blodtrykk
223
0

Høy blodtrykk er en belastende faktor for hjertet og kan på lang sikt være farlig. Dette enkle trikset kan bidra til å redusere blodtrykket.

Høyt blodtrykk (kalles også hypertensjon) oppstår når trykket i pulsårene er høyere enn det som er definert som normalt. Høyt blodtrykk har i etterhvert utviklet seg til å bli en svært vanlig tilstand, og bare i Norge behandles flere hundretusener med blodtrykkssenkende medisiner hvert år.

Personer med høyt blodtrykk vil som regel ikke merke noen symptomer, noe som forsovet er skummelt ettersom denne tilstanden over tid innebærer risiko for å utvikle hjerneslag, hjerteinfarkt og kronisk nyresykdom.

 

Enkelt triks som behandling

De færreste opplever store bivirkninger av blodtrykkssenkende medisiner, men det er uansett uheldig å måtte ta medisiner for å behandle en tilstand som kan forbedres på alternative måter. I vår digitale verden har det det nærmest blitt et fleipende uttrykk, at “det finnes en app for det”, dersom man lurer på noe eller trenger måfå ordnet noe, og i dette tilfellet så stemmer det faktisk.

Forskere ved Medical University of South Carolina forsøkte seg med en alternativ tilnærming for å redusere blodtrykket- nemlig ved å bruke pusteteknikk. De benyttet en meditasjons-app som gjorde deltakerne i forsøket- bestående av en gruppe mennesker i risikosonen for høyt blodtrykk- mer bevisste på pusteteknikken. Deltakerne benyttet appen 15 minutter daglig.

blodtrykk
Høyt blodtrykk er dessverre svært vanlig og behandles som regel med blodtrykkssenkende medisiner. Nå ser det ut til at en enkel øvelse som pusteteknikk kan redusere blodtrykket.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Positive resultater

Etter 6 måneder med sakte og dyp pusting i 15 minutter hver dag, viste deltakerne en reduksjon i hjertefrekvens og det systoliske blodtrykket- begge markører for høyt blodtrykk. Å unngå medisiner burde appellere til de fleste, og som med alt annen trening krever resultater at du er trofast med programmet.

Om du ønsker å gjøre et forsøk selv kan du komme i gang umiddelbart ved å laste ned appen Tension Tamer. Appen finner du både i App Store og Google Play. Bruk 15 minutter hver dag, og gjerne gjør det som en rutine til fast tid dersom det er mulig. En motiverende faktor er å se om hvilepulsen også kan reduseres ved å benytte dette trikset. Veldig mange benytter i dag pulsklokker og smartklokker som måler pulsen 24/7. Etter en eller to uker med 15 minutter daglig pusteøvelser, kan du undersøke om hvilepulsen din har blitt lavere.

 

Kilde
1.Savacool, Julia. How to Lower Your Blood Pressure Without a Prescription. Mensjournal.com
2.NHI. (2018). Høyt blodtrykkNHI.no

 

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer