Mat som inneholder negative kalorier og gjør at du går ned i vekt. Fleip eller fakta? Hvis dette stemmer, så er det i så fall en drømmesituasjon.
De aller fleste som ønsker å gå ned i vekt er klar over at energiregnskapet må være negativt dersom vektpila skal gå ned. Kalorier er målet på hvor mye energi som ligger lagret i maten eller i ulike vev i kroppen. De vanlige rådene for vektreduksjon er 1; å innta færre kalorier, og 2; å forbrenne flere kalorier ved å øke aktivitetsnivået, eller 3, som er en kombinasjon av disse.
Enkelte matvarer har blitt populære i flere slankedietter ettersom de visstnok skal inneholde «negative kalorier», altså at du kan redusere vekten ved å spise de. Her får du svaret på negative kalorier faktisk eksisterer, og om de kan hjelpe deg ned i vekt.
All mat inneholder kalorier (næring) i en eller annen form, og de tre hovedformene for energi finner vi i form av karbohydrater, fett og proteiner. Kroppen bruker noe energi for å fordøye disse kaloriene, og mengden energi som går med vil variere ut fra matvarene du inntar.
Begrepet negative kalorier refererer gjerne til mat som visstnok krever mer energi å fordøye enn energien de inneholder. Hvis disse matvarene finnes, vil du i teorien miste vekt etterhvert som du spiser de.
Typiske matvarer som trekkes frem som produkter med negative kalorier er ulike frukter og grønnsaker med høyt vanninnhold. Her er noen konkrete eksempler:
Andre lignende frukter og grønnsaker som sitron, kål, squash og ulike bær, regnes også som matvarer med negative kalorier. Ettersom alle disse matvarene inneholder energi, er spørsmålet om kroppen bruker mer energi på å forbrenne de enn de den får tilført gjennom de samme matvarene.
Alle matvarene som er nevnt ovenfor er næringsrike og kalorifattige, men ingen av de inneholder negative kalorier. Det skal riktignok gode gjøres å spise seg overvektig på kål og isbergsalat, men så lenge maten inneholder kalorier, så er det umulig å si at de gjør deg slank av å spise de.
Når vi tygger bruker vi kjevemusklene og kroppen må sette igang er rekke indre muskler og organer som bidrar i fordøyelsesprosessen. Energimengden som brukes er likevel forsvinnende liten, og den lille forskningen som finnes på området, har anslått at kaloriforbruket gjennom de få minuttene med tygging koster deg rundt 11 kcal i timen. Mengden kalorier som forbrennes kontra mengden kalorier vi får i oss er derfor ubetydelig liten.
Kroppen bruker også noe kalorier på å fordøye og prosessere maten vi spiser. Etter et stort og tungt måltid har du sikkert hørt mye rare lyder fra mageregionen, og det er tegn på at fordøyelsesorgangene jobber på høygir. Likevel, mengden energi som går med til fordøyelsen er svært lav. Det interessante er at kroppen bruker mest energi på å fordøye proteiner, ca. 20-30% av energien de inneholder. Fett er det lettest fordøyelige og kroppen bruker ikke mer enn 0-5% av energiinnholdet i maten, mot rundt 5-10% for karbohydrater.
De fleste matvarer som omtales som negative kalorier har et høyt innhold av vann og karbohydrater, og inneholder nesten ikke fett og proteiner. Det er lite sannsynlig at energiforbruket under fordøyelsen skal overstige næringsinnholdet i maten. Hvis vi setter hele bildet i et evolusjonært perspektiv, så er det egentlig utenkelig.
På samme måte som negative kalorier fremstilles «zero calorie» produkter som for eksempel iskaldt vann, som produkter som skal øke forbrenningen. Enkelte studier har gjort funn som tyder på en liten økning i forbrenningen i en kort periode rett etter at man inntar iskald vann. Likevel, mengden er så liten, mellom 3-24 kcal i løpet av en time, at den er ubetydelig. Dette gjelder også det å tygge tyggegummi. Enkelte hevder at du kan «tygge deg slank», men faktumet er at kroppen bruker svært lite energi på å holde kjeften gående i timesvis.
Selv om det ikke finnes negative kalorier, finnes det en rekke matvarer som er næringsrike og kalorifattige. På grunn av det lave kaloriinnholdet og høye vanninnholdet, kan du gjerne spise en større andel av disse uten å få i deg store mengder kalorier. I tillegg til matvarene vi listet opp tidligere, er alle disse fruktene og grønnsakene næringsrik og kalorifattig.
Når det gjelder proteinrike matvarer- her er en oversikt over næringsrike og kalorifattige matvarer:
Sunne fettsyrer finnes i mange av de proteinrike matvarene i oversikten over, så vell som i sunne oljer og en rekke andre matvarer.
Ettersom fett inneholder flere kalorier per gram enn både proteiner og karbohydrater, er kildene til sunt fett gjerne svært kaloritette. Uansett, fett er viktig for oss og helt nødvendig for mange av kroppens funksjoner.
Et kosthold rikt på variert og næringsrik plantebaserte produkter er ofte godt egnet for de som ønsker seg ned i vekt og som ønsker å opprettholde en god helse. Det er mange fordeler med å spise råkost og uprosessert mat. Råkost inneholder er rekke vitaminer, mineraler og andre viktige næringsstoffer som vi ikke finner i prosessert mat. Disse stoffene kan bidra til en lengre og sunnere liv, og ikke minst bruker kroppen mer energi på å fordøye råvarer enn ferdig prosessert mat.
En studie fant at 20% av kaloriene i råvarer ble brukt til å fordøye og prosessere maten, sammenlignet med kun 10% for måltider bestående av prosessert mat.
Det er også viktig å huske at dersom du utelukkende fokuserer måltidene dine rundt mat fra «negative kalorier» listen, så vil du gå glipp av mange viktige næringsstoffer som blant annet fett og proteiner.
Såkalte negative kalorier krever mer energi å spise, fordøye og prosessere enn de tilfører kroppen. Disse matvarene er typisk kalorifattige grønnsaker og frukter med et høyt vanninnhold. Likevel, det er svært lite sannsynlig at disse matvarene faktisk er virkelig negative kalorier, men de kan være en viktig del av en sunn og næringsrik diett.
Istedenfor å fokusere på spesifikke matvarer som visstnok skal lure kroppen din til å forbrenne flere kalorier enn du inntar, forsøk heller å nyte et variert utvalg av næringsrike matvarer.
Kilde
Tinsley, Grant. (2018). Do negative-calorie foods exist? Fact vs fiction?. Healthline.com
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene