Mange av oss som trener har hørt snakk om farene med for høyt proteininntak. Det viktigste og mest alvorlige argumentet som går igjen er at det kan være skadelig for nyrene våre, og på så måte være direkte livsfarlig.

Til tross for at dette er et etablert faktum i mange treningsmiljøer, så er det svært vanskelig å finne reelle saker der det er dokumentert at forhøyet proteininntak hos friske mennesker har ført til skader på nyrene deres.

Det er endog bevist over enhver tvil at å spise store mengder protein vil tvinge nyrene til å arbeide hardere, men kan dette direkte sies å bety at nyrene tar skade av dette?

Forskning:

Verdens Helseorganisasjon og det amerikanske instituttet for medisin har satt et anbefalt dags inntak av protein for normale mennesker, og i rapporten deres finnes det ikke beviser for at et høyere proteininntak en normalt fører til sykdom. Det er med andre ord to betydelige autoriteter på området som på lang vei avkrefter denne myten. (Philips)

Det siteres endog videre i andre studier at, «forlenget proteininntak i store mengder kan representere potensiell fare for mineralmangel og nyreskade, men i normalt friske mennesker er det få indikasjoner på at proteiner er farlige, men at det kan representere en fare for mennesker med nyreproblemer fra før av. (Tipton)

En forsningsrapport i 2015 konkluderte med at økt proteininntak fikk nyrene til å jobbe hardere, men ingen skadelige effekter av inntaket ble registert.

Kjemisk forsker som arbeider i moderne biologiske laboratorium

Kroppsbyggere kontra «mannen i gata»

Det hersker liten tvil om vi som driver med kroppsbygging eller kraftsport ikke representerer mannen i gata på enkelte områder. Vi spiser mer, gjør ting annerledes, ja, generelt kan en sette spørsmålstegn omkring studier og forskning som dreier seg om «mannen i gata», men det finnes forskning fra våre rekker også..

En av de var fra Poortmans JR og Dellalieux O i år 2000. Denne studien jobbet under tesen at «Overdrevet proteininntak er farlig for nyrene», og gikk inn på kroppsbyggere og andre veltrente atleter med høyt og middels proteininntak.

De fant at de som hadde et meget høyt proteininntak hadde høyere konsentrasjoner av urinsyre og kalsium i blodet, og noen forhøyede avfallstoffer som kreatinin og karbamid, men de konkluderte allikevel med at proteininntak under 2.8g/KG kroppsvekt ikke reduserte nyrefunksjonen hos veltrente atleter.

 

Forhøyet proteininntak og fettøkning

En studie gjort av Dr. Jose Antonio og kolleger i 2016 så på en mer ekstrem utgave, der en testgruppe skulle gjøre tung benkpress og ha et meget forhøyet proteininntak. Bunnlinjen i studien var et nivå på benkpress med 126.4 kg.

I en testperiode på 8 uker inntok de som trente over 3 gram protein per KG kroppsvekt, og kombinerte dette med et tungt treningsprogram, mens den andre testgruppen hadde sitt normale proteininntak og samme treningsprogram.

Resultatet overasket kanskje mange, da gruppen med det svært forhøyede proteininntaket ikke gjorde store endringer i kroppsammensetning, altså de la ikke på seg nevneverdig med fett som følge av de ekstra kaloriene. Det ble heller ikke funnet forskjeller i gruppene under blodprøver som så på fettstoffer, glukose, lever eller nyrefunksjon.

En underanalyse ble gjort på de to som spiste mest proteiner i studien. De fant ingen nyreproblemer til tross for at de to atletene inntok 483-724% mer en anbefalt inntak av protein.

Dr Jose Antonio slapp enda en studie i 2016 som gjorde et tilsvarende forsøk over et helt år for å fjerne muligheten at funnene i den innledende studien var gjort over for kort tid. Resultatet ble det samme.

Konklusjon:

Det foreligger svært lite dokumentasjon på at forhøyet proteininntak er skadelig for nyrene. Hvorfor dette er et så etablert faktum i treningsmiljøer er uvisst. Det kan selvsagt hende at resultatene i studiene som er gjort ville stilt seg annerledes dersom noen i testgruppene hadde nyresykdom eller andre helseproblemer, men i de brede lag av befolkningen synes det ikke å være noen fare relatert til forhøyet proteininntak innenfor rimelighetens grenser.

Jeg sier ikke at du burde spise 1kg protein om dagen uansett, da det meste kan være skadelig i alt for store mengder, men jeg tror samtidig du har ganske mange andre ting å bekymre deg om helsemessig enn proteininntaket ditt.

Uansett kan jeg anbefale alle som trener å dra til legen sin en gang iblant for å ta en helsekontroll. I vår livsstil der helse, kroppen og musklene står i fokus, så er det bare god og fornuftig skikk å ta kontroller av og til på vår innvendige helse.

 

Kilder:

Antonio J, Ellerbroek A, Silver T, Vargas L, Tamayo A, Buehn R, Peacock CA. A High Protein Diet Has No Harmful Effects: A One-Year Crossover Study in Resistance-Trained Males. J Nutr Metab. 2016;2016:9104792. Epub 2016 Oct 11.

  1. Antonio J, Ellerbroek A, Silver T, Vargas L, Peacock C. The effects of a high protein diet on indices of health and body composition–a crossover trial in resistance-trained men. J Int Soc Sports Nutr. 2016 Jan 16;13:3. doi: 10.1186/s12970-016-0114-2. eCollection 2016.
  2. Brändle E, Sieberth HG, Hautmann RE. Effect of chronic dietary protein intake on the renal function in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 1996 Nov;50(11):734-40.
  3. Bie P, Astrup A. Dietary protein and kidney function: when higher glomerular filtration rate is desirable. Am J Clin Nutr. 2015 Jul;102(1):3-4. doi: 10.3945/ajcn.115.112672. Epub 2015 Jun 10.
  4. Lowery LM, Devia L. Dietary protein safety and resistance exercise: what do we really know? J Int Soc Sports Nutr. 2009 Jan 12;6:3. doi: 10.1186/1550-2783-6-3.
  5. Phillips.SM, A Brief Review of Higher Dietary Protein Diets in Weight Loss: A Focus on Athletes Sports Med. 2014; 44(Suppl 2): 149–153. Published online 2014 Oct 30. doi:10.1007/s40279-014-0254-y»
  6. Poortmans JR, Dellalieux O Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes? Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2000 Mar;10(1):28-38
  7. Tipton KD. Efficacy and consequences of very-high-protein diets for athletes and exercisers. Proc Nutr Soc. 2011 Mar 7:1-10. [Epub ahead of print»]

Lars Helge Kristensen

Bachelor i Idrett, Tidligere strongmanutøver og med noe bakgrunn fra diverse kampsport.Har trent siden jeg var 12 år gammel, og deltok i første "Norges sterkeste mann" 18 år gammel, og fortsatte med det noen år. Jeg mener at trening er en livsstil, at gode resultater kommer som en effekt av kontinuitet og viljestyrke over mange år. Jeg har gjort mye dumt og feil i min treningskarriere, men gjennom kontinuitet og evnen til å ta lærdom av mine feil har jeg alltid kommet ut sterkere.
Slanking & forbrenning

Slanking og forbrenning – En helhetlig tilnærming til god helse og sunn livsstil!

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt er en viktig del…
Dato: Mar 28, 2024
Nybegynnere

Kondisjonstrening for nybegynnere – Veiledning og råd for en effektiv start!

Det er viktig å starte på riktig måte for å oppnå…
Dato: Mar 27, 2024
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Skadeforebyggende

Forebygging av typiske skader – Styrk kroppen din for en trygg og effektiv trening!

Når vi engasjerer oss i fysisk aktivitet og trening, er det…
Dato: Mar 26, 2024
Treningsøkter

Romaskin – Treningsformen som forbrenner fett og styrker kroppen!

Er du ute etter å kombinere både styrke og kondisjonstrening, så…
Dato: Mar 26, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Nybegynnere

Kontinuerlig læring og utvikling: Veien mot en sunnere treningsrutine for nybegynnere!

Når nybegynnere begynner på sin reise mot en sunnere treningsrutine, er…
Dato: Mar 25, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Nybegynnere

Viktigheten av hvile og restitusjon i treningsrutinen!

Å gi kroppen tilstrekkelig hvile og restitusjon er like viktig som…
Dato: Mar 24, 2024
Gratis Treningsprogram

Økten du vil få en definert rumpe av – Med treningsprogram!

Det å forme og styrke setemuskulaturen er en reise som krever…
Dato: Mar 24, 2024
Skadeforebyggende

Reduser risikoen for skader med mental styrke, fokus og oppmerksomhet!

Når vi trener eller deltar i konkurranser, er det ikke bare…
Dato: Mar 23, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Styrketrening

Plyometrisk trening – Trening for eksplosiv styrke og hurtighet!

Hva er egentlig plyometrisk trening? Plyometrisk trening er en treningsform hvor…
Dato: Mar 22, 2024
Motivasjon

Hvordan holde fokus for å nå målene dine!

Har du noen gang satt deg mål om noe du ønsker…
Dato: Mar 21, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024
Kondisjon & løping

Den beste Stairmaster-økten venter på deg!

Klar for en skikkelig svettefest? Få mest mulig ut av treningen…
Dato: Mar 20, 2024