trening gir bedre helse
180
0

At god kondisjon er bidragsgivende til bedre helse, er ingen overraskelse. Men, nå er det bevist at jo bedre kondisjon du har, desto lengre lever du!

En forskergruppe undersøkte 122 007 pasienter som hadde gjennomført faste treningsøkter på tredemølle ved Cleveland Clinic mellom 1.januar 1998 og 31.desember 2014. Hensikten med undersøkelsen var å måle risikoen for dødelighet knyttet til fordelene av å trene regelmessig. Resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet Journal og the American Medical Association Network Open.

 

Jo bedre trent, desto større fordeler!

Resultatene tyder på at økt kondisjonsnivå er direkte forbundet med redusert risiko for å dø, med ingen begrensning på HVOR mye trening som er FOR mye. Jo bedre trent du er, desto større fordeler har du- spesielt i gruppen 70 år+ og blant de som hadde høyt blodtrykk.

Aerob kondisjon (utholdenhet) er noe de aller fleste av oss kan kontrollere, og studien tyder på at det ikke er noen øvre grense for hva som er for god kondisjon. Risikoen forbundet med dårlig aerob kapasitet likestilles, eller til og med overgår, tradisjonelle kliniske risikofaktorer som kardiovaskulære sykdommer, diabetes og røyking.

Studien bekrefter hvor viktig det er å trene regelmessig, selv hardt, uavhengig av alder eller om du lider av en hjerte- og karsykdom. Flere studier har pekt på sammenhengen mellom ekstrem trening og enkelte kardiovaskulære sykdommer, som for eksempel artreiflimmer og koronaarteriesykdom. Likevel, denne studien fra Cleveland Clinic “ekstrem kondisjon gav større sannsynlighet for å leve lengre enn både moderate- og dårlig trente”.

 

Men…

Til tross for at studien peker på at bedre kondisjon gir større sannsynlighet for å leve lengre, så er treningen likevel en balansegang. Vi har tidligere skrevet om overtrening, og dette er en tilstand som overhodet ikke skal neglisjeres. For mye hard trening over tid, kombinert med dårlig restitusjon, kan være både helseskadelig og ødeleggende for helsen. Som med alt annet er det en gylden balansegang. Mer om overtrening kan du lese her:

 

Kilde
Better cardiorespiratory fitness leads to longer life. Sciencedaily.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer