sunt kosthold
153
0

Enten du ønsker å gå ned i vekt, ønsker å være holde vekten eller å øke muskelmasse. Disse 5 rådene er nyttige for deg som ønsker å spise sunnere.

Uavhengig av hvilken idrett eller aktivitet du bedriver, skal du forbedre prestasjonene dine, krever det minst like stort fokus på kostholdet som på treningsarbeidet. Du trenger tilstrekkelig med kalorier for å prestere på topp, men ikke for mye til at du legger på deg uønsket fett. Hvilke kalorier du får i deg har også en stor betydning for hvordan kroppssammensetningen din blir værende, og hvordan du klarer å yte under trening og i hverdagen.

Kroppen trenger en god balanse mellom de riktige makronæringsstoffene (karbohydrater, proteiner og fett), og de viktige mikronæringstoffene (vitaminer, mineraler, antioksidanter). Men enten du er utøver på høyt nivå, eller om du bryr deg null om trening- å spise riktig kan være utfordrende. Her gir vi deg fem gode råd for hvordan du kan gjøre bedre valg i matveien

 

1.Kunnskap 

Ernæring er et stort og komplisert tema. Faktorer som kalorier, makro- og mikronæringsstoffer, ulike ingredienser og måltidsplanlegging, er med på å påvirke hvordan kroppen fungerer. Å lære alt på en gang vil være alt for overveldende for de fleste av oss, og det å studere en næringsinnholdet i en matvare kan være demotiverende og vanskelig. Men, dersom du har helt grunnleggende kunnskap om ernæring, vil du enkelt kunne foreta sunnere matvalg helt uten å bruke ekstra energi.

Alle matvarer skal opplyse om energiinnhold, protein, karbohydrater og fett. Innholdslistene er også listet opp i en rekkefølge som gjør at produktene som det er mest av kommer først, og deretter i synkende rekkefølge. Når sukker står øverst, vet du med andre ord at dette er et dårlig valg. Dessverre er ikke matvareprodusentene pliktige til å oppgi hva slags type fett maten inneholder, men ettersom transfett og mettet fett ikke er ønskelig i store mengder, opplyses det gjerne på pakken at matvaren er “fri for” osv.. Jo mer hemmelighold, desto større sannsynlighet for at maten inneholder uønskede stoffer. Du bør også unngå matvarer med mye salt.

Maten vi kjøper må inneholde en betydelig mengde vitaminer og mineralet før produsenten får lov til å føre det opp i næringsinnholdsdeklarasjonen. Med dette menes mer enn 15% av referanseverdien til det aktuelle næringsstoffet.

sunt kosthold
Alle matvarer er merker med en inæringsinnholdsdeklarasjon.

2.Tid

Å spise sunt kan for mange virke tidskrevende sammenlignet med et kosthold der fast-food og raske karbohydrater i form av snacks og bakverk er normalen. Likevel, det trenger ikke å ta lengre tid enn du ville ha brukt på hvilket som helst annet måltid. Blant disse oppskriftene finner du middager som er både sunne, enkle og raske å lage. Og her finner du frokoster som går raskere å lage enn du rekker å koke kaffe på kjøkkenet, samtidig som de er sunne og gode.

Det er også viktig å huske selv om matvarer er prosessert og innpakket i emballasje, så er de ikke nødvendigvis usunne. Frosne grønnsaker er fisk er gode eksempler på dette. Sørg for at du til enhver tid har frosne grønnsaker i fryseren, og forsøk ha oppbevar friske grønnsaker og frukt i huset.

Dersom du ser det på matlaging som en stor utfordring, kan enkelte matvaretjenester være et godt alternativ. Din Helsemat har spesialisert seg på å levere matpakker som dekker flere ulike dietter, og som består av sunne og næringsrike råvarer. Mer om Din Helsemat kan du lese her.

sunt kosthold
Sørg for å oppbevare frosne eller ferske grønnsaker og frukt hjemme.

3.Fristelser

Enten det er fredags-vafler på jobben, et overraskende kaffebesøk, eller du går forbi smultringsmaskinen på vei hjem fra jobb, så er fristelser vanskelig å motstå. Søtsaker og søte bakverk inneholder ofte store mengder kalorier uten at det gir kroppen andre viktige næringsstoffer. For og lykkes med en vektreduksjon, skal du ikke gi avkall på disse søtsakene resten av liver, men det er viktig å huske at du er nødt til å begrense inntaket til et minimum. Neste gang du får lyst til å hive innpå en smultring, kanelbolle, donuts, etc., forsøk å gå en runde i trappen eller rundt bygningen før du hiver innpå. Kanskje er dette nok til å få bort søtsuget. Et annet godt alternativ er å pusse tennene.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

sunt kosthold
Å spise sunt er ikke nødvendigvis dyrere enn et usunt kosthold bestående av enkel fastfood.

4.Kostnad

En pose frukt koster mer enn en pose potetgull eller en 8-pakning med hveteboller. Mange tror det er betydelig dyrere å spise sunt enn det er å spise usunt, men dette er ikke nødvendigvis riktig. Harvard School of Public Health presenterte nylig en undersøkelse som viser at “de som spiser sunt, bruker i gjennomsnitt 12kr mer om dagen på mat” sammenlignet med de mest usunne diettene”.

 

5.Konsistent over tid

Den viktigste faktoren for et sunt kosthold er at du er konsistent over tid. Alle klarer å spise sunt i noen få dager, men dette betyr ingenting for helsen dersom du faller tilbake til gamle synder etter 4-5 dager med sunn mat. For å øke sannsynligheten for at du skal kunne holde deg til et sunt kosthold over tid, bør du ikke velge å følge en diett som er så streng at den ikke tillater all favorittmaten din. Risikoen for å “sprekke” er dermed stor. En bedre fremgangsmåte vil være å se på tiltak som gjør at du kan forbedre kostholdet du har i dag, enten det er ved å bytte ut noen ingredienser, eller det er å tilberede maten på en annen måte. På denne måten har mange utøvere klart å gå fra en en tilværelse full av junkfood til et sunt og velbalansert kosthold.

Å gjennomføre en endring gradvis fremfor å ta alle stegene i ett jafs, kan se ut som et langsom og ineffektiv metode, men dersom det øker sannsynligheten for og lykkes, kan det faktisk være mer effektivt!

Dersom du ønsker å spise sunnere anbefaler vi deg å følge rådene over, og for inspirasjon til flere sunne og gode retter kan du ta en kikk i vårt arkiv med oppskrifter her.

 

Kilde
1.Johansson, Anna. (2018). How You Can Overcome the 5 Factors Preventing You From Eating Right. Stack.com
2. Hvordan forstå innholdsfortegnelsen på mat? Sanabona.no

 

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer