, muscle hypertrophy, and serum hormone concentrations,” Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2016, Vol. 41, No. 12: pp. 1285-1294.
DEL

Annonse

Bachelor i Idrett, Tidligere strongmanutøver og med noe bakgrunn fra diverse kampsport. Har trent siden jeg var 12 år gammel, og deltok i første "Norges sterkeste mann" 18 år gammel, og fortsatte med det noen år.Jeg mener at trening er en livsstil, at gode resultater kommer som en effekt av kontinuitet og viljestyrke over mange år. Jeg har gjort mye dumt og feil i min treningskarriere, men gjennom kontinuitet og evnen til å ta lærdom av mine feil har jeg alltid kommet ut sterkere.
Kommentarer